Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Αναζητούν «λύσεις συμβιβασμού» για να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, συναντήθηκε αργά χτες, ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μετά και από μια σειρά επαφές του στην Ουάσιγκτον με σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, σε άλλα μια προσπάθεια ταχείας διευθέτησης του ονοματολογικού της γείτονος, ώστε να «τρέξουν» οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Οπως δήλωνε ο Ν. Κοτζιάς, πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συνεχιστούν και σήμερα, δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά έχει τη «θέληση» να βρει «λύση». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την άλλη πλευρά να επιδείξει «πραγματισμό» και «ρεαλισμό», καθότι «λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», σημείωσε.

Περιγράφοντας τα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης είπε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: «Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτήν τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Αρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο».

Ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», παραπέμποντας σε μια ονομασία από τις 4 που έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι ο Αμερικανός διπλωμάτης Νίμιτς, και απορρίπτοντας μια 5η, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια».

Στην ΠΓΔΜ

Στη γείτονα, έγινε στο μεταξύ τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπου το θέμα τέθηκε ξανά ανοικτά στο πλαίσιο όπου ανήκει, αυτό των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι στο μέγιστο βαθμό δημιουργική, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, η οποία θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Σημείωσε, ακόμα, ότι η πρόταση για «Republika Ilidenska Makedonija» όχι μόνο διαφυλάσσει αλλά και αναβαθμίζει την ταυτότητα των πολιτών και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακούσει σοβαρά επιχειρήματα εναντίον αυτής της πρότασης. Επίσης, ο Ζάεφ είπε ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι εύκολο να λυθεί και ότι για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος είναι απαραίτητη η «επίδειξη ηγεσίας». «Είναι εύκολο να είναι κανείς "κατά", αλλά θα πρέπει να πει τι θα συμβεί αν το πρόβλημα δεν λυθεί», σημείωσε, παραπέμποντας ξανά στα «οφέλη» που θα έχει η ΠΓΔΜ από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σέβεται το ρόλο της αντιπολίτευσης και επιδιώκει «συνεννόηση» μαζί της στο θέμα αυτό, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για το «ευρωπαϊκό μέλλον» της χώρας. Παραπέμποντας, εξάλλου, στη συνάντηση των 2 ΥΠΕΞ στη Ν. Υόρκη εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και η οποία θα υπάρχει πιθανότητα να περάσει στην Ελλάδα, αφού, όπως είπε, μόνο τότε η λύση θα είναι δυνατή. «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στη λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί (σ.σ: τα Κοινοβούλια) αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις - σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα», είπε ο Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ