Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Βάζουν ... ημερομηνία λήξης στην τουρκική επιθετικότητα!

Ο ισχυρισμός πως η τουρκική επιθετικότητα θα διαρκέσει περί τις 60 μέρες, όσο δηλαδή και η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, έδωσε χτες συνέχεια στην επιχείρηση εφησυχασμού του λαού από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επέμειναν να αναγορεύουν τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε παράγοντες ασφάλειας και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, που εντάσσεται στην προσπάθεια θολώματος γύρω από τις πραγματικές αιτίες και την ουσία της τουρκικής επιθετικότητας: «Η προσχεδιασμένη επίσπευση των εκλογών και η σύμπραξη με τον Μπαχτσελί, εξηγεί πολλά και προϊδεάζει για νέες εντάσεις». Επίσης οι συστάσεις του, όπως ότι «το εθνικό μας συμφέρον απαιτεί ψυχραιμία, ομοψυχία και ισχυρά διεθνή ερείσματα».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Δ. Παπαδημούλης απέδωσε την κατάσταση σε κάποιους ...θερμοκέφαλους, υποστηρίζοντας: «Είμαστε ψύχραιμοι, δεν φοβόμαστε, έχουμε στρατηγική, διεθνή ερείσματα και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να παρασυρθούμε από τις παγίδες και τις προβοκάτσιες που κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Αγκυρα επιδιώκουν να στήσουν».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, καλούσε το λαό να μην επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αρμόδιοι που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, που έχουν την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι «κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει»! Μέμφθηκε μάλιστα και όσους ενημερώνουν και προειδοποιούν το λαό, λέγοντας ότι αυτό «δεν βοηθάει την οικονομία της χώρας και τον τουρισμό», τις «διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Alpha», υποστήριξε πως «η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί ψυχραιμία, ειδικά σε περιόδους έντασης» και πως «οι διεθνείς συνθήκες δεν αμφισβητούνται και τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Εφησυχασμό επιχείρησε να καλλιεργήσει και για τα ζητήματα της οικονομίας, υποστηρίζοντας το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Οι όποιες εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω χρόνου, θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει παράταση».

Ο δε αν. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι μια επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς μια τέτοια αλλαγή γραμμής «θα συναρτηθεί με συνολικότερα ζητήματα, ιδιαίτερα της ασταθούς εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της». Δεν απέκλεισε παραπέρα κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε επίπεδο ρητορικής, αν και - στη γνωστή γραμμή εφησυχασμού από πλευράς κυβέρνησης - πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις - και αναφέρομαι στις παραβάσεις, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει η Τουρκία για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές - δεν θα έχουμε, εκτιμώ, περαιτέρω κλιμάκωση». Δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ζήσουμε «επιμέρους στοιχεία κλιμάκωσης». Αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, τη χαρακτήρισε «παράνομη», λέγοντας ότι η Τουρκία «εντάσσει την υπόθεση σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεών της με τη χώρα μας. Κατά τούτο, δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο θα κρατήσει η φυλάκιση - η παράνομη φυλάκιση - των δύο αξιωματικών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org