Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Καλεί σε δεκαήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης

Την οργάνωση της πάλης για το επόμενο διάστημα συζήτησε στη συνεδρίασή της η Γραμματεία

Από τη συγκέντρωση στο Κιλελέρ το Μάρτη
Από τη συγκέντρωση στο Κιλελέρ το Μάρτη
Την οργάνωση 10ήμερου αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη του 2018 αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Για την οργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού 10ήμερου, καθώς και των άλλων κινητοποιήσεων, θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ' όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάρει μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, καθώς και στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές πορείες που προγραμματίζονται από το φιλειρηνικό κίνημα σε όλη τη χώρα για τα μέσα του Μάη.

Οι αιχμές των κινητοποιήσεων

Αιχμή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν συντονισμένα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού 10ήμερου σε επίπεδο επαρχιών, νομών και περιφερειών, με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων, υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα είναι τα προβλήματα που αφορούν:

-- Στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την απληρωσιά των παραγωγών από τους εμποροβιομήχανους.

-- Στον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για χρέη τους στην Εφορία, σε ΕΦΚΑ - ΕΛΓΑ και στην τράπεζα.

-- Στις νέες δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

-- Στην παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής που επιβάλλει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.

-- Στην άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες και στη συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων.

-- Στη ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων πολλών χαρατσιών.

Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα τοπικά καταστήματα των εφοριών, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τραπεζών, σε αρχές της Τοπικής Διοίκησης, συγκεντρώσεις σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, προγραμματίζονται ειδικές συσκέψεις με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων, ενώ συσκέψεις και αγωνιστικές δράσεις προγραμματίζονται και για άλλα φλέγοντα προβλήματα, όπως των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών που η περσινή παραγωγή τους παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες, των ελαιοπαραγωγών που ενώ πληρώνουν το 2% επί του τζίρου τους για τη δακοκτονία, αυτή δεν γίνεται ή όταν γίνεται είναι ελλιπής και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα κ.ά.

Κόντρα στην προπαγάνδα που επιτίθεται στους αγώνες

Στην εισήγηση που παρουσίασε στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, κάνοντας εκτίμηση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης του περασμένου χειμώνα, σημείωσε ότι, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες λόγω του κλίματος απογοήτευσης και μοιρολατρίας που είχε καλλιεργηθεί και της σφοδρής και πολύμορφης επίθεσης εναντίον της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κατάφερε να στήσει κοντά στα 20 μπλόκα σε όλη τη χώρα, να οργανώσει αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις και μαζικό συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την αγωνιστική του πίεση ανάγκασε, για μια ακόμα φορά, την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την ικανοποίηση κάποιων αγροτικών αιτημάτων (ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός 15.000 ευρώ, «πάγωμα» του «πράσινου» τέλους στο νερό, κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί κ.ά.).

Υπογράμμισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα χρειάζεται να προβάλει περισσότερο όλες τις κατακτήσεις των αγώνων του, για να αντιμετωπίσει έτσι πιο αποτελεσματικά την προπαγάνδα της κυβέρνησης και όλων των άλλων αντιπάλων του (δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και ψηφίζουν τα μνημόνια, εμποροβιομήχανοι, μονοπωλιακοί όμιλοι και τραπεζίτες που κερδοσκοπούν σε βάρος του μόχθου των αγροτών, μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που περιμένουν να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι για να αρπάξουν τα χωράφια και το βιος τους). Να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα που λέει ότι οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους αγώνες και θα σωθούν τάχα απ' το ξεκλήρισμα με την οργάνωσή τους στους νέους «συνεταιρισμούς», στις ομάδες παραγωγών και στις διεπαγγελματικές ενώσεις, καθώς και με την εγκατάλειψη των μέχρι τώρα καλλιεργειών τους και τη στροφή σε παραγωγή «ποιοτικών» και «εξαγώγιμων» αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Πρόκειται, τόνισε, για μια προπαγάνδα που στόχο έχει να σπρώξει τον απελπισμένο μικρομεσαίο αγρότη ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, αφού το πρόβλημά του βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να λυθεί ούτε μέσα από τις ομάδες παραγωγών και τις διεπαγγελματικές ενώσεις, που λειτουργούν προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, ούτε με τη στροφή του σε άλλες καλλιέργειες, που σε λίγο θα αποδειχτούν το ίδιο ασύμφορες με τις προηγούμενες γι' αυτόν.

Πολλά και οξυμένα προβλήματα

Αναφερόμενος στα προβλήματα που εμφανίζονται πιο οξυμένα αυτό το διάστημα, ο Ρ. Μαρούδας στάθηκε ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, όπου η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση. Ανέφερε ότι στο πρόβειο γάλα η τιμή από το 1,02 ευρώ το κιλό έπεσε κάτω από τα 80 λεπτά (σε κάποιες περιοχές οι παραγωγοί πωλούν ακόμα και με 67 λεπτά!), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 72 λεπτά το κιλό. Ανάλογη μεγάλη πτώση της τιμής υπάρχει και στο αγελαδινό γάλα, που πουλιέται από τον παραγωγό στα 22 - 38 λεπτά το κιλό (ενώ στην κατανάλωση ξεπερνάει το 1,20 ευρώ το κιλό), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 28 λεπτά το κιλό. Σε εξευτελιστικές τιμές πουλιέται από τους κτηνοτρόφους και το κρέας, ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα διάθεσης.

Σημείωσε ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία επιτρέπει, αν δεν προωθεί κιόλας, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι εκβιάζουν τους παραγωγούς για συνεχώς χαμηλότερες τιμές ώστε ν' αυξάνουν τα κέρδη τους, καθώς και τις αθρόες και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, κυρίως από χώρες της ΕΕ. Και τόνισε ότι οι διεπαγγελματικές ενώσεις στο γάλα και στη φέτα που η κυβέρνηση, αλλά και κάποιες Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων - όπως αυτή της Θεσσαλίας και άλλες - παρουσιάζουν ως λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά πρόκειται για μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Στην παρέμβασή του, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επεσήμανε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, των απανωτών μνημονίων και γενικότερα των πολιτικών των κυβερνήσεων, στόχο έχουν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτός θα είναι σκληρός και μακρύς και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στους αγρότες ότι με μια κινητοποίηση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Θα χρειαστεί, τόνισε, πολύ περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση της πάλης και ισχυρότερη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να υπάρξουν τα αποτελέσματα που θέλουμε και περιμένουμε. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε, θα πρέπει να κινηθούμε στη συνέχεια, μην αφήνοντας να ξεφύγει από την προσοχή μας και την παρέμβασή μας ούτε ένα πρόβλημα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, που απασχολεί και ταλαιπωρεί τον μικρομεσαίο αγρότη.

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη, μεταφέροντας σκέψεις και προτάσεις από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή τους για την οργάνωση της πάλης στο επόμενο διάστημα, έκαναν, επίσης, οι Γ. Πατεράκης, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, Κ. Τζέλλας και Γ. Τσιούτρας, γενικός γραμματέας και οργανωτικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ν. Τσέγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Β. Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Δ. Μόσχος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας, Β. Βουρλίτσης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Σπ. Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Γ. Μαρούλης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Οχι στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Δεύτερο θέμα της σύσκεψης ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή μας, που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη χώρα μας και το λαό μας.

Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να έχει και να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση κατά των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, δηλώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα και απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org