Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να κλείσει άμεσα και οριστικά η υγειονομική «βόμβα» στη Φυλή

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το ΚΚΕ για τις τραγικές συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης, το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, αναφέρεται:

«Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική "βόμβα".

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις τραγικές επιπτώσεις της χωματερής στην υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία αφορούν στη "Φυσική Κίνηση Πληθυσμού". Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, προκρίνεται το παλιό λατομείο Μουσαμά, σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και από κατοικίες, ως επικρατέστερη θέση για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Παράλληλα, πυκνώνουν οι "διαρροές" ότι ενόψει του επικείμενου κορεσμού και της Β' Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, μεθοδεύεται η επέκτασή του σε παρακείμενη έκταση, τη λεγόμενη Γ' Φάση.

Ολα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, που καθημερινά βιώνουν τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα άμεσα επείγοντα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής:

Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ και η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και να καταργηθεί γενικότερα κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org