Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 2017-18
Πρωταγωνιστές ξανά η βία και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί

Τo αποτέλεσμα της γενικότερης κόντρας συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τα όσα συνέβησαν στα ντέρμπι μεταξύ των ισχυρών στη φετινή Super League

Copyright 2018 The Associated

Τo αποτέλεσμα της γενικότερης κόντρας συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τα όσα συνέβησαν στα ντέρμπι μεταξύ των ισχυρών στη φετινή Super League
Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα το πρωτάθλημα της Super League 2017-18, χωρίς να προσφέρει κάτι το ξεχωριστό, αντίθετα υπάγεται και αυτό στην ίδια αλυσίδα με τα όσα χαρακτήριζαν προηγούμενες διοργανώσεις. Τα όσα συνέβησαν τη φετινή σεζόν απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Η όξυνση της κόντρας συμφερόντων μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών, η βία, οι ίντριγκες ανάμεσα στις ΠΑΕ, το κυνήγι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη (εντός και εκτός ποδοσφαίρου) αποτέλεσαν και στη φετινή διοργάνωση τα βασικά γνωρίσματα της μάχης που δόθηκε στο περιθώριο της αγωνιστικής δράσης. Η εικόνα αυτή ήταν ξεκάθαρη παρά το «λίφτινγκ» που επιχειρήθηκε, μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης του «προϊόντος» και ενδεχόμενης απώλειας κερδών. Τα όσα διέπουν το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, και στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά μπόρεσαν να «μακιγιαριστούν».

Αντίθετα, επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά ότι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού - και ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου - είναι η βασική αιτία για τα φαινόμενα βίας, για όλα όσα συμβαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι τεράστιες κόντρες των ισχυρών επιχειρηματιών έχουν την αντανάκλασή τους και στον αθλητισμό. Η εμπλοκή των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, με την ιδιότητα του ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών, αποτελεί μία προσφιλή μέθοδο για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ομάδες, οπαδούς και πόλεις στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, τα οποία βέβαια ξεφεύγουν κατά πολύ από το αμιγώς αθλητικό ή ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Την ίδια ώρα, η τακτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ξέφυγε από την πεπατημένη παλιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε και η σημερινή κυβέρνηση ήταν η αυστηροποίηση των ποινών για τους ενόχους και η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα μέσω συνομιλιών με αυτούς που τα προκαλούν, δηλαδή με τους επιχειρηματίες, χωρίς να ακουμπά τις πραγματικές αιτίες των όσων συμβαίνουν.

Αδυσώπητη μάχη με όλα τα «όπλα»

Εξ αρχής το φετινό πρωτάθλημα φανέρωσε πως η μάχη για τα πρωτεία θα ήταν αδυσώπητη και οξυμένη μεταξύ των ισχυρών, εξαιτίας και της αλλαγής στο «στάτους» των πρωταγωνιστών. Η άνοδος των δύο «Δικεφάλων», της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, πρόσθεσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια δύο νέους «παίκτες» στη μάχη της κορυφής, την ώρα που ο Ολυμπιακός έδειξε να διανύει το κλείσιμο ενός κύκλου και ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται εκτός... παιχνιδιού, εξαιτίας των δικών του προβλημάτων. Οι δύο «Δικέφαλοι» και οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τελικά αυτοί που πρωταγωνίστησαν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Τα γεγονότα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, άλλωστε, ήταν που στιγμάτισαν τη φετινή σεζόν και καθόρισαν τις εξελίξεις. Ο αγώνας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού δεν διεξήχθη ποτέ εξαιτίας αντικειμένου που χτύπησε τον τεχνικό των φιλοξενούμενων Οσκαρ Γκαρσία. Λίγες μέρες μετά, το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ δεν ολοκληρώθηκε, εξαιτίας εισβολής στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη - ο οποίος μάλιστα οπλοφορούσε - και τον τεχνικό διευθυντή Λούμπος Μίχελ, με αφορμή την ακύρωση γκολ των γηπεδούχων ως οφσάιντ.

Η συνέχεια δόθηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου σε ένα «σίριαλ» που κράτησε συνολικά δυόμιση μήνες, οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Οργάνων διαμόρφωσαν το σκηνικό με βάση το οποίο εξελίχθηκε η μάχη του τίτλου. Τα γεγονότα στους δύο αγώνες ουσιαστικά αποτέλεσαν την κορύφωση της κόντρας μεταξύ των τριών, με αλληλοκατηγορίες για θύτες και θύματα, αμφισβητήσεις για τη διαιτησία και τις πρακτικές της Ομοσπονδίας κ.λπ.

Η σκιά του Grexit και η υποκρισία FIFA - UEFA

Τα γεγονότα στα δύο ντέρμπι και η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη για αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας στο πρωτάθλημα (η οποία τελικά κράτησε μόλις 15 μέρες) άνοιξαν την πόρτα ώστε FIFA και UEFA να ξανασχοληθούν με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχοντας προφανώς και τους δικούς τους λόγους και κυρίως για την προστασία του πρεστίζ τους (ιδιαίτερα μετά τα δικά τους σκάνδαλα διαφθοράς), ύψωσαν ξανά τη «ρομφαία» του τιμωρού, απειλώντας με διεθνή αποκλεισμό το ελληνικό ποδόσφαιρο (συλλόγους και Εθνικές) αν η κατάσταση δεν άλλαζε. Παρά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει στο τραπέζι μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του Μάη, όταν σε συνεδρίαση της FIFA θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πάνω σε αυτό, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί, η εικόνα του τελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στις 12 Μάη θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, όμως, FIFA και UEFA να «πέφτουν από τα σύννεφα» για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν αυτά δεν αποτελούν παρά μία ακόμα πλευρά του γενικότερου οικοδομήματος για τη δημιουργία του οποίου FIFA και UEFA φέρουν την ευθύνη. Τα αμέτρητα σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους τους, που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, απλά το επιβεβαιώνουν.

Τρέχουν για να σώσουν το «προϊόν»

Στη σκιά της όξυνσης του ανταγωνισμού των ισχυρών, σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτήν τη στιγμή προσπάθειες από Super League, ΕΠΟ και κυβέρνηση προκειμένου να μην υποβαθμιστεί κι άλλο το «προϊόν», αλλάζοντας ακόμα και τους κανονισμούς που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει παλιότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αλλαγή της ποινής του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής, ως αποτέλεσμα της πίεσης που υπάρχει εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικά φέτος αρκετές ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να απλώσει χείρα βοηθείας στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, με την ΕΡΤ να φέρεται ως μία από τις λύσεις για τις ΠΑΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεύρεση τηλεοπτικού συμβολαίου. Η δε ΕΠΟ φημολογείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες (με αποδέκτες FIFA - UEFA) για χρονική παράταση στην κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης πέραν της καθορισμένης ημερομηνίας (31 Μάρτη), προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ