Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Βουδαπέστη η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή;»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα δόθηκε το Σάββατο 12 Μάη στη Βουδαπέστη η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή;», αφιερωμένη στα 70 χρόνια πολιτικής προσφυγιάς. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας (πρώην Σύλλογος Πολιτικών Προσφύγων) και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Παρευρέθηκε η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, Δήμητρα Πέτρουλα.

Το κοινό αποτελούσαν Ελληνες αλλά και Ούγγροι εργαζόμενοι όλων των γενιών. Η θεατρική παράσταση διέθετε μεταγλώττιση που βασίστηκε στην εθελοντική μεταφραστική προσπάθεια των συντελεστών και βοήθησε τους παρευρισκόμενους Ελληνες αλλά και Ούγγρους να έρθουν πιο κοντά στην ευαισθησία του κειμένου. Η παράσταση συγκίνησε, ξύπνησε μνήμες, δίδαξε. Συνέβαλε, ιδιαίτερα σήμερα που εντείνεται ο αντικομμουνισμός, να προβληματιστούν Ούγγροι και Ελληνες θεατές για τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες του φασιστικού ζυγού, αλλά και οι μετέπειτα υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος, για να λυγίσουν το φρόνημα των αγωνιστών της οικογένειας Πέτρουλα, με 42 συνολικά νεκρούς από το 1946 έως και τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα το 1965.

Η Δήμητρα Πέτρουλα προσέφερε ενυπόγραφα βιβλία της στο τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συγκινώντας όλους τους θεατές. Στην παράσταση, όπου πρωταγωνιστεί η Βέρα Κρούσκα, συμμετείχαν επίσης οι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί Ορνέλα Λούτη, Αγάπη Παπαθανασιάδου και ο Ιωακείμ Σαούλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ