Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Παρέμβαση για τον αντιδραστικό «Κλεισθένη 1»

Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει τεθεί σε διαβούλευση, τον λεγόμενο «Κλεισθένη 1», εξέδωσε η ΔΑΣ - ΟΤΑ. Σε αυτήν σημειώνεται:

«Με το νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο "Κλεισθένης 1", επιδιώκει την προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προς όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων στους δήμους, συνολικότερα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο "Κλεισθένης" αποτελεί συνέχεια του "Καλλικράτη".

Πίσω από τις αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα κρύβεται η πλήρης σύμπνοιά τους στην ίδια πολιτική. Στόχος είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να ενσωματωθούν στο αφήγημα του "εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης", που περνάει πάνω από την καθήλωση των εργατικών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το κεφάλαιο όρια. Σ' αυτούς τους στόχους συμπίπτει το σύνολο των αστικών δυνάμεων. Αλλωστε, εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους γνωρίζουμε καλά από την καθημερινή μας πείρα ότι από κοινού υλοποιούν την πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, διεύρυνσης της ανταπόδοσης, διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ νομιμοποίησε με τη συμμετοχή της την επιτροπή διαβούλευσης της κυβέρνησης, παρόλο που στη συνέχεια αποχώρησε.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

-- Μετατρέπει σε ανταποδοτική την υπηρεσία του πρασίνου, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν τη λειτουργία της και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Στρατηγικός στόχος είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, διευκολύνεται και η σταδιακή μεταφορά φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της Τοπικής Διοίκησης, την ώρα που οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον.

-- Ενισχύεται με νέο θεσμικό πλαίσιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στους δήμους σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η παραχώρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Παραμένουν το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο Λογαριασμός Εξυγίανσης, το σχέδιο δηλαδή συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων για τους δήμους που είναι "στο κόκκινο".

Στο πνεύμα αυτού του νόμου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω των δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προτρέπει τους δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη αν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, αλλιώς να καλύψουν τις ανάγκες τους με εργαζόμενους με κοινωφελή εργασία, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και άλλες συνθήκες εργασίας γαλέρας. Από κοντά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εργάτες καθαριότητας δημοτικοί υπάλληλοι. Και οι δύο στηρίζουν το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να προχωρούν τα Δημοτικά Συμβούλια σε ιδιωτικοποιήσεις της υπηρεσίας καθαριότητας, επικαλούμενα την έλλειψη προσωπικού.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ απορρίπτει και την παλιά και τη νέα μορφή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στους δήμους και ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Η ΔΑΣ ΟΤΑ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης για την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές, σε συμμαχία με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των δήμων, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια η νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης (2018-07-12 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2018-07-03 00:00:00.0)
Πανελλαδική στάση εργασίας χτες στους ΟΤΑ (2015-06-17 00:00:00.0)
Απεργούν στις 3 Δεκέμβρη (2009-11-28 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - απάντηση τη Δευτέρα (2007-06-23 00:00:00.0)
Προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις (2003-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org