Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πλέγμα Νερό - Τρόφιμα - Ενέργεια

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης ευθύνεται για το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του. Μόνο στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ 100.000 κάτοικοι, κυρίως Αφροαμερικανοί, διαπιστώθηκε σε σχετική έρευνα ότι δεν έχουν σύνδεση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Σήμερα εντείνεται ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και διεθνείς ομίλους για το ξαναμοίρασμα αγορών και εδαφών με οικονομική σημασία. Συνήθως όταν μιλάμε για εδάφη με οικονομική σημασία σκεφτόμαστε μόνο τα εδάφη που βρίσκονται σε πλούσιες ενεργειακές πηγές ή αυτά που έχουν σημασία για τη μεταφορά Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αφορούν συνολικά το πλέγμα Νερό - Τρόφιμα - Ενέργεια. Στην αστική βιβλιογραφία υπάρχουν ήδη οι όροι του «υδρο-ιμπεριαλισμού» και της διαπάλης για γεωπολιτική «υδρο-ηγεμονία», που δηλώνουν ότι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων μπορεί να βρεθεί το σύνολο των βασικών αναγκών μας, όπως η ύδρευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άτυπο εμπάργκο νερού που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε ορισμένες περιοχές οι οποίες ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις, αξιοποιώντας και μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, όπως αυτά πάνω στον Τίγρη Ποταμό. Αυτά τα ζητήματα αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο που μεγαλώνει η πιθανότητα μεγάλων περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμη και ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και γενικότερα της Ευρασίας.

Μιλάμε για μια ολόκληρη περιοχή, όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, σε συνεργασία με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως είναι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, ξεδιπλώνουν επικίνδυνα σχέδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για να περιορίσουν την επιρροή ισχυρών καπιταλιστικών κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Για να προωθήσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, για να αναβαθμίσει το ρόλο του εγχώριου κεφαλαίου στην περιοχή και να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα αναλαμβάνει το ρόλο σημαιοφόρου της υλοποίησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ