Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συμμετέχουμε μαζικά στον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή, στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»!

Την Τετάρτη 16 Μάη θα γίνουν οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές σε όλους τους συλλόγους της Ελλάδας! Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι αγωνιστές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της συλλογικής αγωνιστικής δράσης, με στόχο να μετρηθούν νέες και πολύ περισσότερες δυνάμεις φοιτητών και σπουδαστών που θα μπουν στον αγώνα, θα συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού στους συλλόγους μας, στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος!

Πολλοί φοιτητές αναγνωρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Είναι χιλιάδες οι φοιτητές και οι σπουδαστές που ακούνε, προβληματίζονται για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τη ζωή τους γενικότερα, ιδιαίτερα τελευταία για τα πολεμικά επεισόδια στην περιοχή, τις επεμβάσεις και τον κίνδυνο γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Αυτό που συχνά γίνεται θέμα συζήτησης στα αμφιθέατρα είναι το εξής: «Κάτι πρέπει να γίνει αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά», «όσο και να φωνάξουμε δεν μας ακούει κανένας». Ταυτόχρονα, είναι χιλιάδες οι φοιτητές που έχουν συμφέρον από την αλλαγή της εικόνας στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα αλλά τώρα δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες των συλλόγων τους, τους απωθούν η διάλυση και ο εκφυλισμός που επικρατούν σε αυτούς.

Ο καθένας μόνος του είναι «εύκολη λεία». Συλλογικά μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ο ατομικός αγώνας που δίνει κάθε φοιτητής και σπουδαστής ώστε να πάρει το πτυχίο του και να βρει δουλειά σε αυτό που σπούδασε αποδεικνύεται πως δεν είναι αρκετός. Εχουμε απέναντί μας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους νόμους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την πετσοκομμένη χρηματοδότηση για τις σχολές, την κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων και αποφοίτων, τους ταξικούς φραγμούς, την αβέβαιη εργασιακή προοπτική, την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς που έχουν διαμορφώσει. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεπεράσει κάθε φοιτητής και σπουδαστής μόνος του αυτές τις συμπληγάδες! Η βαρβαρότητα που έχουν ετοιμάσει για εμάς κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο πρέπει να πάρει συλλογική και μαζική απάντηση! Για να δυναμώσει ο αγώνας που έχει στον πυρήνα του το αίτημα να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε με σύγχρονα δικαιώματα πάνω στο αντικείμενό μας. Με αυτήν την κατεύθυνση δόθηκαν πολλές μικρές και μεγαλύτερες μάχες όλο το χρόνο.

Για να μπορέσουν οι κόποι και οι θυσίες που κάνουμε να πιάσουν τόπο χρειάζεται να δυναμώσει μέσα στις σχολές το ρεύμα της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης! Κανένας φοιτητής - σπουδαστής να μην τσιμπήσει στο παραμύθι της κυβέρνησης που προπαγανδίζει την «έξοδο από τα μνημόνια», όταν έχει υποθηκεύσει το μέλλον μας μέχρι το 2060, τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» όπου θα ισχύουν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και συμφωνίες των τελευταίων χρόνων και ωμά λέει ότι η ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι μέσα στην κρίση, πέρα από «ανέφικτη», «θα ήταν και στρατηγικό λάθος»!

Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζουν απαιτείται να αλλάξει η κατάσταση στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους. Να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που συμμετέχουν σήμερα στους συλλογικούς αγώνες και αύριο στα σωματεία και στα συνδικάτα. Χρειάζονται σύλλογοι - στηρίγματα των φοιτητών και των διεκδικήσεών τους και αυτό περνάει μέσα από την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές.

Χτίζουμε την οργάνωση και την ενότητα μέσα από τους συλλόγους μας, εκεί βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη!

Ολοι μαζί έχουμε θέση μέσα στους συλλόγους μας, στις μαζικές τους διαδικασίες, στις συνελεύσεις ετών και τμημάτων για να ενημερωνόμαστε και να παλεύουμε ενάντια στα καθημερινά εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές, να έχουμε λόγο και φωνή απέναντι στις εξελίξεις, να οργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την εργασιακή μας προοπτική, να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όποιον την έχει ανάγκη, να απομονώνουμε το δηλητήριο του φασισμού - ναζισμού, να παίρνουμε πρωτοβουλίες για το σύνολο των ενδιαφερόντων μας, πολιτιστικών, αθλητικών κ.ά. Να οργανώνουμε τον αγώνα και τη συλλογική δράση για αιτήματα που αντανακλούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των φοιτητών στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα.

Υπάρχει πείρα για να αξιοποιηθεί από όλη τη φετινή χρονιά. Το δικαίωμα να σπουδάζουν σε σχολές κοντά ή στις ίδιες τις πόλεις καταγωγής τους, το κέρδισαν οι μετεγγραφέντες φοιτητές μετά από μπαράζ κινητοποιήσεων! Το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών το κατοχύρωσαν αφού πρώτα έκαναν Γενικές Συνελεύσεις, μαχητικές κινητοποιήσεις, έφτιαξαν το Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων για να συντονίσουν τα «χτυπήματά» τους κόντρα στην κυβέρνηση και τους εργολάβους που λυμαίνονται τις εστίες και έκλεισαν τα εστιατόρια αφήνοντάς τους νηστικούς. Σε όσα τμήματα πανελλαδικά μπήκε φρένο στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, έγινε κάτω από την πίεση που άσκησαν οι φοιτητές με τον αγώνα τους, τη συλλογική δράση που ανέπτυξαν.

Για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να γίνουμε πιο πολλοί, να χτίσουμε τη δική μας πλειοψηφία, τη δική μας ενότητα, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε όλους όσοι μας τα στερούν!

Κάθε νέος που σκέφτεται «δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να κάνουμε» έχει αποκούμπι...

...Είναι το ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, το ΜΑΣ στο φοιτητικό - σπουδαστικό. Το ΜΑΣ, ως συσπείρωση συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και φοιτητών, με πανελλαδική έκφραση και δράση, είναι το πιο ζωντανό και μαχητικό τμήμα του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του, και συνεχίζουν, στον πανελλαδικό συντονισμό για τη διεκδίκηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα οξυμένα προβλήματα των εστιών, με παρεμβάσεις στο υπουργείο, στη Βουλή, συλλαλητήρια, εκδηλώσεις και ημερίδες των συλλόγων, Φεστιβάλ, αθλητικά τουρνουά. Οι σύλλογοι και οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, στην εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή μέσα και έξω από τις σχολές. Πρωτοστατούν για την αλληλεγγύη και φιλία των λαών στην περιοχή.

Οι δυνάμεις και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ηγούνται στη διεξαγωγή συνελεύσεων ετών, τμημάτων, στο ανέβασμα της οργανωμένης συζήτησης και δράσης των φοιτητών - σπουδαστών. Είναι ενδεικτικό ότι η λειτουργία και η δράση των συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ξεχωρίζουν «σαν τη μύγα μες στο γάλα» σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους.

Μπορούμε πολύ περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να πάρουμε στους ώμους μας την προσπάθεια της αναγέννησης του φοιτητικού κινήματος, της ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του μαχητικού τμήματος του φοιτητικού κινήματος. Η συμμετοχή και η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα δώσουμε πολύ περισσότεροι φοιτητές αυτόν τον αγώνα.

Το σύστημα φοβάται την οργανωμένη αμφισβήτηση. Γι' αυτό παίρνει τα μέτρα του!

Η αποχή από τις εκλογές και τον αγώνα έχει δοκιμαστεί. Εχουν δοκιμαστεί κι άλλα από τη νεολαία. Να ακουμπάει τις ελπίδες της σε σωτήρες, να επιλέγει με κριτήριο το μικρότερο κακό, που τελικά οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο, να στηρίζει «νέα» κόμματα και πρόσωπα που τελικά οι θέσεις τους μυρίζουν ναφθαλίνη. Αυτές οι επιλογές είναι «βούτυρο στο ψωμί» των δυνάμεων του συστήματος που μας θέλουν θεατές, να παρακολουθούμε την επίθεση στα δικαιώματά μας και την ιμπεριαλιστική σφαγή στην περιοχή για τα κέρδη των λίγων!

Ας σκεφτεί σήμερα ο καθένας: Αν όντως οι αγώνες και οι απεργίες δεν έβγαζαν κάπου, τότε γιατί όλες οι κυβερνήσεις, με κορυφαία τη σημερινή, στόχευαν στο μεγαλύτερο κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και αύριο δικό μας, αυτό της απεργίας;

Εάν οι φοιτητές δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στις σχολές γιατί η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στους φοιτητές που κινητοποιούνται για τη σίτιση, την παιδαγωγική επάρκεια, τις μετεγγραφές;

Γιατί έδωσε εντολή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις καταστολής να βαράνε στο ψαχνό με χημικά, γκλομπ και συλλήψεις, με ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος συμφοιτητών μας στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, «ξεπλένοντας» έτσι τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό;

Ηταν οι ίδιες δυνάμεις μέσα στους συλλόγους που λύσσαξαν για τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και έδωσαν στήριξη στην άγρια καταστολή και τις συλλήψεις των συμφοιτητών μας. Από τη μία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, η ΝΔ και η ΔΑΠ-ΠΑΣΠ στις σχολές «για να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να κάνει απρόσκοπτα η Δικαιοσύνη την δουλειά της» και, από την άλλη, τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής για τους δήθεν «τραυματισμένους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές που μένουν ατιμώρητοι».

Αν όντως οι αγώνες μας δεν έχουν αποτελέσματα, δεν θα σήκωναν τέτοιο κουρνιαχτό τα «δημοσιογραφικά δαιμόνια» του ΣΚΑΪ όταν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούσαν να σταματήσει η συνεργασία του ΠΑΜΑΚ με το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Ταχείας Επέμβασης.

Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η πραγματική μας δύναμη, ο οργανωμένος αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Αυτή η επιλογή φοβίζει το σύστημα κι αυτή η επιλογή εκφράζεται στις εκλογές με στήριξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»!

Κάθε φοιτητής και σπουδαστής έχει επιλογή...

...Να πάρει θέση στον σύλλογό του και ευθύνη στην οργάνωση της πάλης, να χαράξουμε μαζί το δρόμο για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζουν!

Με ισχυρή «Πανσπουδαστική ΚΣ» και περισσότερους αγωνιστές εκλεγμένους στα ΔΣ των Συλλόγων!

Με περισσότερες πρωτιές και αυτοδυναμίες της ΠΚΣ και δεκάδες συλλόγους που δημιουργούν πανελλαδικό μπλοκ διεκδίκησης και αγώνα, που εκφράζουν την επιλογή να συσπειρωθούν στο ΜΑΣ!

Με ηχηρό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και έμπρακτη αλληλεγγύη στο συριακό λαό, στους πρόσφυγες και όλους τους λαούς της περιοχής! Να σταματήσουν τώρα οι επεμβάσεις, να μείνει έξω η χώρα μας από το μακελειό των ιμπεριαλιστών!

Κυβέρνηση - ΝΔ - κεφάλαιο δεν μας έχουν στο χέρι. Εχουμε όνειρα για τη ζωή και τις σπουδές μας και δεν τα χαρίζουμε! Παλεύουμε να γίνουν πράξη!


​Γιάννης ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ