Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, να γίνει η συζήτηση στη Βουλή

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη

Επιστολή έστειλε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, σε απάντηση δικής του με την οποία ζητούσε την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ σε διακομματική σύσκεψη για την παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η οποία έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αχιλλέας Κανταρτζής, έχει ως εξής:

«Προς τον υπουργό Εσωτερικών,

κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κύριε υπουργέ,

Σε απάντηση της επιστολής σας για την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ στην παρουσίαση της πρότασης, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σας γνωρίζουμε το εξής:

Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα είναι εδώ και καιρό δημόσια εκφρασμένη. Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων.

Ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις "καραμπόλες" του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με την αντίστοιχη της ΝΔ, εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια. Εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, όπως επίσης και σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.

Στη Βουλή μπορεί κάλλιστα να γίνει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα και κάθε κόμμα να τοποθετηθεί ουσιαστικά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org