Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» κατά προσφύγων και μεταναστών

Την αντίθεσή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας, που επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα

Από την επιχείρηση της αστυνομίας

Eurokinissi

Από την επιχείρηση της αστυνομίας
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» έγινε χτες, με στόχο την απομάκρυνση 611 προσφύγων και μεταναστών από τα δύο σημεία που έμεναν τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, στα παλιά εργοστάσια «Αβεξ» και «Λαδόπουλου», απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης. Οι ξεριζωμένοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε αστυνομικές εγκαταστάσεις εκτός Αχαΐας. Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8.15, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες - πρόσφυγες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι, για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς ανηλίκων.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ανέφερε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες - πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους. «Οσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Οσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες», τόνισε η κυρία Ζ. Τσιριγώτη. Δηλαδή, οι τελευταίοι θα κρατηθούν προκειμένου να διωχτούν από τη χώρα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Πάτρας με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση. Σε αυτήν σημειώνει:

«Ως δήμος είμαστε αντίθετοι στις "επιχειρήσεις - σκούπα" ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γιατί όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ανθρώπους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολεμικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενεργά εμπλέκεται και στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου και παλιότερα είχαν γίνει διάφορες "επιχειρήσεις - σκούπα", αλλά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες επανήλθαν στο χώρο του λιμανιού, με την ελπίδα να περάσουν μέσω του λιμανιού στις χώρες προορισμού τους με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και της ζωής τους. Οι συμφωνίες και αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους σε μαζικό και πολύχρονο εγκλωβισμό.

Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει έστω και τώρα το ζήτημα. Για τη δημοτική αρχή και το λαό της Πάτρας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής τους και να στηρίζουμε το δικαίωμά τους για την απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους, με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τον πατραϊκό λαό, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών που δεν διστάζουν να τσακίσουν χώρες και λαούς με στόχο τον έλεγχο των αγορών, των πηγών πρώτων υλών και Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ