Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσκεψη εργαζομένων σε ψυχιατρεία και ψυχιατρικές κλινικές

Κοινή σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων από το ΨΝΑ, το Δρομοκαΐτειο και από νοσοκομεία με ψυχιατρικές κλινικές, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση και σε αυτόν τον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.ά.) από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στις υγειονομικές περιφέρειες.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για μια τέτοια εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά του ΠΕΔΥ στις ΥΠΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωσή του. Ανέφεραν ότι με το συγκεκριμένο σχεδιασμό θα πριμοδοτηθεί παραπέρα ο ρόλος των ΜΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας ότι ήδη 120 ΜΚΟ λυμαίνονται το χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της, διατηρεί και αυξάνει τις τεράστιες ελλείψεις στα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με συνεχώς αυξανόμενες εισαγωγές, εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό ανά εργαζόμενο κ.ά.

Σε αυτό το φόντο, κι ενώ οι εργαζόμενοι συζητούν για την οργάνωση της πάλης τους, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννακού, για 24ωρο κλείσιμο της εφημερίας ως μορφή «αγώνα». Νωρίτερα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχαν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε κλείσιμο εφημερίας: «Είναι απάνθρωπο, εγκληματικό κι εμποδίζει τη δημιουργία αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων κι ασθενών, τη στιγμή μάλιστα που απαιτείται συμμαχία για να καταργήσουμε στην πράξη τους νόμους οποιασδήποτε κυβέρνησης επιχειρεί να καταργήσει και να απαξιώσει τα τρία υπάρχοντα δημόσια ψυχιατρεία», σημείωσε ο Σταύρος Καλαρίτης, εκλεγμένος στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ