Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τρίμηνη άμιλλα για την αποφασιστική αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη»

Την προκήρυξη άμιλλας για την αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» αποφάσισε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, εμπλουτίζοντας τα μέτρα για την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας και την ουσιαστική αξιοποίηση από τα μέλη, τα στελέχη, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η άμιλλα «τρέχει» ήδη από τον Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνη, κάτω από το σύνθημα «Ολοι στη μάχη! Τιμάμε τα 100χρονα διαδίδοντας τον "Ρίζο"! Να φτάσει ο "Ριζοσπάστης" σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά και χωριό».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, οι δείκτες με τους οποίους θα μετρηθούν οι Κομματικές Οργανώσεις και τα μέλη του Κόμματος είναι:

  • Η διακίνηση σε σχέση με το πλάνο του Α' εξαμήνου 2018, για το καθημερινό και το σαββατοκυριακάτικο φύλλο.
  • Κομματικά μέλη και οπαδοί που διακινούν έστω και ένα φύλλο ή συμμετέχουν στην εξόρμηση.
  • Διακίνηση σε εργαζόμενους από χώρους που ιεραρχεί η κάθε Τομεακή Επιτροπή.
  • Ανταποκρίσεις και άρθρα της κάθε ΤΕ.

Με βάση αυτούς τους δείκτες, η πρώτη Τομεακή Οργάνωση θα βραβευθεί με έργα τέχνης και ντοκουμέντα για τον στολισμό των γραφείων της, σε εκδήλωση που θα γίνει με θέμα τον κομματικό Τύπο. Επίσης, στον πρώτο σύντροφο σε διακίνηση φύλλων καθημερινού και σαββατοκυριακάτικου «Ριζοσπάστη» θα δοθούν όλες οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για το 2018.

Μέτρα οργάνωσης και ελέγχου

Η αφίσα για την τρίμηνη άμιλλα
Η αφίσα για την τρίμηνη άμιλλα
Για την καλύτερη οργάνωση της άμιλλας, η ΕΠ Πελοποννήσου αποφάσισε πρόσθετα μέτρα, όπως να ελέγχεται η πορεία της σε κάθε συνεδρίαση του Γραφείου Περιοχής και των Τομεακών Επιτροπών, να γίνουν τρεις πανεξορμήσεις μέχρι το τέλος Ιούνη, να διαμορφωθεί αφίσα για τα γραφεία των ΚΟ με το σύνθημα της άμιλλας, να οργανωθεί καλά η προπαγάνδιση του «Ριζοσπάστη» στους βασικούς χώρους δουλειάς, καθ' όλη τη διάρκεια της άμιλλας, να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία με συνεντεύξεις Τύπου.

Για την προετοιμασία της άμιλλας, συνεδρίασαν τα Τομεακά Γραφεία και οι ΚΟΒ. Ανάμεσα στα υλικά που αξιοποιούνται για την ενθάρρυνση και την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, ξεχωρίζουν τα κείμενα που δόθηκαν στις Οργανώσεις από την άμιλλα που προκήρυξε ο «Ριζοσπάστης» τον Αύγουστο του 1932 (η ορθογραφία είναι από το πρωτότυπο):

«Στην άμιλλα θα πάρουν μέρος όλοι οι πυρήνες του Κόμματος, οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη καθώς και κάθε εκμεταλλευόμενος. Ο πυρήνας οργανώνει τα συνεργεία του, στα οποία πρέπει απαραίτητα να τραβήξει και εξωκομματικούς εργάτες (...) Ο Ριζοσπάστης κατόρθωσε ως δώρο να εξασφαλίσει 4 θέσεις για τη Σοβ. Ενωση. Και αυτοί θα είναι κείνοι που θα έρθουν πρώτοι στη σοσιαλιστική άμιλλα (...) Η κατάκτηση κάθε καινούργιου αναγνώστη, κυρίως μέσα από τα μεγάλα εργοστάσια είνε και από μια σφαίρα κατά του ταξικού μας εχθρού, της κεφαλαιοκρατίας».

Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της άμιλλας, έγραφε ο «Ριζοσπάστης»: «Στην Αθήνα ήρθε πρώτος ο εργάτης Καζαντζής. Πούλησε 1.500 φύλλα σε 19 μέρες»!

Δυσκολίες και δυνατότητες

Η Επιτροπή Περιοχής κάλεσε όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος να δουν αυτήν την προσπάθεια ως μια ουσιαστική συνεισφορά της ΟΠ στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η ΚΕ για αύξηση της διακίνησης, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος.

Από εξόρμηση για την προπαγάνδιση της άμιλλας στην Καλαμάτα
Από εξόρμηση για την προπαγάνδιση της άμιλλας στην Καλαμάτα
Παρόλο που μια τρίμηνη άμιλλα δεν μπορεί να λύσει όλες τις αδυναμίες που εντοπίζονται στη διακίνηση και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση, να γίνει μια καλή αρχή στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου της εφημερίδας από το κομματικό δυναμικό, να ενισχυθεί η καλή «συνήθεια» του καθημερινού διαβάσματος, να δυναμώσουν οι δεσμοί με εργατόκοσμο, να κερδηθούν πολλοί νέοι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».

Η προκήρυξη της άμιλλας και οι στόχοι που μπαίνουν «πατάνε» πάνω στην προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα από τις Οργανώσεις για την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διακίνηση των Οργανώσεων και από τα περίπτερα, στο Β' εξάμηνο του 2017 καταγράφεται 10% αύξηση στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του σαββατοκύριακου» σε σχέση με το Α' εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Η αύξηση έχει να κάνει με τη βελτίωση της δουλειάς των Οργανώσεων, ενώ προκύπτει αύξηση και από τα περίπτερα για τους μήνες του καλοκαιριού.

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, καταγράφεται στασιμότητα στη διακίνηση του καθημερινού φύλλου, που επιβεβαιώνει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, καθώς η κυκλοφορία σε όλες τις Τομεακές Οργανώσεις είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες.

Να αξιοποιηθεί η θετική πείρα

Ορισμένα ακόμα στοιχεία από τη διακίνηση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραπέρα οργάνωση της δουλειάς. Για παράδειγμα, είναι λίγοι οι νέοι κάτω των 35 ετών, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι σπουδαστές που παίρνουν την εφημερίδα, ενώ ένα σημαντικό μέρος της διακίνησης από τις Οργανώσεις γίνεται σε συνταξιούχους και σε μεγαλύτερο ηλικιακά κόσμο.

Σε όλες σχεδόν τις ΚΟΒ υπάρχει δυσκολία να δουλέψουν σταθερά και ονομαστικά με όλους τους οπαδούς και με τον κόσμο που είναι δίπλα μας, να κάνει το κάθε μέλος και στέλεχος του Κόμματος συγκεκριμένη διακίνηση στους ανθρώπους που εργάζονται ή κατοικούν στους χώρους που έχει στην ευθύνη της η ΚΟΒ.

Κάποιοι μεγαλύτεροι ηλικιακά σύντροφοι έχουν δεδομένο έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς, όπου κάθε Κυριακή έπαιρναν 10 ή ακόμα και 20 εφημερίδες και πήγαιναν σπίτι - σπίτι κάνοντας κουβέντα, παράλληλα με τη διακίνηση. Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για τα νεότερα κομματικά μέλη, που πρέπει να δουλέψουν με χαρτί και μολύβι για να «χτίσουν» δεσμούς με νέο εργατόκοσμο.

Θετική πείρα αρχίζει να διαμορφώνεται από τις κλαδικές ΚΟΒ της Καλαμάτας, όπου με καλύτερους όρους και «σφιχτό» έλεγχο οργανώνεται η διακίνηση στους φίλους του ΚΚΕ, ενώ υπάρχουν και χώροι όπου σταθεροποιείται σταδιακά η διακίνηση του σαββατοκυριακάτικου «Ριζοσπάστη».

Οι δυνατότητες που υπάρχουν άλλωστε για αύξηση της διακίνησης φανερώθηκαν και κατά την πρόσφατη πανεξόρμηση με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος, όπου η εφημερίδα μπήκε στα συσκευαστήρια της Αργολίδας, σε εργοστάσια στην Κορινθία και στη Μεσσηνία, την πήραν στα χέρια τους δεκάδες εμποροϋπάλληλοι και εργάτες σε κάθε νομό.

Περιθώρια για άμεση αύξηση της κυκλοφορίας

Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να προσεχτεί είναι ο αριθμός των κομματικών μελών που δεν διαβάζουν καθημερινά τον «Ριζοσπάστη», παρά το γεγονός ότι η αναγκαιότητα της μελέτης και της διακίνησης σε οπαδούς του Κόμματος κατανοείται καθολικά, όπως έδειξε και η συζήτηση στις ΚΟΒ.

Πέρα απ' όλα τα άλλα, σ' αυτό επιδρούν και ορισμένες ελλείψεις σε οργανωτικά μέτρα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κάθε Τομεακή Οργάνωση και ΚΟΒ, ξεκινώντας από το πιο απλό: Να βρεθεί τρόπος ώστε τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» να φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του Κόμματος, στο σπίτι του κάθε μέλους, για να μην αφήνονται περιθώρια να «ξεχνιέται» η εφημερίδα κάτω από την πίεση της καθημερινότητας.

Η πείρα που διαμορφώθηκε από την Οργάνωση της Μεσσηνίας για το μήνα που χρεώθηκε ένας σύντροφος διακινητής ή η πείρα από τις Τομεακές Οργανώσεις Αργολίδας και Αρκαδίας, όπου τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» φτάνουν καθημερινά στα γραφεία, δείχνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες και περιθώρια βελτίωσης.

Τέλος, συνεισφορά στην αύξηση της κυκλοφορίας αποτελούν οι εξορμήσεις στις γειτονιές με το σαββατοκυριακάτικο φύλλο, που όχι μόνο δεν πρέπει να ατονήσουν, αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Θετικά παραδείγματα υπάρχουν από ΚΟΒ της Μεσσηνίας και της Αργολίδας που κάνουν τέτοια δουλειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πανεξορμήσεις, που γίνεται τέτοια προσπάθεια από όλες τις ΚΟΒ, η διακίνηση διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται, στο βαθμό που, αν όλες οι ΚΟΒ της Οργάνωσης Περιοχής έκαναν εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, θα καταγραφόταν αύξηση της τάξης του 10 - 15% στην κυκλοφορία!

Βάζουμε στόχους προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ

Με βάση όλα τα παραπάνω και προς τιμήν των 100χρονων του Κόμματος, η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ συζήτησε τους νέους στόχους διακίνησης του «Ριζοσπάστη» για το Α' και Β' εξάμηνο του 2018, «δεμένους» με τους συνολικότερους στόχους που μπαίνουν για το δυνάμωμα και την οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι και τα εξής: Να γίνεται καθημερινή παραγγελία «Ριζοσπάστη» για τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος σε όλους τους νομούς. Να αξιοποιηθούν και διακινητές, παράλληλα με την αποφασιστική αύξηση της παραγγελίας. Ιδιαίτεροι στόχοι μπαίνουν για το φύλλο της Πέμπτης, που ορίζεται και μέρα εξόρμησης από τις ΚΟΒ στους βασικούς χώρους ιεράρχησης.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κυκλοφορίας θα παίξει επίσης η καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης με το σαββατοκυριακάτικο φύλλο στις βασικές εργατογειτονιές και κεφαλοχώρια, σε συνεργασία των εδαφικών με τις κλαδικές ΚΟΒ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, χρειάζεται να παρθούν μέτρα προπαγάνδισης του «Ριζοσπάστη», με έμφαση στις βιομηχανικές περιοχές.

Τέλος, ώθηση στη συνολικότερη δουλειά με τον «Ριζοσπάστη» μπορεί να δώσει η σύνταξη σειράς άρθρων που να μεταδίδουν την πείρα από τη διακίνηση και τη συμβολή της στη δράση της Οργάνωσης, συνδυαστικά με ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες πάνω σε μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν και για την οργάνωση εξορμήσεων.


Τάσος ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ