Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων», με αντικείμενο την Ερευνα και Διάσωση, αντικείμενο όπου η Τουρκία διεκδικεί - με τις πλάτες του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο - παράνομα να ασκεί αρμοδιότητα για το μισό του πελάγους, διχοτομώντας το στην πράξη. Αλλωστε, με παράνομη Navtex της η Τουρκία δέσμευσε μεγάλο μέρος στα διεθνή ύδατα του πελάγους, βάζοντας επιπλέον στην άσκηση να συμμετέχει και σκάφος από το Λιμενικό των Κατεχόμενων της Κύπρου.

Παραπέρα, χτες ξεκίνησε και η άσκηση «Λευκή Καταιγίδα», με τουρκικές δυνάμεις να απλώνονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 18 του μήνα. Εκτιμάται ότι στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης - Σαντορίνης αναπτύσσονται 5 φρεγάτες και 10 πυραυλάκατοι των Τούρκων. Και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία εξέδωσε παράνομη Navtex, επιχειρώντας επέκταση του ελέγχου της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός της επίσημης ελληνικής περιοχής ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση.

Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου 9 τουρκικά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα προχώρησαν χτες σε 15 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, που σηκώθηκαν για αναχαίτιση και αναγνώριση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ