Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΗ
Τα δίνουμε όλα για τη ζωή και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!

Σε λίγες μέρες, την Τετάρτη 16 Μάη, πραγματοποιούνται οι εκλογές των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μάχη σημαντική για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, για τους ίδιους τους φοιτητές και σπουδαστές, αφού κρίνει σε τι θέσεις θα βρεθούν την επόμενη μέρα οι φοιτητές και οι Σύλλογοί τους για να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Κρίνεται αν θα δημιουργηθούν πιο ευνοϊκοί όροι για την ανάπτυξη της πάλης των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και γνώση, δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό τους. Αν θα γίνει το απαραίτητο βήμα με περισσότερους συλλόγους σε αγωνιστική κατεύθυνση, με πιο γερές βάσεις για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και την ενίσχυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Αυτό χρειάζεται σήμερα. Να αποκτήσει νέα δυναμική, νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους σε ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Να πάρει απάντηση η κοροϊδία της κυβέρνησης

Τις μέρες που μένουν, καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να σκεφτεί, να κρίνει και να στοχεύσει σωστά, ψηφίζοντας Πανσπουδαστική ΚΣ, γιατί:

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετατρέποντας την Παιδεία σε πανάκριβο εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες. Εχει το θράσος να κοκορεύεται για τη «χρηματοδότηση που δίνει στα Ιδρύματα», τη στιγμή που παραμένουν καθηλωμένοι οι ελάχιστοι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες που φαίνονται στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, στα προβλήματα στην Εκπαίδευση και στην προοπτική των αποφοίτων. Στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών πιάνονται οι στόχοι και τα «υπερπλεονάσματα» για τα οποία καυχιέται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μπροστά στις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία των πανεπιστημιακών υπότροφων - δηλαδή καθηγητές με σύμβαση - κάνοντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη, αφού ανά πάσα ώρα θα διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με το εάν τα Ιδρύματα θα έχουν λεφτά να τους πληρώσουν. Αλλωστε, αυτό ήδη γίνεται, όπως πρόσφατα στο ΤΕΙ Αθήνας με τους έκτακτους καθηγητές που οδήγησε τα μαθήματα να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη! Οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν συνέχεια της ίδιας κοροϊδίας από μέρους της κυβέρνησης που έχει υποθηκεύσει τις σπουδές, τη ζωή, το μέλλον των νέων και έχει το θράσος να μιλά για την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» την ώρα που ετοιμάζει νέα προαπαιτούμενα - φωτιά και νέο πακέτο συμφωνίας με τους «εταίρους». Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και κατάργηση των 1.000 και πλέον αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων.

Να δυναμώσουν η αμφισβήτηση, η διεκδίκηση, η οργάνωση και ο αγώνας

Με πιο ενισχυμένη την Πανσπουδαστική ΚΣ οι φοιτητές από καλύτερες θέσεις μπορούν να αντιπαλέψουν τη στρατηγική των ΕΕ - κεφαλαίου - κυβερνήσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτήν τη στρατηγική τη στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και προφανώς χαίρει και της στήριξης των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ολοι τους πιπιλάνε την καραμέλα του «σύγχρονου πανεπιστημίου». Τι ονομάζουν «σύγχρονο»; Τις κατηγοριοποιήσεις Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, τη μεγαλύτερη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την καπιταλιστική αγορά εργασίας, τα πετσοκομμένα προγράμματα σπουδών, την εφήμερη γνώση αντί για την ολόπλευρη μόρφωση, την όλο και πιο ενεργή εμπλοκή εργοδοτικών ενώσεων και μονοπωλιακών ομίλων στο ποια έρευνα θα παραχθεί, στο τι θα διδαχτεί.

Με περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων δυναμώνουν η αμφισβήτηση, η διεκδίκηση, η οργάνωση και ο αγώνας, οι προσπάθειες που κάνει ο καθένας για σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση παλιών και νέων αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στη συζήτηση, αναδεικνύοντας ότι περισσότεροι νέοι και νέες σήμερα μπορούν να δουν ότι το σύγχρονο και το νέο βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που στηρίζουν η κυβέρνηση, η ΝΔ, οι εργοδοτικές ενώσεις. Σύγχρονο και νέο είναι σήμερα ένα σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς, που θα μας μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, δωρεάν για όλους, που όλη η γνώση για να ασκήσουμε το επάγγελμα θα δίνεται στο πτυχίο και κάθε φοιτητής θα μπορεί να ξέρει πριν τελειώσει το πού θα δουλέψει, από ποιο πόστο θα προσφέρει στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωρά στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, στη στρατηγική του κεφαλαίου. Αυτές όμως είναι οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Το νέο και το σύγχρονο σήμερα είναι στην πρόταση του ΚΚΕ για την ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξη με το σύστημα και τους στόχους του, είναι στο δρόμο της διεκδίκησης.

Κόντρα στη στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων

Η κυβέρνηση προωθεί τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήριο την καλύτερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την καπιταλιστική αγορά, με βάση τις επιταγές του ΣΕΒ. Οι φοιτητές χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις νέες κατηγοριοποιήσεις πτυχίων - αποφοίτων - ιδρυμάτων που θα προκύψουν, τα «πετσοκομμένα προγράμματα σπουδών» με σκόρπιες γνώσεις που προετοιμάζουν, τις διάφορες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών που είναι στα σκαριά με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κάθε κυβέρνησης μέσα στις σχολές το στηρίζουν με ζήλο η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ.

Ετσι θα κόψουμε τον αέρα που έχουν πάρει «διάφοροι» που προκλητικά μιλούν για δίδακτρα και τέλη εγγραφής στις προπτυχιακές σπουδές, νοίκια στις Εστίες, γενίκευση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Μετά και το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορες «πρωτοβουλίες» για γενίκευσή τους και σε άλλες εκπαιδευτικές λειτουργίες. Ιδρύεται ξενόγλωσσο τμήμα επί πληρωμή στη Φιλοσοφική Αθηνών, ο πρόεδρος της σχολής Αρχιτεκτονικής Πατρών προτείνει οι Αθηναίοι φοιτητές να παρακολουθούν επί πληρωμή μαθήματα στην Αθήνα, ο Μπουτάρης επιμένει για τέλη εγγραφής στο ΑΠΘ, στις Εστίες ανοίγει συζήτηση για επιβολή ενοικίου στους οικότροφους. Η ΝΔ και η ΔΑΠ επιμένουν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και μείωση των εισαχθέντων στα δημόσια πανεπιστήμια, προετοιμάζοντας έτσι πελατεία για τα ιδιωτικά, ενώ το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να αντιστοιχηθεί με τη γρήγορη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις.

Ψήφος στην Πανσπουδαστική είναι ψήφος κόντρα στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση, ΝΔ και οι δυνάμεις του συστήματος. Ψήφος στην Πανσπουδαστική είναι απάντηση στην καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στους φοιτητές και το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η τρομοκρατία και ο εφησυχασμός δεν περνούν στα αμφιθέατρα, οι νέοι διεκδικούν, αμφισβητούν, οργανώνονται.

Για πιο τολμηρά βήματα στην ανασυγκρότηση του κινήματος

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Η αποχή δεν είναι λύση! Η κυβέρνηση είναι εδώ και παίρνει μέτρα που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον των νέων, οι διοικήσεις στις σχολές τα εκτελούν κατά γράμμα, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τα υποστηρίζουν με θέρμη, ποιος θα τους σταματήσει εάν απέχουμε από τον αγώνα, τη διεκδίκηση, τις διαδικασίες των Συλλόγων;

Οι φοιτητές και σπουδαστές, που αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους, που αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση, έχουν επιλογή! Να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν, κάνοντας το ελάχιστο, ψηφίζοντας Πανσπουδαστική ΚΣ, ώστε να γίνουν πιο πολλά, πιο τολμηρά βήματα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Η τελευταία μόνο χρονιά δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, την ενίσχυση του ΜΑΣ.

Δεν είναι τυχαίο πως η πλειοψηφία των Συλλόγων όπου είναι πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ και συσπειρώνονται στο ΜΑΣ μπήκαν μπροστά στην αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων σε συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότηση. Αντιμετώπισαν την αναστολή της διανομής των συγγραμμάτων στην αρχή της χρονιάς, υπερασπίστηκαν με κινητοποιήσεις το δικαίωμα των μετεγγραφέντων φοιτητών που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει - έστω περιορισμένα - μέτρα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση, συντόνισαν την πάλη και τη διεκδίκηση για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια που είναι στα σκαριά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σύλλογοι οικότροφων φοιτητών και σπουδαστών, όπου στην πλειοψηφία τους είναι πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική, οργάνωσαν το δικό τους Πανελλαδικό Συντονιστικό, για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στις Εστίες. Αυτή η δράση αναγνωρίζεται πλατιά από φοιτητές και σπουδαστές, είχε ως αποτέλεσμα στις εκλογές των εστιακών Συλλόγων, που μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί, το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής να μετρά μεγαλύτερη συσπείρωση με άνοδο σε ψήφους.

Τις μέρες που απομένουν το κάλεσμα των μελών της ΚΝΕ, των υποψηφίων της Πανπουδαστικής ΚΣ να φτάσει παντού: Τα δίνουμε όλα για τη ζωή και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη! Κανένας μόνος του, κανένας στην «απ' έξω» και την αποχή, έχουμε μια ζωή μπροστά μας, μαζί θα την παλέψουμε, μαζί θα αντιμετωπίσουμε όσους μας στερούν τα δικαιώματά μας, μαζί θα τα καταφέρουμε!

Ολοι στη μάχη, να γίνουν περισσότεροι οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε κάθε έτος, Τμήμα και Σχολή, να αποφασίσουν ακόμα πιο πολλοί να κάνουν τη διαφορά και να ψηφίσουν Πανσπουδαστική ΚΣ.


Της
Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε μια ψήφος χαμένη για την Πανσπουδαστική ΚΣ στη σημερινή μάχη!(2016-05-18 00:00:00.0)
Ποιοι είναι οι φελλοί τελικά...(2016-05-14 00:00:00.0)
Αναγκαία σήμερα η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ(2015-05-13 00:00:00.0)
Μήνυμα αισιοδοξίας για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση(2014-05-09 00:00:00.0)
Εντονη η ανάγκη για αγωνιστικούς συλλόγους(2004-05-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη συμπαιγνία ΠΑΣΠ - ΔΑΠ(2001-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ