Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πειραματικά» σχέδια επί σκηνής

Με δύο παραγωγές, «Ο Οιδίπους» του Σοφοκλή και «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ και με έμφαση στο Εργαστήρι υποκριτικής και σκηνοθεσίας ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, στον «Αδειο Χώρο».

Δεκατέσσερις νέοι υποψήφιοι σκηνοθέτες και δεκαπέντε νέοι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί μετά από ακρόαση για να δουλέψουν στο Εργαστήρι με την καθοδήγηση των Στάθη Λιβαθινού (υποκριτική - σκηνοθεσία), Δημήτρη Ημελλου (σκηνικό λόγο), Θοδωρή Αμπαζή (μουσική), Μαριέλλα Νέστορα (κίνηση) καθώς και της καθηγήτριας σκηνικού λόγου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας Ιρίνα Γιούριεβνα Πρόμπτοβα και του καθηγητή σκηνικής κίνησης Αντρέι Αλεξέγιεβιτς Στσούκιν.

Ο νέος διευθυντής, που δεν είναι υπέρ των πολλών παραγωγών, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας, επέλεξε ως εναρκτήρια για το Γενάρη, την παράσταση «Ο Οιδίπους», οι δύο τραγωδίες «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» θα ανέβουν ως μία ενότητα σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσική του Τάκη Φαραζή και η χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη. Τον Οιδίποδα θα ερμηνεύσει ο Νίκος Καραθάνος. Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει πολλούς ρόλους, όπως την Ιοκάστη, τον Τειρεσία, τον Ξένο και τον Ραψωδό, τραγουδώντας τα Χορικά. Παίζουν επίσης: Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Γκάτζιος, Δημήτρης Ζορμπαλάς, Διώνη Κουρτάκη, Ελένη Κούστα.

Την άνοιξη θα παρουσιαστεί η δεύτερη παραγωγή, «Αγάπης αγώνας άγονος» σε νέα μετάφραση του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Οι νέοι ηθοποιοί που παίζουν είναι ο πυρήνας μιας μόνιμης ομάδας ηθοποιών, που θα δουλεύουν στην Πειραματική Σκηνή και η οποία θα εμπλουτίζεται από τους ηθοποιούς του Εργαστηρίου υποκριτικής. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, οι χορογραφίες της Μαριέλλας Νέστορα. Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Τάσος Γιαννόπουλος, Στάθης Γράψας, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Εβίτα Ζήμαλη, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Κορδόνης, Μαριάννα Λαμπρίρη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Αλέξανδρος Λογοθέτης, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διορισμός νέου διευθυντή και προσφυγή στο ΣτΕ(2015-04-24 00:00:00.0)
«Ιλιάδα» στην Πάτρα(2014-06-26 00:00:00.0)
Επαναλαμβάνεται η «Ιλιάδα»(2013-09-11 00:00:00.0)
Το έπος του Ομήρου επί σκηνής(2013-06-02 00:00:00.0)
Καλλιτεχνικές ελπίδες(2002-12-07 00:00:00.0)
«Οι ρομαντικοί» στο «Πορεία»(2001-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ