Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επιστέγασμα πολύμηνης πάλης η υπογραφή ΣΣΕ στα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής

Από τις κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Από τις κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Στην υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει τα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια στην Αττική, αυτά της ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, οδήγησε η πολύμηνη πάλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των ίδιων των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτής της πάλης, το Συνδικάτο οργάνωσε αλλεπάλληλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις, προετοίμασε τη συμμετοχή στην επιτυχημένη κλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 14 Μάρτη.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει κατώτερο μεροκάματο για όλους τους οικοδόμους στα συγκεκριμένα έργα, εργολαβικούς και μη, στα 45 ευρώ μεικτά, με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2018. «Υπολογίζοντας τα παραπάνω με πλήρες ωράριο και πλήρη εργασία το μήνα για εργατοτεχνίτες οικοδόμους σε αυτά τα έργα, μιλάμε για μηνιάτικο κατώτερο μισθό στα 990 ευρώ μεικτά», προσθέτει.

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει πως, με δεδομένους τους νόμους των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που συρρίκνωσαν το εργατικό εισόδημα, «πάγωσαν» τις ΣΣΕ, διόγκωσαν τα έξοδα της λαϊκής οικογένειας και πολλαπλασίασαν τη φοροληστεία, «το κατώτερο μεροκάματο που υπογράψαμε σίγουρα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις μας». Παρ' όλα αυτά, τονίζει, αποτελεί μια «ανάσα» μέσα στη σημερινή βαρβαρότητα, ενώ επισημαίνει ακόμη πως «αντικειμενικά μια σύμβαση τέτοιου χαρακτήρα, από μόνη της, όσο καλή και να είναι, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει συνολική απάντηση».

Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, η Σύμβαση που υπογράφηκε μπορεί να γίνει «όπλο στα χέρια των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία», καθώς έμπειροι εργατοτεχνίτες στα συγκεκριμένα έργα «για να εξασφαλίσουν ένα παρόμοιο μεροκάματο με αυτό που υπογράφτηκε, δουλεύουν 3 και 4 ώρες υπερωρία».

Επιπλέον, η πάλη για τη Σύμβαση το προηγούμενο διάστημα συνοδεύτηκε από πλήθος παρεμβάσεων του Συνδικάτου, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, που βελτίωσαν τους όρους εργασίας, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, περιόρισαν σημαντικά την καταστρατήγηση του ωραρίου και του πενθήμερου.

Ετοιμότητα και πάλη για την εφαρμογή της Σύμβασης

Στο παραπάνω φόντο, το Συνδικάτο καλεί σε πάλη για εφαρμογή της Σύμβασης και ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες παρεμβάσεις στην περίπτωση που η εργοδοσία προσπαθήσει να θέσει εμπόδια. «Ο αγώνας για τη Σύμβαση διδάσκει ότι με την οργανωμένη πάλη τους οι εργάτες κάμπτουν την αδιαλλαξία του κεφαλαίου», σημειώνει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια «κανένας εργοδότης δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη δράση μας, ούτως ώστε να γενικευτεί η πάλη για υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Καλεί στη σύσκεψη - συζήτηση που οργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στις 16/5 και στην απεργία στις 30 Μάη, «με διεκδικήσεις που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος και της λαϊκής κατοικίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ