Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οξυμένη η κατάσταση σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα

Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη

Eurokinissi

Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη
Η αύξηση και πάλι των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και η βεβαιότητα που εκφράζεται ότι αυτές θα συνεχιστούν, δημιουργούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους των νησιών. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι και στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, μέσα σε σκηνές, μένουν εδώ και τέσσερις μέρες 150 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό της Μόριας, εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που συνεπάγεται άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οπως καταγγέλλουν, στον καταυλισμό δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε φαγητό και ενώ η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα, έχουν φτάσει τα 6.500 άτομα!

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να εκκενωθεί η πλατεία, ενώ την Πέμπτη το βράδυ δημιουργήθηκε ένταση όταν ο δήμαρχος Λέσβου, Γιάννης Γαληνός, μετέβη στην πλατεία Σαπφούς μαζί με υπαλλήλους της καθαριότητας του δήμου και ζήτησε από τους μετανάστες να απομακρυνθούν. Οι μετανάστες αρνήθηκαν και πολλοί από αυτούς έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να καθαρίζουν το χώρο με τα ρούχα τους! Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις, δέχτηκαν να μείνουν στο πλάι ώστε οι υπάλληλοι καθαριότητας να καθαρίσουν την πλατεία με νερό και στη συνέχεια επέστρεψαν.

Ακόμα, οι μετανάστες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι διαδικασίες αίτησης και χορήγησης ασύλου κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ όταν πληροφορούνται ότι δεν δικαιούνται άσυλο, εξοργίζονται και συχνά ξεσπούν ταραχές.

Στη Θεσσαλονίκη

Μέρες του 2015 αρχίζουν να αναβιώνουν στον Εβρο και τη Θεσσαλονίκη, όπου φτάνουν κατά εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων.

Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, πέρασαν τις τελευταίες δύο βδομάδες τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Εβρου, με δυναμικότητα 240 θέσεων, αδυνατεί να καλύψει τις νέες αφίξεις και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ενισχυθεί με περίπου 20 κοντέινερ των 6-7 θέσεων. Αλλοι περίπου 600 πρόσφυγες εκτιμάται ότι κρατούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, κατά εκατοντάδες φτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες που αναχωρούν από τον Εβρο, αναζητώντας να ενταχθούν σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεντρώνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο αστυνομικό μέγαρο, στο σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, αλλά και στο κέντρο της πόλης στην Αριστοτέλους, σε πάρκα και πλατείες, όπου προσπαθούν να περάσουν τη νύχτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ