Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Διαμαρτυρία για τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν στο δήμο Αθηναίων

Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών από γονείς και Συλλόγους Γυναικών

Παρέμβαση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) για τους τρεις παιδικούς σταθμούς (Ανω Πετράλωνα, Σεπόλια, Ανω Πατήσια) με 110 παιδιά, που κλείνουν από το φετινό Σεπτέμβρη, έκαναν τη Δευτέρα το απόγευμα ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αθήνας μαζί με γονείς και εκπροσώπους Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ. Το «λουκέτο» μπαίνει με πρόσχημα την άρνηση των ιδιοκτητών των κτιρίων να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις (κεντρική θέρμανση κ.ά.) και χωρίς να έχουν βρεθεί εναλλακτικοί και κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν οι σταθμοί, παρότι το ζήτημα ήταν γνωστό τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, με τη νέα δυναμικότητα που ενέκρινε πρόσφατα το ΔΒΑ, καταργούνται άλλες 429 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς όλου του δήμου Αθηναίων.

Ο Σύλλογος μαζί με τους γονείς από τους σταθμούς των περιοχών αυτών κατήγγειλαν πως χάνονται εκατοντάδες θέσεις, την ώρα που ήδη πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να βρουν παιδικό σταθμό κοντά στον τόπο κατοικίας τους και εξωθούνται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Στο ερώτημα των γονιών για το πού θα πάνε τα παιδιά των σταθμών που κλείνουν, η διοίκηση του ΔΒΑ απάντησε πως θα απορροφηθούν στους γύρω σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες νέες αιτήσεις θα γίνουν δεκτές.

Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν θέσεις σε κοντινούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Ενδεικτικά: Στα Ανω Πετράλωνα θα απομείνει ένας βρεφονηπιακός σταθμός για 17 βρέφη και 21 νήπια! Στα Σεπόλια κλείνει ο σταθμός στην οδό Μετρών με 39 παιδιά και με τη νέα δυναμικότητα καταργούνται 25 θέσεις νηπίων στον κοντινότερο σταθμό (στην οδό Ευαλκίδου Α'). Απομένει μόνο ο σταθμός της οδού Ευαλκίδου Β' με 45 θέσεις νηπίων, για να απορροφήσει όλα αυτά τα δεκάδες νήπια από τους δυο σταθμούς και φυσικά χάνονται 64 θέσεις για τις οικογένειες, που θα έκαναν πρώτη φορά αίτηση από φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Οπως ανέφεραν οι γονείς, είναι πιθανό τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά από Σεπτέμβρη σε σταθμούς χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, ωστόσο η διοίκηση του ΔΒΑ απέρριψε για ακόμη μια φορά το αίτημα του Συλλόγου Γονέων να προβλέπεται μεταφορά για τα παιδιά που θα αναγκαστούν να πάνε σε σταθμούς απομακρυσμένους από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων τόνισε πως η δημοτική αρχή και το ΔΒΑ αξιοποιούν την κυβερνητική πολιτική για τις προδιαγραφές των σταθμών και για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία, για να κλείσουν σταθμούς, να συρρικνώσουν όσους απομείνουν, προκειμένου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησαν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεσμευμένα οικόπεδα και κτίρια του δήμου Αθήνας που εδώ και χρόνια προορίζονται για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι γονείς στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά σε αυτήν την τρυφερή ηλικία για σταθερό περιβάλλον, για οικεία πρόσωπα των παιδαγωγών και των άλλων εργαζομένων. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία γονιών από τα Σεπόλια (σταθμός στην οδό Μετρών), ότι για ορισμένα παιδιά θα είναι η τρίτη φορά που αναγκάζονται να αλλάξουν παιδικό σταθμό, αφού δεν έβρισκαν κάθε χρόνο μια θέση κοντά στο σπίτι τους και όταν τελικά έγιναν δεκτοί στη Μετρών, ο σταθμός κλείνει...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org