Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Απόφαση για συγκέντρωση στις 6 Ιούνη

Από την κινητοποίηση στις 7 Μάη
Από την κινητοποίηση στις 7 Μάη
Μαζική σύσκεψη δεκάδων σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με θέμα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Παραβρέθηκαν ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, ο Νίκος Μαλαθρίτης, αντιδήμαρχος Πετρούπολης, και ο Κώστας Σταθάς, αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Φυλής. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων και των φορέων.

Η σύσκεψη έκλεισε με την έγκριση του καλέσματος για τη μεγάλη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη, που θα αποτελέσει κλιμάκωση του αγώνα.

Το κάλεσμα των σωματείων και φορέων

«Τέρμα πια στο αίσχος της χωματερής. Να κλείσει εδώ και τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού.

Ολοι στη συγκέντρωση - πορεία των σωματείων και φορέων την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στη Λεωφόρο Φυλής (στο ύψος του Προαστιακού).

Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό σύνολο "Ρωμιοσύνη", στην κεντρική πλατεία Α. Λιοσίων.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική "βόμβα" για την υγεία του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου. Πάνω από μισό αιώνα, συνεχίζει να υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για την απομάκρυνση της χωματερής αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για την εξασφάλιση της παραπέρα λειτουργίας και επέκτασής της.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
(...) Εδώ και δεκαετίες το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής. Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στους φορείς, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννάει φτώχεια, ανεργία και υποβαθμίζει τη ζωή μας. Δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Ο,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα. Δεν έχουμε δυο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Παράρτημα Δυτικής Αττικής), Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Δυτικής Αττικής), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων Ελευσίνας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης, Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γεννηματά 2, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δροσούπολης, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org