Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε σκέψη για νέο χαράτσι»

Να μην εφαρμοστεί νέο χαράτσι για τους φοιτητές και να καταβληθεί το φοιτητικό επίδομα, ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή της. Οπως σημειώνει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει δυο μεγάλα "ταλέντα": Να εφευρίσκει τους πιο "απίθανους" φόρους για να ληστέψουν τις οικογένειές μας και τις πιο "απίθανες" δικαιολογίες για να μην καταβάλλουν επιδόματα που δικαιούμαστε!

Ετσι, για άλλη μια φορά, χιλιάδες φοιτητές σε ορισμένα ιδρύματα ακόμα ΔΕΝ έχουν πάρει το στεγαστικό επίδομα που δικαιούνται! Οι καθυστερήσεις πληρωμών του υπουργείου, οι ελλείψεις προσωπικού των ιδρυμάτων έχουν οδηγήσει φοιτητές να περιμένουν μήνες για το επίδομα!

Ομως, δεν σταματάει εκεί...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με απόφαση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έρχεται "οδηγία" που προβλέπει βαριά φορολογική επιβάρυνση για χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και διαμένουν σε νοικιασμένα σπίτια.

Τι μας λέει το υπουργείο Οικονομικών;

  • Οτι αν κάποιος φοιτητής έχει εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων) πάνω από το εξευτελιστικό ποσό των 0,01 ευρώ, τότε θα χρεωθεί στη φορολογική δήλωσή του το τεκμήριο διαβίωσης συν το τεκμήριο ενοικιαζόμενου σπιτιού. Αυτό σημαίνει επιπλέον φόρους τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.
  • Εφόσον ο φοιτητής έχει αυτό το εισόδημα και κάνει φορολογική δήλωση, δεν θεωρείται προστατευόμενο τέκνο, η οικογένεια χάνει κάθε είδους οικογενειακό επίδομα ή μειώνεται σημαντικά διότι ο φοιτητής δεν θα υπολογίζεται στον αριθμό παιδιών για τα οποία η οικογένεια παίρνει αυτό το επίδομα!».

«Ούτε σκέψη για άλλους φόρους στο λαό και τη νεολαία - τέρμα πια στη φοροληστεία», τονίζει το ΜΑΣ, απαιτώντας:

  • «Να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΑΑΔΕ.
  • Να δοθούν τώρα τα χρήματα από τα στεγαστικά επιδόματα που καθυστερούν αδικαιολόγητα.
  • Στεγαστικό επίδομα σε όποιον φοιτητή σπουδάζει μακριά από το σπίτι του και δεν τον δέχτηκαν σε εστία.
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση, φοιτητική μέριμνα.
  • Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, αξιοποίηση κτιρίων που είναι στην κρατική ευθύνη και των ιδρυμάτων μας και μετατροπή τους σε εστίες.
  • Κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες των εστιών.
  • Κατάργηση των πλειστηριασμών των λαϊκών νοικοκυριών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ