Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«FULGOR»
Καταγγελία για έκθεση εργαζομένων σε αμίαντο

Την εύρεση αμίαντου σε αναλώσιμα μέρη μηχανήματος στην παραγωγή, καθώς και την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποκρύψει το γεγονός, καταγγέλλουν στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Fulgor» (όμιλος Στασινόπουλου) με κοινή ανακοίνωσή τους τα Συνδικάτα Μετάλλου Κορινθίας, Αττικής, Πάτρας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας.

Οπως καταγγέλλουν τα πέντε σωματεία, «διαπιστώθηκε ότι σε μηχάνημα που διαθέτει τακάκια, αυτά περιέχουν αμίαντο, υλικό που έχει αποδεδειγμένα χαρακτηριστεί καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί η χρήση του από το 2005». Εξηγούν, μάλιστα, ότι τα τακάκια είναι ένα μέρος του εξοπλισμού που από τη φύση της χρήσης του φθείρεται, «απελευθερώνοντας στον αέρα ίνες αμιάντου, ρυπαίνοντας το χώρο, εκθέτοντας σε κίνδυνο όποιον εργάζεται στον παρακείμενο χώρο ή απλά περνάει από εκεί». Επιπλέον, η διεύθυνση της επιχείρησης «αντικατέστησε κρυφά τα τακάκια από τις μηχανές χωρίς να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αναθέτοντας δηλαδή την αντικατάσταση σε εξειδικευμένο πιστοποιημένο συνεργείο για αυτήν τη δουλειά, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κι άλλους εργαζόμενους».

«Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη γνωστή υπόθεση στο επισκευαζόμενο πλοίο "Moby Love" στο Πέραμα, όπου δεκάδες εργαζόμενοι εκτέθηκαν στο επικίνδυνο υλικό του αμιάντου με ευθύνη του εφοπλιστή και των εργολάβων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες τους, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν απροστάτευτοι», υπενθυμίζουν τα σωματεία.

Καλούν τους εργάτες της «Fulgor» να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής τους στα δικά τους χέρια και το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση. Απαιτούν, τέλος, η διεύθυνση της επιχείρησης να καταγράψει τους εργαζόμενους που ενδεχομένως εκτέθηκαν στο επικίνδυνο υλικό, να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και να ενταχθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και παρακολούθησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ