Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι εστιακοί φοιτητές δεν συμβιβάζονται με την άθλια κατάσταση! Στις 16 Μάη στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα!

Από τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων οικοτρόφων
Από τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων οικοτρόφων
Οι εστιακοί φοιτητές έχουν έρθει αντιμέτωποι όλο το προηγούμενο διάστημα με πολλά προβλήματα, ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, καθώς η μείωση των κονδυλίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει φτάσει στο 80% σε σχέση με το 2011! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές στις Εστίες, καθώς συνεχίζει το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση και παραδίδει τη μέριμνα στις εργολαβίες! Ευθύνες έχει και η ΔΑΠ, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις της ΝΔ ξεκίνησαν το ψαλίδισμα των κονδυλίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ΔΑΠ όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει τη μείωση της χρηματοδότησης και ζητάει επιπλέον «μείωση δαπανών» στα ιδρύματα! Είναι εκείνη που προτείνει οι φοιτητές να πληρώνουν ένα «συμβολικό αντίτιμο» για την παροχή δωματίου, ενώ διαφημίζει σαν «φάρμακο διά πάσαν νόσο» τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών στις σχολές.

Οι εστιακοί φοιτητές όμως γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «επιχειρηματική δράση». Αλλωστε, η λειτουργία των Εστιών είναι στην ευθύνη των εργολάβων, με αποτέλεσμα σε πολλές Εστίες ανά περιόδους οι φοιτητές να ξεμένουν από ζεστό νερό ή ακόμα και φαγητό! Η κυβέρνηση στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης απαντάει με καταστολή και ΜΑΤ, όπως έγινε για παράδειγμα στο υπουργείο Παιδείας, ενώ από την άλλη συκοφαντεί υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές λένε ψέματα, όπως έκανε ο υπουργός Παιδείας πρόσφατα, απατώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εστιακοί φοιτητές πρέπει να καταδικάσουν με την ψήφο τους αυτές τις δυνάμεις.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά στην ενημέρωση όλων των φοιτητών για τα προβλήματα των εστιακών, για να εκφραστούν η αλληλεγγύη και η ενεργητική στήριξη όλων των Συλλόγων στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών και των Συλλόγων τους. Ανοιξαν την κόντρα τόσο με τη ΔΑΠ, που αντιμετωπίζει τους εστιακούς σαν φοιτητές β' κατηγορίας, με προτάσεις (όπως το να μπει νοίκι στις Εστίες) που κουτσουρεύουν κι άλλο στοιχειώδη δικαιώματα των εστιακών, όσο και σε δυνάμεις όπως τα ΕΑΑΚ, που έβαζαν εμπόδια στον συντονισμό και στους κοινούς αγώνες με τους Συλλόγους οικοτρόφων.

Οι εστιακοί φοιτητές έχουν πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα, που συντόνισαν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους για το δικαίωμα στη σίτιση, για να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο. Στις φοιτητικές εστίες στην Πάτρα κατάφεραν να εμποδίσουν την εκδίωξη 130 φοιτητών από τις Εστίες τους. Ο αγώνα των Συλλόγων οικοτρόφων μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός αν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στους Συλλόγους, αν εκλεγούν ακόμα περισσότεροι αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, αν ενισχυθεί αποφασιστικά η «Πανσπουδαστική ΚΣ». Για να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζει τη ζωή και τις σπουδές μας!

Σε όλα αυτά πολύ σημαντική κατάκτηση αποτελεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό 11 Συλλόγων οικοτρόφων από όλη την Ελλάδα, που συγκροτήθηκε τους προηγούμενους μήνες, συμβάλλοντας στην καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των διεκδικήσεων των εστιακών φοιτητών! Βέβαια, σε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια, που συνέβαλε στο να υπάρχουν και κατακτήσεις, απείχαν δυνάμεις όπως τα ΕΑΑΚ που κατήγγειλαν το Συντονιστικό των Συλλόγων οικοτρόφων ως «διασπαστικό»! Τι αλήθεια είναι «διασπαστικό»; Να συντονίζονται 11 Σύλλογοι οικοτρόφων με κοινό πλαίσιο αιτημάτων που αναδεικνύει τι έχουν ανάγκη σήμερα οι εστιακοί; `Η μήπως είναι «διασπαστική» η προσπάθεια για να λειτουργούν οι Σύλλογοι οικοτρόφων με συχνές συνεδριάσεις των ΔΣ, με συχνές ΓΣ, με κοινές συσκέψεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων;

Οι εστιακοί φοιτητές απαιτούν!

Ολη αυτή η πείρα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εστιακούς φοιτητές προκειμένου μέσα από τις κάλπες να στείλουν το κατάλληλο και εύστοχο μήνυμα. Ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ», για να δυναμώσουν οι αγώνες όλων των φοιτητών για:

-- Να μπει τέλος στην άθλια κατάσταση στις Εστίες. Να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση. Να πεταχτούν έξω οι εργολαβίες.

-- Η σίτιση, η συντήρηση, η καθαριότητα, η φύλαξη να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους.

-- Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.

-- Να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν Εστία!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ