Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «SELECTA HELLAS»
Επιβεβαιώθηκε η συνδικαλιστική δίωξη της απολυμένης εργαζόμενης

Το γεγονός ότι η απόλυση της Βασιλικής Μπράτσου από την εργοδοσία της «SELECTA HELLAS» αποτελεί ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη επιβεβαιώθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Καβάλας.

Η Β. Μπράτσου είναι γραμματέας του κλαδικού Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας και απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη λήξη της βάρδιας της, χωρίς καμία αιτιολογία. Το προηγούμενο διάστημα είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ταξικού σωματείου στην επιχείρηση, ενώ είχε προηγηθεί και η μετάθεσή της σε θέση χωρίς αντικείμενο, προκειμένου η εργοδοσία να την απομονώσει από τους συναδέλφους της.

Στη χτεσινή τριμερή συνάντηση, ο δικηγόρος της εργοδοσίας, ερμηνεύοντας κατά τα συμφέροντά της τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, δήλωσε ότι η επιχείρηση αναγνωρίζει συνδικαλιστική προστασία μόνο για τα 7 μέλη του ΔΣ του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναπρόσληψης και παρέπεμψε στα δικαστήρια προκειμένου να κριθεί το παράνομο και καταχρηστικό της απόλυσης. Μάλιστα, δεν μπήκε στον κόπο, έστω και προσχηματικά, να αιτιολογήσει την απόλυση, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του κλαδικού σωματείου ότι πρόκειται για ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη.

Θυμίζουμε ότι η απόλυση της συνδικαλίστριας αποτελεί συνέχεια της τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία, πότε με την αστυνομία, πότε με δικαστήρια, εναντίον των εργαζομένων και της οργάνωσής τους και πότε με απολύσεις. Είναι η συνέχεια στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει με το εργόσημο και την τρομοκρατία. Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας έδωσε και η αστική Δικαιοσύνη, φτάνοντας στο σημείο να διαγράψει από το Πρωτοδικείο το επιχειρησιακό σωματείο που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ίδρυση του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου που απαρτίζεται από στελέχη της εταιρείας.

Κι ένα ακόμα μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού...

Με αφορμή την απόλυση της Β. Μπράτσου αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά και οι υποτακτικοί της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, με μια ανακοίνωση - μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού, ενώ λέει για τους τύπους ότι «δεν συμφωνεί με την απόλυση», προχωρά σε ένα υμνολόγιο για... τις φιλεργατικές «ευαισθησίες» της επιχείρησης, τέτοιο που ούτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της δεν θα μπορούσαν να γράψουν!

Αναλυτικά αναφέρει: «Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας γνωρίζει τις καταστάσεις που προηγήθηκαν της απόλυσης της εργαζόμενης στην "Selecta". Γνωρίζει την έμφαση που δίνει η επιχείρηση στο ανθρώπινο δυναμικό της και τις προσπάθειες να διατηρήσει ικανοποιημένους τους εργαζόμενους βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον. Γνωρίζει τον βασικό ρόλο που κατέχει το εργατικό δυναμικό στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Διαφωνεί με τις καταστάσεις που φτάνουν στη ρήξη των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων και προς τον σκοπό αυτό πάντα προσπαθούσε και προσπαθεί να εξαφανιστούν παρόμοιες καταστάσεις. Στο παραπάνω πλαίσιο καλεί την εργοδοσία της επιχείρησης "Selecta" να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με σκοπό τη θεραπεία των σχέσεων μεταξύ των μερών. Σε κάθε περίπτωση το Εργατικό Κέντρο Καβάλας δεν συμφωνεί με την απόλυση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ