Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
100 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 100 ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον μήνα Μάη

Μαζί μπορούμε να δώσουμε τη λύση! Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ! Με τη δύναμή μας - Για το δίκιο μας!

Σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις, χωριά, γειτονιές, εργασιακούς χώρους και κλάδους, έχει ξεκινήσει ήδη η πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Είναι η κορύφωση του μεγάλου εορτασμού για τον έναν αιώνα αγώνων και θυσιών που φεύγει, για τον νέο που ξεκινάει.

Με τον συμβολικό αριθμό «100», οι 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν ήδη από τον Απρίλη, με το διήμερο εκδηλώσεων στην Καισαριανή, την κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, (βλέπε σελίδες 19 - 21) και τη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Στη Θεσσαλονίκη, η έναρξη έγινε με τη μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1946 - 1951 (βλέπε σελίδες 22 - 23).

Οι εκδηλώσεις, που θα πυκνώσουν τους μήνες Μάη και Ιούνη, μαζί με αυτές που θα συνεχίσουν και θα κορυφωθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχονται να φωτίσουν τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ στη σημερινή βαρβαρότητα.

Ερχονται να αναδείξουν τη νέα προοπτική, το σοσιαλισμό, ενάντια σε ένα ξεπερασμένο σύστημα, τον καπιταλισμό, που στον 21ο αιώνα, παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταδικάζει τους εργαζόμενους, τους λαούς να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων. Παίρνει πίσω δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Οι δεσμοί αίματος και εμπιστοσύνης με το λαό, που χτίστηκαν μέσα σε μια πολυτάραχη διαδρομή, μαζί με το σύγχρονο Πρόγραμμα και τις επεξεργασμένες προτάσεις του, δίνουν τη δυνατότητα στο ΚΚΕ να κοιτάει την εργατική τάξη, το λαό στα μάτια.

Στο κύριο ερώτημα, εάν υπάρχει δυνατότητα ο λαός μας να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, το ΚΚΕ απαντάει καθαρά και κατηγορηματικά ΝΑΙ.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για την αντεπίθεση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας.

Μέσα από μια σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων και θεματολογίας που περιλαμβάνουν συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, προβολές βίντεο και ταινιών, συναυλίες και καλλιτεχνικά αφιερώματα, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, να συμμετάσχει ενεργά σε όλη αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία.

Να έρθει σε επαφή με στιγμές της ηρωικής και μεγαλειώδους πορείας του ΚΚΕ και των πολύτιμων διδαγμάτων που βγαίνουν από αυτήν.

Να ακούσει και να συζητήσει τις θέσεις του για όλα τα κοινωνικά και φλέγοντα ζητήματα. Οτι δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει για το λαό. Οτι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννάει συνεχώς φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό.

Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος, ώστε η οικονομία και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» παρουσιάζει το μέχρι τώρα πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τον μήνα Μάη. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις ανά περιοχή και πόλη.

ΑΤΤΙΚΗ

5 Μάη, Πειραιάς: «Η νεολαία με το ΚΚΕ ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους». Ομιλητής: Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

5 - 6 Μάη, Εκδρομή στην Τύρνα (Τρίκαλα) στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο.«Περπατάμε στους ιστορικούς τόπους της ηρωικής πορείας του ΚΚΕ. Γνωρίζουμε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε».

6 Μάη, Παλλήνη:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

6 Μάη, Καλλιθέα:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλήτρια: Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10 Μάη, Αθήνα:«Για την Πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία». Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

12 Μάη, Ελληνικό:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

12 Μάη, Μοσχάτο:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

19 Μάη, Αθήνα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό». Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

19 Μάη, Χαϊδάρι:«Γράψαμε ιστορία - Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε». Ομιλητής: Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 Μάη, Πετρούπολη:«Δύναμή μας η πρωτοπόρα θεωρία, η πρωτοπόρα δράση». Ομιλητής: Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 Μάη, Αθήνα:«Αν έζησες σαν κομμουνιστής είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα. Ν. Χικμέτ. Η διαμόρφωση της προσωπικότητας μέσα στην οργανωμένη ταξική πάλη». Ομιλήτρια: Βαγγελιώ Πλατανιά, Γραμματέας της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

20 Μάη, Αίγινα:«Αλήθειες και ψέματα για την αστική δημοκρατία. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία». Ομιλητής: Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 Μάη, Μπραχάμι:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού».

25 Μάη, Αθήνα:«Αφιέρωμα στον Φώτη Αγγουλέ». Ομιλήτρια: Μαριάννα Τσαγκάρη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

25 Μάη, Λαύριο:«Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού».

28 Μάη, Αθήνα:«Το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

29 Μάη, Θεσσαλονίκη: «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

17 Μάη, Τρίκαλα:«Ο αστικός στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και η στάση του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Ομιλητής: Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 Μάη, Βόλος:«Η επίδραση του ΚΚΕ στο μορφωτικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα του Βόλου - Οι πρώτες δεκαετίες». Ομιλήτρια: Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

24 Μάη, Καρδίτσα:«Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ διαχρονικά, η πείρα του Κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η κοινωνική συμμαχία σήμερα». Ομιλήτρια: Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

6 Μάη, Καβάλα:«Για τους εκτελεσμένους αγωνιστές Καβαλιώτες από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας». Ομιλητής: Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

19 Μάη, Ορεστιάδα:«Για την πολιτική προσφυγιά».

20 Μάη, Δράμα:«Ο αντικομμουνισμός από την εξέγερση της Δράμας έως σήμερα, με όχημα το "Μακεδονικό" ζήτημα».

20 Μάη, Ξάνθη:«Για το εργατικό κίνημα του Μεσοπολέμου». Ομιλητής: Χρήστος Λαρίσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

30 Μάη, Καβάλα:«Η πάλη με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

20 Μάη, Φλώρινα:«Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα».

23 Μάη, Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Οι δύο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία». Ομιλητής: Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΚΡΗΤΗ

24 Μάη, Ηράκλειο:«Ελλη Αλεξίου, η δασκάλα του λαού». Ομιλήτρια: Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

19 Μάη, Λαμία:«Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου». Ομιλητής: Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

25 Μάη, Τρίπολη:«Ενεργειακή πολιτική και φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών». Ομιλητής: Τάσος Αντωνίου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΗΠΕΙΡΟΣ

26 Μάη, Κέρκυρα: Παρουσίαση του θεατρικού έργου του Γ. Ρίτσου «Τα ραβδιά των τυφλών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ