Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Διαπλεκόμενα καταγγέλλουν οργανώσεις

Τμήμα του κτήματος Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι
Τμήμα του κτήματος Ομορφοκκλησιάς στο Γαλάτσι
Σημαντικές καταγγελίες που σχετίζονται με την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου και ειδικότερα με το κτήμα Ομορφοκκλησιάς όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα κλειστό γυμναστήριο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η «Πρωτοβουλία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Πολιτών για την προστασία του Δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι από δημόσια έγγραφα από το 1989 σχετικά με τη δικαστική διένεξη μεταξύ κράτους και κληρονόμων Βεΐκου για την κατοχύρωση του δημοσίου και δασικού χαρακτήρα του κτήματος «Ομορφοκκλησιάς» στο Γαλάτσι, προκύπτει ότι:

  • «Μέλη του ΔΣ της "Κτηματολόγιο ΑΕ" παρενέβησαν υπέρ των αιτιάσεων των διεκδικητών του δασοκτήματος "Ομορφοκκλησιάς" κληρονόμων Βεΐκου».
  • «Ο νομικός Κ. Χορομίδης παρίσταται στις δίκες εναντίον του δημοσίου ως δικηγόρος των κληρονόμων Βεΐκου. Ο ίδιος παρίσταται και ως δικηγόρος και του "Αθήνα 2004" στην εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων του Γαλατσίου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής για το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, όπου χωροθετήθηκε το Ολυμπιακό Γυμναστήριο πινγκ πονγκ στο Γαλάτσι, σε τμήμα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς».
  • «Στην εν εξελίξει δικαστική αντιδικία απέναντι στο κράτος, οι διεκδικητές του κτήματος Ομορφοκκλησιάς (συνεταιρισμός το «Προάστιο», κληρονόμοι Βεΐκου) για να αποδείξουν το μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης προσκομίζουν τεχνικές εκθέσεις πανεπιστημιακών, που συντάχθηκαν μετά από αίτησή τους. Του Ι. Μπαντέκα (καθηγητή τότε του ΕΜΠ), ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του (1995) κατέχει τη θέση του προέδρου της "Κτηματολόγιο ΑΕ". Επίσης του Μ. Καρτέρη, καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ».

Σημειώνεται ότι εναντίον των Κ. Χορομίδη και Ι. Μπαντέκα, μελών του ΔΣ της «Κτηματολόγιο ΑΕ», έχει ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα Γ. Γεράκη για διάφορα κακουργήματα όσον αφορά τη διαχείριση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «είναι προφανές ότι όταν τα ίδια πρόσωπα συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα της πολιτείας και ταυτόχρονα λειτουργούν υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία μάλιστα είναι σε αντιδικία με το κράτος, πέρα από το εξόφθαλμα παράτυπο τέτοιας επιλογής προσώπων εκείνο που τελικά ζημιώνεται είναι το δημόσιο και κατ' επέκταση το κοινωνικό σύνολο. Προφανής ως εκ τούτου είναι και η ευθύνη των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού που υπογράφουν αυτούς τους διορισμούς».

«Η επίθεση - συνεχίζει η ανακοίνωση - επιτελών της κυβέρνησης κατά των δικαστών που ερευνούν τις περιπτώσεις κακοδιοίκησης κρατικών υπηρεσιών, όπως πρόσφατα του Κτηματολογίου ΑΕ, είναι καταδικαστέα. Καταδικαστέα είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντιδρά μόνο για μικροκομματικά οφέλη», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της χωροθέτησης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου σε δασικό τμήμα του κτήματος, δίπλα σε βυζαντινό μνημείο, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους δικαστές και ιδιαίτερα στο ΣτΕ που έχει εκδώσει 16 άλλες αποφάσεις με τις οποίες κατοχυρώνεται ο δασικός χαρακτήρας του κτήματος Ομορφοκκλησιάς, για το 90% της συνολικής αδόμητης έκτασης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ