Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
«Κερδοσκοπία» ή «χρεοκοπία», ο λαός πληρώνει σίγουρα...

Για «μη βιώσιμη επιχείρηση» εξαιτίας των υψηλών χρεών της, την αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών και τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας της τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο, σε έκθεσή της για τη ΔΕΗ, η εταιρεία «McKinsey» - που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ με σκοπό τη σύνταξη «στρατηγικού σχεδίου» της επιχείρησης - σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Σε επίσημη ανακοίνωσή της πάντως, η ΔΕΗ έσπευσε να υποτιμήσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος, λέγοντας ότι στηρίζεται σε «διαρροή παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey», από το οποίο απουσιάζουν επικαιροποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2017, ενώ γίνεται λόγος και για επίθεση «υποτιμητικής κερδοσκοπίας» στις μετοχές της ΔΕΗ ΑΕ.

Πάντως, πέρα από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή το κατά πόσο η συγκεκριμένη έκθεση βιωσιμότητας είναι «προσχέδιο» ή τελική πρόταση, το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος όσων περιέχονται στο δημοσίευμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν αναφερθεί σε δημόσιες παρεμβάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ετσι, η ανάγκη επενδυτικής «στροφής» της επιχείρησης προς τις ΑΠΕ, η μείωση του λειτουργικού της κόστους μέσω προγραμμάτων «εξοικονόμησης» όπως η «εθελούσια έξοδος» εργαζομένων, αλλά και η ένταση του «κυνηγητού» προς τους οφειλέτες της επιχείρησης, είναι διακηρυγμένοι στόχοι της διοίκησης της ΔΕΗ, που φυσικά ανταποκρίνονται στην κυβερνητική πολιτική.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι ανάμεσα στις προτάσεις της «McKinsey» είναι και η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού και η μείωση της στοιχειώδους εκπτωτικής πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα η επιχείρηση για ορισμένες κατηγορίες πελατών, ενώ διαβλέπει «κινδύνους» αναφορικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους τραπεζικούς ομίλους για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Με αφορμή τα παραπάνω και με φόντο την ενεργειακή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που όλοι μαζί στηρίζουν, δεν έλειψε και το γαϊτανάκι δηλώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Ετσι, από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσω των αρμόδιων τομεαρχών τους, Κ. Σκρέκα και Γ. Μανιάτη, έκαναν λόγο αντίστοιχα περί «λουκέτου» και «χρεοκοπίας» της ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για «καταστροφολογία», η οποία συντηρεί την «κερδοσκοπική επίθεση» σε βάρος της μετοχής της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ