Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με το σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις σε πάνω από 75 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν εργάτες, μικρομεσαίοι αγρότες, ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ακολούθησε πορεία με πρώτο σταθμό την πλατεία Εργατικού Κέντρου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που δολοφονήθηκε το 1949, από τους ντόπιους φασίστες. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς την πύλη της 1ης Στρατιάς, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν την απαίτηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και τα κατασκοπευτικά drones των ΗΠΑ που εγκαθίστανται στη Λάρισα.

Στο Βόλο, εργαζόμενοι από τους κλάδους του Μετάλλου, του Εμπορίου και άλλους χώρους δουλειάς, μαζί με φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους, έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του νεκρού ραπτεργάτη στη μεγάλη απεργία του Ιούνη του 1936.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στα Τρίκαλα, ιδιαίτερη στιγμή της συγκέντρωσης στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου ήταν η υποστολή της σημαίας της ΕΕ, που αναρτήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην πλατεία. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη.

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αλμυρό, Σκόπελο και Καλαμπάκα.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα, με μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Από το πρωί οι απεργιακές φρουρές του ΕΚΙ βρέθηκαν σε χώρους εστίασης του κλάδου του Επισιτισμού. Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, μεταξύ των οποίων και δύο οικονομικοί μετανάστες, από την Αλβανία και το Πακιστάν, μέλη πρωτοβάθμιων Σωματείων της δύναμης του ΕΚΙ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του ΕΚΙ, η διοίκηση του οποίου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκρότηση Επιτροπής Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ στο νομό, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε και στην Αρτα, από το Εργατικό Κέντρο, ενώ συγκέντρωση οργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ακούστηκε δυνατά η απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας για ενίσχυση των ταξικών αγώνων.

Μεταξύ άλλων, στις Σέρρες, οι διαδηλωτές έστειλαν ψηλά στον ουρανό ένα πανό για την 1η Μάη, ενώ η μαχητική πορεία ολοκληρώθηκε με πυρπόληση των σημαιών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην Καβάλα, η συγκέντρωση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η μαχητική πορεία κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Η μέρα έκλεισε με λαϊκό γλέντι των Σωματείων στο άλσος των Πεντακοσίων.

Στην Αλεξανδρούπολη, που μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικά δρώμενα με αναδρομή στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, μαχητική πορεία και κατάθεση στεφάνων. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το 1ο εργατικό φεστιβάλ των σωματείων την Κυριακή 6/5, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως σε Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα, Θάσο (Λιμένας), Νάουσα, Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη, Λιτόχωρο, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Πολύγυρο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά.

Στην Κρήτη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων βρέθηκε από νωρίς το πρωί και στην μπουκαπόρτα του πλοίου «High Speed 7», στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Ξημεράκης, εκ μέρους της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 1866, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και αγροτικών συλλόγων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών του νομού, Νίκος Τσουπάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Συριακής Κοινότητας νομού Χανίων. Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Αλβανικής Κοινότητας του νομού. Ακολούθησε πορεία στο ενετικό λιμάνι της πόλης και μετά λαϊκό γλέντι στους Αγίους Αποστόλους. Νωρίτερα είχε γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Ειρήνης» στο Πασακάκι.

Στα νησιά του Αιγαίου

Στη Μυτιλήνη, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και στη συνέχεια στην πορεία, η οποία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (στον Μακρύ Γιαλό), όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Τέλος, διαβάστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα από το Συνδικάτο Μετάλλου της Τουρκίας, που παραβρέθηκε πέρσι στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο νησί. Η απεργία πήρε επίσης χαρακτηριστικά καταδίκης της πρόσφατης οργανωμένης επίθεσης ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς. Αγωνιστική συνέχεια θα δοθεί αύριο Πέμπτη, με την κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική «αναπτυξιακή» φιέστα.

Στη Σάμο, η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία στην παραλιακή, ενώ στην πλατεία Βαθιού την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Με προσυγκέντρωση στο Μνημείο των Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο, ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την πλατεία Χριστού Ραχών. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας.

Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Χίο, Λήμνο, Νάξο κ.α.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Από την κεντρική πλατεία ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα και κατέληξε με πορεία και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των δολοφονημένων λιμενεργατών.

Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πετρινού. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για όσους εκτελέστηκαν με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου την περίοδο 1947-1949 και το μνημείο των 40 εκτελεσμένων την 1/5/1944.

Μαζική και η απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο στην κεντρική πλατεία. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλη Κατσιγιάννη, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο μνημείο της εργατικής τάξης της πόλης στην είσοδο του Δημοτικού Πάρκου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Σπάρτη, Ναύπλιο, Πύργο, Αμαλιάδα, Ναύπακτο κ.α.

Στην Ανατ. Στερεά - Εύβοια

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσαν τα ταξικά σωματεία στη Χαλκίδα. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή προσφύγων από τη Ριτσώνα, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή από μετανάστες εργάτες από εργοστάσια της περιοχής. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιήματος από μαθητή, ο οποίος το έγγραψε το βράδυ του βομβαρδισμού της Συρίας, ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από ζωντανή ορχήστρα. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Στο ενδιάμεσο, η πορεία σταμάτησε μπροστά στο δημαρχείο, όπου οι διαδηλωτές κατέβασαν και έκαψαν τη σημαία της ΕΕ.

Μαχητική συγκέντρωση οργανώθηκε και στη Λαμία από το Εργατικό Κέντρο. Στην κεντρική ομιλία, ο Παναγιώτης Πολίτης, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, μαζί με τις συνολικότερες εξελίξεις αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ενώ κατήγγειλε επίσης την εργοδοσία των βιομηχανιών «Chipita» και «Χαρτοποιία Δαμάστας», που επέβαλαν στους εργαζόμενους να δουλέψουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς.

Στην Αμφισσα, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λαού ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αλιβέρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ