Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Οι εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας και η πείρα των ίδιων των εργαζομένων αποδεικνύουν σήμερα ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να υπηρετηθούν ούτε από την επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο, ούτε βέβαια από την «απελευθερωμένη» αγορά, που θα ρυθμίζεται τάχα από το κράτος.

Η ταξική πραγματικότητα είναι πως όσο το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

Για να λυθεί ριζικά και το πρόβλημα της Ενέργειας, απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία. Μόνο ο νέος τρόπος παραγωγής, η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, και στην Ενέργεια.

Αυτήν τη λύση τεκμηριώνει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

Σ' αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύσσει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Πάνω από όλα, θα κατοχυρώνει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Μόνο ο νέος τρόπος παραγωγής, η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορούν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Αυτός ο μοναδικά ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής προετοιμάζεται από σήμερα, με την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την πολιτική της αστικής τάξης, με τη συγκέντρωση δυνάμεων για την αποφασιστική αναμέτρηση. Η οργάνωση της πάλης, που φέρνει στο προσκήνιο την απαίτηση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

Στον τομέα της Ενέργειας, αυτό σημαίνει έναν αγώνα που διεξάγεται όχι με το αίτημα της επιστροφής στο καθεστώς των παλιών κρατικών μονοπωλίων, με τη σημαία του χτες, αλλά με τη σημαία του αύριο.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση, που δεν περιορίζεται μόνο σε αιτήματα άμεσης ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, αλλά προβάλλει γραμμή αντεπίθεσης, με ριζοσπαστικούς, διεκδικητικούς στόχους.

  • Για να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Για να καταργηθούν οι εργολαβίες της ΔΕΗ ΑΕ, οι 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις και να απορροφηθεί με πλήρη, σταθερή εργασία το εποχιακό προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Για 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο και εγκατάλειψη της πολιτικής των υπερωριών.
  • Για να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης.
  • Για να μην παραδοθούν λιγνιτωρυχεία, λιγνιτικά αποθέματα και υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.
  • Για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με κρατικά υδροηλεκτρικά έργα, που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων και στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ