Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσχηματική η επίκληση αναρμοδιότητας, να διερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σχετικά με την εξέλιξη της Προανακριτικής για τη «Novartis»

Eurokinissi

Παράταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 26 Απρίλη, προκειμένου να κατατεθεί το τελικό πόρισμα των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση «NOVARTIS». Το πόρισμα των κυβερνητικών βουλευτών αναμενόταν να κατατεθεί και να εγκριθεί χτες από την Επιτροπή, ωστόσο πριν από την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρός της, Θ. Δρίτσας, με επιστολή του προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων ζητούσε διήμερη παράταση για την κατάθεση του τελικού κειμένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε παρ' όλα αυτά στη δημοσιότητα τον κορμό του πορίσματός του, στο οποίο παραθέτει τους λόγους για τους οποίους υποτίθεται πως η Βουλή είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης και επιβάλλεται η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποτίθεται για να έρθουν «όλα στο φως», αλλά με την έναρξη των εργασιών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «ανακάλυψαν» ότι υπάρχει θέμα αρμοδιότητας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας το νήμα, άρχισαν να θέτουν θέμα ακυρότητας, να κάνουν λόγο για «σκευωρία» και πάει λέγοντας, στήνοντας έναν βολικό καβγά για να διατηρούν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, βγάζοντας όλοι «λάδι» τους πραγματικούς υπαίτιους για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την αντιμετώπιση της Υγείας του λαού ως εμπορεύματος.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης «NOVARTIS», έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22-2-2018, σχετικά με το σκάνδαλο "NOVARTIS", ζήτησε την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του φαρμάκου.

1. Η εκδήλωση και αυτού του σκανδάλου, όπως και των άλλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πρακτική της "NOVARTIS" αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου. Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

2. Οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν τη δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους.

3. Το ΚΚΕ από την αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή με στόχο την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, αντιπαλεύοντας αυταπάτες για τους λόγους συγκρότησης της επιτροπής και τις επιδιώξεις όλων των άλλων κομμάτων για να συσκοτίσουν τις αιτίες και να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό. Η συμμετοχή του ΚΚΕ αποκάλυπτε αλλά και αντιμετώπιζε:

  • Τακτικισμούς ανάμεσα στα κόμματα
  • Παιχνίδια αποπροσανατολισμού
  • Επιδιώξεις συγκάλυψης

4. Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα, παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες, ακόμα και οι "προστατευόμενοι".

5. Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής για να προχωρήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Σε αυτήν τους την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκαν και από τη στάση άλλων κομμάτων.

Αυτή η απαράδεκτη στάση οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρησή του από τις διαδικασίες της Επιτροπής για να μη νομιμοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να πάρει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής, αν η πλειοψηφία της αποφασίσει να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

6. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Γι' αυτό επιμένουμε στην ανάγκη η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος.

7. Τέλος, για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org