Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «VISEGRAD 4 - BALKAN 4 PLUS»
Με «ατζέντα» κεφαλαίου και ΝΑΤΟ

Από την 1η Υπουργική Σύνοδο «V4-B4» τον περασμένο Δεκέμβρη
Από την 1η Υπουργική Σύνοδο «V4-B4» τον περασμένο Δεκέμβρη
Με άξονες την προώθηση των στόχων για την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων και τη διευκόλυνση των σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων για Ενέργεια και Μεταφορές, συνέρχεται σήμερα στο Σούνιο διευρυμένη υπουργική Συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ως «πρωτοβουλία» του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε συνεργασία και με τον Ούγγρο ομόλογό του, Π. Σγιάρτο, σε άλλη μια επιβεβαίωση της προσπάθειας της κυβέρνησης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Η 1η υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβρη του 2017 με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ από τις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) και τα 4 βαλκανικά κράτη - μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα). Στη σημερινή Συνάντηση συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι ΥΠΕΞ υποψήφιων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Η ατζέντα της Συνάντησης δίνει μια ιδέα για το περιεχόμενο, καθώς εστιάζει σε θέματα όπως στη «διεύρυνση της ΕΕ», ενώ υπάρχει, επίσης και ειδική ενότητα με θέμα την Ενέργεια και την προσπάθεια να μετατραπεί η περιοχή σε βασικό ενεργειακό «κόμβο» για την ΕΕ.

«Μέχρι τέλους» η προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, το δικό της ιδιαίτερο «χρώμα» έχει η συμμετοχή στη Συνάντηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, στο φόντο και της προσπάθειας να «διευθετηθεί» το ονοματολογικό της γείτονος και να προχωρήσει η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εχοντας κατά νου και την πιο πρόσφατη «προτροπή» του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της γείτονος, ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά και τοποθετήσεις άλλων παραγόντων όπως ο Γερμανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα M. Ροτ, που, επισκεπτόμενος χτες τα Σκόπια και σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, επαινούσε τη «δημιουργικότητα και την ευελιξία» που επιδεικνύουν οι δύο κυβερνήσεις, καλώντας να λύσουν σύντομα το θέμα, Ντιμιτρόφ και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συναντώνται και αύριο, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μ. Νίμιτς.

Αν, μάλιστα, στη συνάντηση βρεθούν τρόποι να προχωρήσουν οι συμβιβασμοί γύρω από μια σειρά ζητήματα που μένουν ανοικτά (συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, χρήση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ έναντι όλων κ.λπ.), θα ανοίξει ο δρόμος και για συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο ίδιος ο Ζ. Ζάεφ, μιλώντας την Τετάρτη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, έλεγε για την επερχόμενη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ: «Πιστεύω ότι (...) θα μπορέσουμε να πετύχουμε προσέγγιση των θέσεων, με ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο και με εναλλακτικές και δημιουργικές λύσεις που θα προέρχονται και από τη δική μας και από την ελληνική πλευρά».

Προανήγγειλε, μάλιστα, συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του τις προσεχείς μέρες: «Αναμένω τουλάχιστον ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια (σ.σ: την επόμενη βδομάδα), θα συναντηθώ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Τσίπρα και ότι θα συζητήσουμε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ και, γιατί όχι, ίσως να είμαστε και πιο θαρραλέοι στη δημιουργικότητά μας», πρόσθεσε. «Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Εγώ δίνω ευκαιρία στη διαδικασία», κατέληξε.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα ο Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά «με στόχο να καταγραφεί κοινή εθνική γραμμή για τα εθνικά θέματα», όπως διαχέεται από το περιβάλλον του. Για τον ίδιο λόγο, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συναντήσει και τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια ένδειξη ότι (και) το Σκοπιανό χρησιμοποιείται σαν όχημα ζυμώσεων στη γενικότερη υπόθεση αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, πάνω στο «κοινό» έδαφος των «στρατηγικών στόχων» της αστικής τάξης. Για τις συναντήσεις του αυτές, ο Παπανδρέου φέρεται να έχει ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά, ενώ, τέλος, το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να επισκεφθεί Τουρκία και Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ