Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατατέθηκε από τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη και αναφέρει:

«Πέρασαν έξι μήνες από τις πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2017 στην Αιτωλοακαρνανία και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Πριν δυο χρόνια, το 2016, πνίγηκε η πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι, χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου (Ζευγαράκη, Κεράσοβο, Κλεισορέματα, Χρυσοβέργη, Παραβόλα) και αργότερα στο δήμο Μεσολογγίου στο Αιτωλικό και στον πρώην δήμο Οινιαδών.

Οι πλημμύρες έφεραν εκτεταμένες ζημιές σε 200 σπίτια και σε περίπου 10 οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης υπήρξαν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, σε αποθήκες, σε πάγιο κεφάλαιο (αγροτικά μηχανήματα). Πνίγηκαν ζώα, μπαζώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα με φερτά υλικά (πέτρες, κορμοί δέντρων), κτήματα αχρηστεύτηκαν στην κυριολεξία, οι πληγέντες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, ούτε έγινε το παραμικρό στις πληγείσες περιοχές.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητές τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα, σίγουρα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Μετά τις πλημμύρες υπήρξαν διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφτηκαν την περιοχή (υπουργός Εσωτερικών, ο γγ του υπουργείου Υποδομών κ.ά.) ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους, θα γίνουν άμεσα καθαρισμός των ρεμάτων και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Ολα αυτά διαψεύστηκαν. Οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών ξεχάστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Ερωτάται ο υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

Για να αποζημιωθούν αμέσως οι πληγέντες, να καθαριστούν τα χωράφια και να παραδοθούν στους παραγωγούς για καλλιέργεια.

Για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org