Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Συνεχείς οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ, όπως και οι κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής για την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της Καρύστου και του Μαρμαρίου, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και την προσπάθεια χρησιμοποίησης του λιμανιού της Καρύστου για την εκφόρτωση ανεμογεννητριών.

Εκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου ζήτησε η Κούλα Βρανά, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παρέμβαση έκαναν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σοφία Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς, τη Δευτέρα 5 Μάη. Ενδεικτικό για τη στάση της Περιφέρειας είναι πως ο περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης απέφυγε να πάρει θέση, παραπέμποντας σε μελλοντική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ώρα που τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων τις εγκρίνει η ίδια η Περιφέρεια μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων που προκύπτουν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, εφόσον γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς Ενέργειας, οδηγεί σε δραματικά αποτελέσματα.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δρουν σε συνθήκες Ελντοράντο. Δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες φτωχών ανθρώπων. Δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ένα πολύτιμο και αναγκαίο προϊόν για την πρόοδο και την ευημερία του ανθρώπου, αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να είναι κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα για την κερδοφορία των μονοπωλίων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Δηλαδή να φτάνει πανάκριβο στους καταναλωτές, να πληρώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις οι κάτοικοι των περιοχών όπου κατασκευάζονται οι μονάδες παραγωγής (αιολικά, εργοστάσια κ.λπ.)».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τόσο οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν και στηρίζουν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, όσο και η ευθύνη των δημοτικών αρχών που υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή.

Η ΚΟ Καρύστου καλεί το λαό της Καρύστου άμεσα να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

  • Να επανεξετάσει άμεσα το σύνολο των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να υπάρξει συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην περιοχή, και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
  • Να πάρει μέτρα για το δραστικό περιορισμό των πάρκων, με κριτήριο την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς. Βασικό μέτρο που συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση και απαιτείται να γίνει άμεσα είναι η υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων.
  • Να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση του λιμανιού της Καρύστου για τη μεταφορά ανεμογεννητριών.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις καταστολής κατά του λαού που δικαιολογημένα αντιδρά σε αυτήν την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, τονίζει πως για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας πρέπει να στραφεί ενάντια στις πραγματικές αιτίες, στους πραγματικούς υπεύθυνους και να διεκδικήσει:

  • Η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να αξιοποιηθεί υπέρ μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Προϋπόθεση για την αξιοποίηση της Ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων είναι η μετατροπή της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία και ένταξή τους υπό ενιαίο κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό.
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ