Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Επίσκεψη αλληλεγγύης σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων

Επίσκεψη αλληλεγγύης στην πρώην σχολή μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου «φιλοξενούνται» 200 πρόσφυγες, πραγματοποίησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας. Τα μέλη της παρέδωσαν στους πρόσφυγες προμήθειες όπως πάνες για μωρά, παιδικά ρούχα, σαμπουάν, σκόνες πλυσίματος και άλλα είδη. Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί στη δομή αυτή, η οποία είχε κλείσει λίγο πριν τα μέσα του Απρίλη. Οι πρόσφυγες είχαν πραγματοποιήσει τότε κινητοποίηση παραμένοντας για αρκετές ώρες στο δρόμο, αφού περίμεναν να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και αντ' αυτού οδηγήθηκαν σε δομή σχετικά απομονωμένη από τον αστικό ιστό της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοξενούμενων είναι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι οι συνθήκες ζωής τους στη δομή δεν είναι κατάλληλες, ενώ για τα 55 παιδιά που ζουν σε αυτόν, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Λείπουν επίσης βασικά φάρμακα, η ιατρική κάλυψη γίνεται από στρατιωτικό γιατρό κάθε μέρα ο οποίος εκτελεί την πρωινή βάρδια, ενώ το πρόβλημα επικοινωνίας με τις αρχές είναι έντονο, αφού δεν υπάρχει διερμηνέας όλες τις ώρες της μέρας και το κενό το καλύπτει ένας συμπατριώτης τους. Η έλλειψη διερμηνείας μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη πριν τρεις βδομάδες με γυναίκα που έπαθε καρδιακή προσβολή, χρειάστηκε η μεταφορά της σε νοσοκομείο, αλλά τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε με περιπολικό αντί με ασθενοφόρο. Επίσης, στο camp έχουν σημειωθεί τέσσερις αποβολές σε έγκυες γυναίκες.

1.200 πρόσφυγες έφτασαν τις τελευταίες μέρες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο Αιγαίο οι ροές των ξεριζωμένων προς τη χώρα μας. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες 6 μέρες αγγίζει τους 1.200. Περίπου 270 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την Κυριακή το πρωί, στη Μυτιλήνη.

Το περασμένο Σάββατο, πρόσφυγες που μένουν στη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Εγνατία Οδό. Οι πρόσφυγες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις γενικότερες συνθήκες της διαμονής τους, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε στις σκηνές τους η έντονη βροχόπτωση. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και λίγο μετά οι πρόσφυγες αποχώρησαν από το δρόμο. Εξάλλου, επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, από τα οποία το ένα σοβαρά. Η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ