Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα σφαγή Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις

Πάνω από 55 οι νεκροί, με φόντο τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και την υποκριτική έκκληση της ΕΕ για «αυτοσυγκράτηση»...

Πυρά κατά του πλήθους των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Πυρά κατά του πλήθους των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέο εν ψυχρώ έγκλημα διέπραξαν χτες, μέρα εγκαινίων της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τα ισραηλινά στρατεύματα που είχαν παραταχθεί από νωρίς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Χρησιμοποιώντας βροχή αληθινών πυρών, δακρυγόνων και βομβών από μαχητικά αεροσκάφη, προσπάθησαν να κλείσουν το στόμα των δεκάδων χιλιάδων άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών που βγήκαν να διεκδικήσουν ξανά, όπως κάνουν εδώ και 7 βδομάδες, το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Παρά την ωμή βία, που μέχρι νωρίς χτες το βράδυ είχε προκαλέσει το θάνατο πάνω από 55 διαδηλωτών (ανάμεσά τους οκτώ παιδιά κάτω των 16 ετών!) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 2.700 άλλων, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν κατάφεραν να φιμώσουν το πλήθος των δεκάδων χιλιάδων.

Δεν θα το καταφέρουν ούτε σήμερα, οπότε πολλές χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν ξανά τη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης με αφορμή την 70ή μαύρη επέτειο από τη «Νάκμπα», την καταστροφή, δηλαδή, το θάνατο και τον ξεριζωμό που υπέστησαν το 1948 πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς συγκάλεσε στη Ραμάλα συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Γάζα. Ο Πρόεδρος Αμπάς, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως δεν πρόκειται για πρεσβεία αλλά για «αμερικανικό φυλάκιο εποίκων στην Ιερουσαλήμ».

Δολοφονημένος Παλαιστίνιος με σφαίρα στο στήθος

Copyright 2018 The Associated

Δολοφονημένος Παλαιστίνιος με σφαίρα στο στήθος
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπάς, Α. Ρουντέινα, δήλωσε ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσιγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης έχει κηρυχθεί γενική απεργία και μέρα πένθους για τα δεκάδες θύματα.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας

Με φόντο τη νέα σφαγή στη Γάζα, οι ΗΠΑ έριξαν νέο «μπουρλότο» ολοκληρώνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. ΗΠΑ και Ισραήλ επέρριψαν την ευθύνη στα θύματα γιατί... «προκάλεσαν» τη βία! Αυτό τουλάχιστον τόνισε στην ομιλία του ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές είναι... «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης»!

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη», είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και ο Πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» και ότι θα είναι «πάντα σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ήταν παρών στα εγκαίνια της πρεσβείας, εγκωμίασε τον Πρόεδρο Τραμπ λέγοντας: «Αναγνωρίζοντας την Ιστορία, κάνατε Ιστορία». Σε άλλο σημείο, προσπαθώντας να υπονομεύσει το ρόλο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, είπε: «Μπορείτε να κτίσετε ειρήνη πάνω στην αλήθεια και η αλήθεια είναι πως η Ιερουσαλήμ πάντα ήταν και θα είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους»...

Εξω από τη νέα πρεσβεία, μερικές δεκάδες διαδηλωτές εξέφραζαν την αντίθεσή τους, φωνάζοντας: «Με το αίμα και τα δάκρυά μας θα σε ελευθερώσουμε Παλαιστίνη». Τουλάχιστον 10 από αυτούς συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές.

Εντονη αντίδραση απέναντι στην επιλογή των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας επιφύλαξαν χτες η Αίγυπτος, το Ιράν, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, που ανακάλεσε το βράδυ τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ.

Η υποκρισία της ΕΕ

Η νέα σφαγή των Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών είτε αποσιωπήθηκε είτε ενθαρρύνθηκε από τις υποκριτικές δηλώσεις και τις προτροπές «για αυτοσυγκράτηση». Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το αίμα των δεκάδων Παλαιστινίων, η ΕΕ κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση»! Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη», που «απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές». Στη συνέχεια κάλεσε το Ισραήλ... «να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας». Ζήτησε επίσης από τη «Χαμάς» και «όλους όσοι καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπούς».

Επαίσχυντη ήταν και η σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που απέφυγε ακόμη και να καταδικάσει τη νέα σφαγή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αναφέροντας: «Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα...», ενώ έκανε λόγο για ...«αποφυγή δυσανάλογης βίας».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της τήρησης συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας φόβο ότι τα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας «θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή».

Ο Ιορδανός ύπατος αρμοστής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, καταδίκασε τη βία των Ισραηλινών, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθούν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ