Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Προσχήματα περί «σταθερότητας και ειρήνης»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Βούτσιτς στην Αγκυρα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το Τουρκο-σερβικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου, ενώ πραγματοποιήθηκε και Τουρκο-σερβικό επιχειρηματικό Φόρουμ. Σε αυτό, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Σερβία «χώρα - κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα, ειρήνη, ευημερία και ενιαιοποίηση της περιοχής» διαδραματίζει και «η χρησιμοποίηση των εμπειριών μας για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών της Σερβίας» (εννοώντας τις επενδύσεις των Τούρκων μεγαλοκατασκευαστών).

Μεταξύ άλλων, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο (την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), που ανέλαβε κατά βάση η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία «Tasyapi», η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις και για άλλα σχέδια ανάπτυξης υποδομών στη Σερβία. Οσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο στόχος είναι να αυξηθούν από τα 1,2 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 2 δισ. και τα επόμενα χρόνια στα 5 δισ. δολ.

Από τη μεριά του, ο Βούτσιτς δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ότι «η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια. Ο,τι σκέφτεται η Τουρκία έχει σημασία... Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων...». Σύμφωνα με το «Αναντολού», ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι η Σερβία, ως συγκριτικά μικρότερη χώρα στην περιοχή, αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτό που Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα σκέφτονται, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι πως «βρίσκεται εδώ, εδώ στα Βαλκάνια, και αυτό είναι σημαντικό για μας».

Ενας από τους «καλύτερους φίλους»

Μεγάλη είναι η σημασία που δίνει η Τουρκία στο «άνοιγμά» της και στην ΠΓΔΜ. Τον περασμένο Φλεβάρη, έκαναν επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα πρώτα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και λίγες μέρες μετά και ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ιβανόφ. «Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους καλύτερους φίλους μας», δήλωνε φτάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ζάεφ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές» στη χώρα. Εξάλλου, από το 2011, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, των Σκοπίων, το διαχειρίζεται η τουρκική εταιρεία «TAV», που έχει διασφαλίσει τα σχετικά δικαιώματα έως το 2030, τουλάχιστον. Επίσης, η «Diyanet» χρηματοδοτεί την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στη χώρα, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.

Κατά τις επαφές του με τους Σκοπιανούς ηγέτες, ο Ερντογάν δεν έχασε ευκαιρία να διακηρύξει την «πλήρη στήριξη» της Αγκυρας στο ονοματολογικό ζήτημα. «Είμαστε η χώρα που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα (της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"). Στείλαμε πρέσβη...». Ενώ ο Ιβανόφ, ανάμεσα σε άλλα, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του στην «αντιμετώπιση» της FETO (της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016).

Τέλος, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας και για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στις 25 Απρίλη, έγινε στο Σαράγεβο το «9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ», όπου επικεφαλής της πολυμελούς τουρκικής αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ. Τίτλος του Φόρουμ ήταν «Μια περιοχή, μία οικονομία» και στις θεματικές του ξεχώριζαν οι εξής: «Διεθνείς πύλες και συνδέσεις μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», «Ο αντίκτυπος της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΕΕ και οι εταιρείες των Δυτικών Βαλκανίων» κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ