Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα πυροπροστασίας και αύξηση κονδυλίων

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Παρέμβαση σχετικά με την προετοιμασία της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου έκανε ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς, όπως τονίζει, διαγράφονται δυσοίωνες προοπτικές ως προς την πυροπροστασία στην οικεία επαρχία.

Στο κείμενο της επιστολής τονίζει πως «η Γενική Γραμματεία Δασών έχει την Ικαρία στην Α' Ζώνη επικινδυνότητας όσον αφορά τις πυρκαγιές, σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Νομού Σάμου της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου.

Η συνολική έκταση της Νήσου Ικαρίας είναι 254.038 στρέμματα, εκ των οποίων οι χρήσεις γης είναι οι ακόλουθες: Δάση: 39.650 στρέμματα. Δασικές εκτάσεις: 111.350 στρέμματα. Αγονες - βραχώδεις: 15.870 στρέμματα. Γεωργικές - Λιβαδικές εκτάσεις / βοσκότοποι: 82.180 στρέμματα. Λίμνες - Ποταμοί: 78 στρέμματα. Αλπικές: 810 στρέμματα. Οικιστικές Περιοχές: 4.100 στρέμματα».

Παράλληλα, επισημαίνει «το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, την ιδιαίτερη ένταση των ανέμων καθώς και το γεγονός ότι:

-- Οι διαθέσιμες πιστώσεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν για 24ωρη κάλυψη του νησιού με πλήρως στελεχωμένες τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες όλη την αντιπυρική περίοδο και στα δύο κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-- Οι βροχοπτώσεις, παρά τη μεγάλη έντασή τους, ήταν περιορισμένες, αλλά είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στη βατότητα του δασικού δικτύου.

-- Οι ασυνήθιστα υψηλές για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί, οι οποίες εκτιμάται ότι το φετινό καλοκαίρι θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

-- Οι σχετικές πιστώσεις του 2018 για την Πολιτική Προστασία δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών (συντήρηση του αγροτοδασικού οδικού δικτύου, οχημάτων, εξοπλισμού)».

Ετσι, όπως τονίζει, «αντιλαμβάνεστε ότι η αυξημένη ετοιμότητα που απαιτείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας - Φούρνων δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε την περικοπή προσωπικού τις νυχτερινές ώρες ούτε ανεπαρκή χρηματοδότηση.

Αφού υπενθυμίσουμε τα δεινά των νησιών της Σάμου και ιδιαίτερα της Ικαρίας από τις πυρκαγιές αιτούμεθα την υλοποίηση των ακόλουθων:

-- Διάθεση αξιοπρεπών πιστώσεων στους ΟΤΑ των νησιών μας για σχετικές παρεμβάσεις (150.000 ευρώ είναι αναγκαίες στο δήμο Ικαρίας για καθαρισμούς, συντήρηση οδικών δικτύων, κ.λπ.).

-- Μόνιμη παρουσία στα νησιά μας εναέριων μέσων κατά τους θερινούς μήνες (η παρουσία ελικοπτέρου στην Ικαρία έχει αποδειχθεί σωτήρια).

-- Να επανεξετασθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η Δασική Υπηρεσία να μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Αφού κατευθυνθούν όλες οι σχετικές πιστώσεις στη Δασική Υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί εργασίες πρόληψης (καθαρισμούς, αντιπυρικές ζώνες, συντήρηση οδικών δικτύων, κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων τουλάχιστον 5 ετών πως η χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Δασών δεν επιτρέπει τη συντήρηση ούτε ενός δρόμου ανά δημοτική ενότητα του νησιού. Ενα κενό που προσπαθεί να καλύψει ο δήμος Ικαρίας με έργα που διαμορφώνουν συνολικά 163 χιλιόμετρα αγροτοδασικού δικτύου σε όλη την Ικαρία, (ΔΕ Ραχών 52 χλμ., ΔΕ Ευδήλου 37 χλμ., ΔΕ Αγίου Κηρύκου 74 χλμ.).

-- Αύξηση των σχετικών δαπανών σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να καλύπτουν επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση συμβάντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πληγές από τις πυρκαγιές παραμένουν ανοιχτές (2018-06-23 00:00:00.0)
Μεγάλη αύξηση των καμένων δασικών εκτάσεων (2016-11-15 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για έργα πυροπροστασίας (2013-04-24 00:00:00.0)
Εθαψαν τη μελέτη για τη δασοπροστασία (2000-07-13 00:00:00.0)
Η Ικαρία βιώνει την εγκατάλειψη (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org