Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)
Αντιδρούν στην παραπέρα υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας

Κινητοποίηση χτες στην πύλη του Νοσοκομείου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου και σε συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Καβάλας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), με απόφαση του Σωματείου τους. Αφορμή είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την Υγεία άρθρα σχετικά με την Ψυχική Υγεία, που προβλέπουν τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το 50% των νοσηλευόμενων στο ΨΝΑ είναι άποροι και ανασφάλιστοι «κι αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο. Μόλις 100 κλίνες προβλέπονται για κάθε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Οι εναπομείνασες δομές μελλοντικά θα καταλήξουν στους ιδιώτες, με τις ΜΚΟ και την ΑΕΜΥ ΑΕ. Γιατί αυτός είναι ο στόχος του σχεδιασμού τους, να διαλυθεί και η Ψυχική Υγεία».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους συναδέλφους τους στο ΨΝΑ και μεταφέροντας την τραγική εικόνα που υπάρχει στο Ψυχιατρικό Τμήμα του «Ευαγγελισμού», όπου σε μόλις 20 κλίνες στενάζουν περίπου 50 ασθενείς. «Αν καταργηθούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε ποιες πρωτοβάθμιες δομές θα απευθύνονται αυτοί οι ασθενείς;», τόνισε.

Παρευρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος επισήμανε ότι οι φορείς και ο λαός της περιοχής στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαϊδαρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΨΝΑ.

Ακόμα, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των συνταξιούχων, του τοπικού Παραρτήματος Οικοδόμων, της ΟΓΕ, των ΕΒΕ, εργαζόμενοι του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ κ.ά.

Σημαντική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων από τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ελπίς», «Δρομοκαΐτειο», «Αττικόν» και «Θριάσιο». Θυμίζουμε ότι στήριξη στην κινητοποίηση έχουν εκφράσει και οι εκπρόσωποι 20 και πλέον Σωματείων Εργαζομένων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς Πρόνοιας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».

Προετοιμασίες για τη μέρα δράσης

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προετοιμασία, με συσκέψεις και συνεδριάσεις ΔΣ στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας για τη «μέρα δράσης για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια» στις 23 Μάη, όπως συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην ίδια σύσκεψη.

Μέχρι στιγμής προγραμματίζονται: Στον «Ευαγγελισμό», κινητοποίηση στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Ελπίς». Στο «Αττικόν», συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 π.μ. στο αίθριο. Οι εργαζόμενοι στο «Λαϊκό» προσανατολίζονται σε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο. Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα γίνει Γενική Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας. Στο ΨΝΑ, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καλεί τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης, στις 3 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ