Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Διέξοδος για τη λαϊκή πλειοψηφία η πρόταση του ΚΚΕ

Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΤΕ Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ την Τετάρτη

Εκατοντάδες κομμουνιστές και μαζί τους πολλοί οπαδοί, παλιοί και νέοι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργάτες, αγρότες, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες, νέοι των σπουδών και γυναίκες λαϊκών οικογενειών, όλοι τους απλοί άνθρωποι της πόλης και του χωριού, πήραν μέρος στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης 30 Μάη οι ΤΕ Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100 εκδηλώσεων σε 100 πόλεις για τα 100χρονα του Κόμματος, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Την εκδήλωση, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, άνοιξε ο Θανάσης Μπιζαϊντές, Γραμματέας της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, ο Δ. Κουτσούμπας.

  • Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Είναι όλοι μαζί απέναντι στο λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. «Γιορτάζουμε τον έναν αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ. Υποδεχόμαστε τον νέο αιώνα έχοντας βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας όχι μόνο την Ιστορία, το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως, την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», τόνισε.


Εκτενή αναφορά έκανε φυσικά στις πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι με την εκλογολογία, το κλίμα τεχνητής πόλωσης και σκανδαλολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να αναβαπτιστεί από τη λαϊκή κατακραυγή σε Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκουν να κρύψουν τη βαθιά συμφωνία τους στο να συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση για να θωρακιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Αφού αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που διατυπώνει ο ΣΕΒ και συνθέτουν το αντιλαϊκό πλαίσιο και της επόμενης μέρας, σημείωσε ότι «όλοι μαζί κρύβουν ότι, από τη μία, οι ονομαζόμενοι δανειστές, η ΕΕ και το ΔΝΤ και, απ' την άλλη, η εγχώρια άρχουσα τάξη των καπιταλιστών βαδίζουν χέρι - χέρι. Εχουν κοινό συμφέρον να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της χώρας».

Σημείωσε ότι εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να υπάρξει, αφού υπάρχουν δύο Ελλάδες, με αντίθετα ταξικά συμφέροντα: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα της εργατικής τάξης, του λαού.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι χρειάζεται πραγματικά πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες που αφορούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σχετικά με τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής και πως κι αν ακόμα αυτοί δεν υπήρχαν, υπάρχουν οι ίδιοι οι στόχοι της εγχώριας αστικής τάξης που απαιτούν να συνεχιστεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Ασφαιρα πυρά χαρακτήρισε την κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, αφού, όπως τόνισε, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν πραγματικές διαφοροποιήσεις, στο τι προτείνουν καθώς η πολιτική φτηνής εργατικής δύναμης, η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου με φοροαπαλλαγές, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η δήθεν συνετή δημοσιονομική διαχείριση, όλα αυτά είναι ο κοινός τόπος του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. «Αστική κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στην ουσία παίζει το ρόλο του σαν κυβερνητικό δεκανίκι, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», τόνισε.

Απέναντί τους επεσήμανε στέκεται το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που αν και με αργούς ρυθμούς, ανασυντάσσεται, βρίσκει το δρόμο του. «Χάρη στη σταθερή δουλειά του ΚΚΕ, χάρη στην προσπάθεια των ταξικών Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν χαντακώσει το κίνημα, μαζί με τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεσμοί σφυρηλατημένοι στο καμίνι της πάλης

Μιλώντας για τη σχέση του ΚΚΕ με τη μικρή και μεσαία αγροτιά, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το Κόμμα στάθηκε πάντα δίπλα της, υποστήριξε απ' την ίδρυσή του το αίτημα απαλλοτρίωσης των τσιφλικιών, διακήρυξε απ' την πρώτη στιγμή την ανάγκη της κοινής πάλης εργατών, αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το κράτος του, ώστε ο κοινός αυτός αγώνας να οδηγήσει στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης και στο αντικειμενικά δικό τους συμφέρον, με την ένταξη στην άμεσα κοινωνική παραγωγή.

Αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών απ' την εποχή ακόμα των κολίγων και αργότερα, όπως και στη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμμετοχή των αγροτών στον ΕΑΜικό αγώνα, στον ΕΛΑΣ και αργότερα στον ΔΣΕ που ήταν μαζική και καθοριστική υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του εστίασε στην κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι αγρότες μετά την ένταξη στην ΕΟΚ έως και σήμερα, που οδηγεί σε συγκέντρωση της παραγωγής και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οπως είπε, οι κομμουνιστές συνέβαλαν, με πολύμορφη δράση, στην ουσιαστική ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, ενώ πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στους αγώνες αυτούς και όπως σημείωσε «ανέδειξαν την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος με γραμμή πάλης απέναντι στις συνέπειες της ΚΑΠ, ενάντια στα μονοπώλια, την ανάγκη να αναπτυχθούν οι αγώνες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Αγροτικές Ομοσπονδίες. Η δημιουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, είναι μια κατάκτηση πανελλαδικού συντονισμού του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος».

Εμπόδιο η καπιταλιστική ιδιοκτησία

Αναφερόμενος πάντα στους αγρότες και την πάλη τους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αν δεν λυθεί το κύριο πρόβλημα που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής δεν υπάρχει σωτηρία γι' αυτούς. Τόνισε ότι συνιστούν κοροϊδία τα μεγάλα λόγια περί πρωτογενούς παραγωγής απ' τα άλλα κόμματα, καθώς μέσα σε αυτό το σύστημα «το τι και πώς θα παραχθεί, καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι βέβαια από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού, της οικογένειάς του. Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα, μόνο με στόχο το κέρδος των λίγων μεγαλεμπόρων, το κέρδος των βιομηχάνων», σημείωσε.

Εκτενώς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι «η πρότασή του για την Κοινωνική Συμμαχία μπορεί να αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία: Τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Η Κοινωνική Συμμαχία απαντά και στο σήμερα και στο αύριο.

Απαντά σήμερα στα βάσανα του αγρότη που ξεκληρίζεται, του εργάτη που δίνει μάχη για το μεροκάματο, του αυτοαπασχολούμενου που παλεύει να μη βάλει λουκέτο, στην αγωνία των παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν.

Στην Κοινωνική Συμμαχία μπορούν να συναντηθούν: Ο αγρότης μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Με τον εργάτη μέσα από το σωματείο, το ΠΑΜΕ. Με τον αυτοαπασχολούμενο μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ. Μπορεί να ενοποιηθεί ο αγώνας τους, που είναι κοινός γιατί κοινός είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια.

Η απάντηση, λοιπόν, δεν είναι ο καθένας μόνος, αλλά όλοι μαζί σε συμμαχία. Στην Κοινωνική Συμμαχία που έχει αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα.

Στην Κοινωνική Συμμαχία μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό, διέξοδο για να αντισταθούν στα μέτρα, να βάλουν φρένο στα επόμενα, να διεκδικήσουν ανακούφιση από τα σημερινά οξυμένα προβλήματα, αλλά και για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις μιας ριζικής ανατροπής, που όλοι μας βλέπουμε ότι χρειάζεται».

Ειδικά για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, έχουν μόνο μία διέξοδο: Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, τη συσπείρωση και κοινή πάλη που θα φτάνει έως την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, της εργατικής εξουσίας που θα εξασφαλίσει το μέλλον και του μικρομεσαίου αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου. Με την κοινωνικοποίηση της γης, των βιομηχανικών - εμπορικών μονοπωλίων, των τραπεζών, της συγκεντρωμένης αγροτικής παραγωγής, των επιχειρήσεων της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτικού και ζωικού γενετικού υλικού, ζωοτροφών, Ενέργειας, μηχανημάτων κ.ά.) και διατροφικών προϊόντων. Με την ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο, για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την επέτειο του Κιλελέρ(2019-03-07 00:00:00.0)
...και η δική τους διέξοδος(2015-08-14 00:00:00.0)
Για τα 105 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ(2015-03-08 00:00:00.0)
«Μια φωνή και μια γροθιά»(2010-02-07 00:00:00.0)
Ανάγκη για κοινό «μπλόκο»(2002-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ