Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πιο ισχυρή από ποτέ» η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι «πιο ισχυρή από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια», εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δουλέψει μαζί για να ενισχύσουν τη διμερή σχέση στην άμυνα και στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», ενώ κάλεσε σε παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων, πάνω στο «θετικό μομέντουμ, όπως σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη Τσίπρα το φθινόπωρο στις ΗΠΑ».

Υπογράμμισε με νόημα ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και την «ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης», λέγοντας κυνικά: «Αυτό ήταν καθαρό το 1944, όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, είναι καθαρό και σήμερα».

Ο πρέσβης εξέφρασε την ευαρέσκειά του και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες - όπως είπε - για να στηθούν περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας, ξεχωρίζοντας τα «τρίγωνα συνεργασίας» με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση, την προηγούμενη Παρασκευή στο Σούνιο, των ΥΠΕΞ χωρών της Ανατολικής και των Βαλκανίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρέσβης είπε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι «ευγνώμονες για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», χαιρετίζοντας τη συναντίληψη απέναντι στις «αναδυόμενες προκλήσεις».

Πλειοδοτώντας στα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης, ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τα στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας, τα οποία «προετοίμασαν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο από τη μεταπολίτευση». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει «στενές σχέσεις με όλες τις μετριοπαθείς χώρες της περιοχής», κατονομάζοντας το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο, αλλά και τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σερβία και άλλες.

Να καταγραφεί και ο χαιρετισμός του τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Β. Κικίλια, ο οποίος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Αμερικανό πρέσβη, διαβεβαίωσε ότι σε θέματα άμυνας και ασφάλειας κυριαρχούν η «εθνική γραμμή» και το «ενιαίο πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org