Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, στη συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ, χάρη στην επιμονή της οποίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έθεσε στον υπουργό το διεκδικητικό της πλαίσιο. Συγκεκριμένα, επανέλαβε το αίτημα για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, απαίτησε την άμεση ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και την αναπροσαρμογή του ιατρικού μισθολογίου, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν και να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια των επικουρικών, ζητώντας να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις ισάριθμες με τους υπηρετούντες σήμερα επικουρικούς γιατρούς στα αντίστοιχα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς και στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Επίσης ζητήθηκε ενημέρωση για την πρόταση του ΚΕΣΥ για σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και τις επιστημονικές εταιρείες και να δοθεί έγκαιρα το τελικό σχέδιο νόμου στην Ομοσπονδία πριν δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

Προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού και «καλλωπισμού» της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, ενώ παραδέχτηκε για άλλη μια φορά πως η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση όσον αφορά την αναπροσαρμογή των μισθών (από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και μετά) στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, ομολόγησε ωστόσο ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει έως τώρα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με το υπουργείο Οικονομικών που να επιτρέπει την «ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ». Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, παρέπεμψε στο κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», το οποίο ανέφερε ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει πιο σαφή εικόνα για την πραγματική δυνατότητα ανάκτησης των μισθολογικών απωλειών. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, επιχείρησε να καλλιεργήσει στάση αναμονής, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την ικανοποίηση του αιτήματος για άμεση και πλήρη επαναφορά των μισθών.

Για τις μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών είπε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης των διαθέσιμων θέσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και λίγες «στοχευμένες» θέσεις σε συγκεκριμένα τμήματα και κλινικές νοσοκομείων (κατά τη διετία 2017 - 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 2.760 θέσεις), ενώ από τις παλιές επανέλαβε πως «ξεπάγωσαν και προχωρούν περίπου οι 600, εκ των οποίων έχουν διοριστεί οι μισοί». «Αυτές είναι οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις, τη στιγμή που χρειάζονται πολλαπλάσιες για να καλυφθούν τα κενά με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, που και αυτοί είναι σε διάσταση και αναντιστοιχία με τις ανάγκες που υπάρχουν...», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Για τους επικουρικούς, καμία δέσμευση δεν υπήρξε ότι δεν θα απολυθούν μετά τη λήξη της θητείας τους. Ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι προκηρύξεις νέων μόνιμων θέσεων δεν ταυτίζονται με τις θέσεις των υπηρετούντων επικουρικών στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επικουρικούς να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάποια μόνιμη θέση.

Για την ιατρική εκπαίδευση, ανέφερε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου «θα υπάρξουν ρυθμίσεις», «αυτές που έχουν ωριμάσει», χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει, επιβεβαιώνοντας ότι επιδιώκεται να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στα μουλωχτά, πίσω από την πλάτη των γιατρών.

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας νοσοκομειακών γιατρών - πολιτείας, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι εντός 15ημέρου θα οριστεί νέα συνάντηση, όμως «επί του παρόντος» και πριν το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» δεν θα είναι σε θέση να πει κάτι παραπάνω για μισθούς και μόνιμες προσλήψεις, αλλά μόνο για κάποια θεσμικά θέματα...

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως είναι αναγκαίος ο ενωτικός, μαζικός, αποφασιστικός και ανυποχώρητος αγώνας για το σύνολο των αιτημάτων μας, για την επιστημονική και εργασιακή μας αξιοπρέπεια, για το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσια, απολύτως δωρεάν, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου Υγεία. Ούτε βήμα πίσω!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ