Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σώθηκαν από θαύμα και ... βρίσκονται κατηγορούμενοι

Απειλήθηκε η ζωή τους από τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών. Χτυπήθηκαν, τραυματίστηκαν, βρίστηκαν, προπηλακίστηκαν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα, οι 120 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν που είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο επειδή δεν αντέχουν να ζουν άλλο στοιβαγμένοι στη Μόρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με μια δίκη με την κατηγορία της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Αντίθετα, κανένας από τους φασίστες, τους ακροδεξιούς, τους τραμπούκους που οργάνωσαν και σχεδίασαν αυτήν την επίθεση δεν διώκεται, δεν έχει συλληφθεί...

Οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής είναι πολύ σοβαρές. Σύμφωνα με αυτές, περίπου 200 ακροδεξιοί, φασίστες και χούλιγκαν απείλησαν ζωές, έδειραν πρόσφυγες και αλληλέγγυους, έκαψαν περιουσίες, κατέστρεψαν επιχειρήσεις, άνοιξαν κεφάλια με πέτρες και μεταλλικά εργαλεία, πέταξαν φωτοβολίδες στο πλήθος, απείλησαν δημοσιογράφους. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας, αφού αυτοί οι 200 έφυγαν ανενόχλητοι για τα σπίτια τους, καμαρώνοντας μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονική επίθεση!

Το βράδυ της Κυριακής, αυτή η ομάδα των 200 φασιστοειδών, οπλισμένων με φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα αντικείμενα, όπως γαλλικά κλειδιά μεγάλου μεγέθους, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς, άρχισε τις προκλήσεις και εκτόξευσε αρχικά πλαστικά μπουκάλια νερού εναντίον τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που ήταν εκεί από νωρίς, δημιούργησαν έναν κλοιό, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Χωρίς να δέχεται απάντηση, ο φασιστικός όχλος συνέχισε τις προκλήσεις, εκτοξεύοντας πλέον πέτρες και φωτοβολίδες, με τους πρόσφυγες να βάζουν στη μέση τα γυναικόπαιδα και να απλώνουν πάνω από τα κεφάλια τους κουβέρτες τεντωμένες και βρεγμένες ώστε να αποκρούσουν τα πυρά. Τότε μόνο οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ψεκάζοντας τις πρώτες γραμμές των φασιστών με σπρέι πιπεριού και εκτοξεύοντας ένα δακρυγόνο.

Απτόητοι, οι επιτιθέμενοι συνέχισαν τις ρίψεις κάθε είδους αντικειμένων κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών, που σε κάθε ευκαιρία και με την παραμικρή αφορμή ψέκαζαν με χημικά τους πρόσφυγες. Μωρά έκλαιγαν, γυναίκες ούρλιαζαν, άλλοι έφευγαν με ανοιγμένα κεφάλια. Οσοι, δε, επιχειρούσαν να διαφύγουν, κυρίως ανήλικοι, συνήθως έπεφταν θύματα επιθέσεων από ομάδες που είχαν αναπτυχθεί στα γύρω στενά.

Μετά από όλα αυτά, τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αστυνομικές δυνάμεις με βίαιο τρόπο εκδίωξαν τους πρόσφυγες, με γυναίκες και παιδιά, από την πλατεία οδηγώντας τους στο αστυνομικό μέγαρο του νησιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε το κατηγορητήριο. Οι αμυνόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την ...παράνομη κατάληψη της πλατείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον εισαγγελέα 26 άτομα για δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών(2018-11-07 00:00:00.0)
Οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες(2018-05-02 00:00:00.0)
Δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σε βάρος προσφύγων(2018-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ