Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων του κλάδου

Τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, που συμμετέχοντας στις αρχαιρεσίες συνέβαλαν στην προσπάθεια ισχυροποίησής του, χαιρετίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στην πρώτη του ανακοίνωση μετά τις αρχαιρεσίες, χαιρετίζει ιδιαίτερα τους μετανάστες, τους εργαζόμενους από τα εργολαβικά συνεργεία, τους ελαστικά απασχολούμενους, τους νέους, που συγκρούστηκαν με την ηττοπάθεια και την τρομοκρατία, για να φτάσουν μπροστά στην κάλπη.

«Η μεγάλη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου μας σηματοδοτεί τις δυνατότητες που υπάρχουν να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η οργάνωση και η ενότητα της τάξης μας μέσα στους χώρους δουλειάς», αναφέρει. Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι στέκεται δίπλα στους συναδέλφους που δεν έκαναν το βήμα να ψηφίσουν «κάτω από την πίεση που δέχτηκαν από τους εργοδότες και τα τσιράκια τους, αλλά και από την επίδραση της λογικής της αναποτελεσματικότητας και της μοιρολατρίας που σπέρνουν στους εργαζόμενους κυβέρνηση - εργοδοσία και τα στηρίγματά τους».

Αναλυτικά, στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Διοίκηση ψήφισαν 2.980 εργαζόμενοι (από 2.973 το 2016). Η ΔΑΣ συγκέντρωσε 2.425 ψήφους (83,62% των έγκυρων) και κατέλαβε 14 έδρες στη νέα Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου (είχε 16). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 259 ψήφους και 2 έδρες (το 2016 δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο). Η «ΛΑΝΤΖΑ» πήρε 182 ψήφους και 1 έδρα. Η «ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ» πήρε 34 ψήφους και δεν έβγαλε έδρα.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) ψήφισαν 2.161 εργαζόμενοι (από 2.207 το 2016). Η ΔΑΣ εξέλεξε 19 αντιπροσώπους (από 21). Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (δεν συμμετείχε το 2016) και η «ΛΑΝΤΖΑ» δύο (από έναν το 2016).

Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισαν 1.814 εργαζόμενοι (από 2.073 το 2016). Η ΔΑΣ εξέλεξε 21 αντιπροσώπους (είχε 26), η ΠΑΣΚΕ έναν και η «ΛΑΝΤΖΑ» 2 (όσους είχε).

Η ΔΑΣ εξέλεξε ακόμα 2 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και 3 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, για τα οποία οι υπόλοιποι συνδυασμοί δεν συγκρότησαν ψηφοδέλτιο.

Απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και των εκπροσώπων της

Το αποτέλεσμα, όπως τονίζει το Συνδικάτο, αποτελεί «απάντηση και εμπόδιο στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και των εκπροσώπων τους στο κίνημα - τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και άλλων εργοδοτικών συνδικαλιστών - που προσπάθησαν με τρομοκρατία, απειλές και προβοκατόρικες ανακοινώσεις, να αποτρέψουν τους συναδέλφους στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου και κύρια να στηρίξουν τις δυνάμεις της ΔΑΣ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις φετινές αρχαιρεσίες επιστρατεύτηκε και ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, της παράταξης που στις προηγούμενες αρχαιρεσίες όχι απλά «απείχε», αλλά καλούσε τους εργαζόμενους να διαγραφούν από το Συνδικάτο. «Σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, για να συνεχίσουν την προώθηση των επιταγών των μεγαλοεργοδοτών, το κουτσούρεμα μισθών και δικαιωμάτων», σημειώνει το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας και το περιεχόμενο της κλαδικής Σύμβασης που υπέγραψαν πρόσφατα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η στήριξη που εκφράστηκε μέσα από τις αρχαιρεσίες στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων του ΠΑΜΕ από χιλιάδες εργαζόμενους, εφοδιάζει το Συνδικάτο με δύναμη και αισιοδοξία για τους αγώνες σε μια σειρά μέτωπα που είναι ανοιχτά: Δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία και κλαδικής Σύμβασης στον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη, δίνει ώθηση και νέες δυνάμεις στην προσπάθεια για οργάνωση στον κλάδο, για συμμετοχή των νέων, των ελαστικά απασχολούμενων, των μεταναστών, για δημιουργία νέων σωματειακών επιτροπών και επιχειρησιακών σωματείων «που θα παλεύουν μαζί με το Συνδικάτο με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Παράλληλα, η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τα Παραρτήματα, τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές και τα μέλη του Συνδικάτου να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ