Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία τους

Από παλιότερα Φεστιβάλ στον Εύοσμο
Από παλιότερα Φεστιβάλ στον Εύοσμο
Με μπόλικο μεράκι και με όλες τους τις δυνάμεις, με αισιοδοξία οι Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα σε μια σειρά μεγάλες περιοχές στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι ο Εύοσμος, η Τούμπα, η Καλαμαριά, τα Μετέωρα, το Ωραιόκαστρο, η Θέρμη, αλλά και στις πρωτεύουσες όλων των νομών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης η δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μπροστά σε αυτό το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων, στο επίκεντρο της συζήτησης και της δράσης βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση να παίρνει νέα τροπή ύστερα από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς, η συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τα ζητήματα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας είναι εξελίξεις που δεν αφήνουν αδιάφορους και αμέτοχους τους μαθητές. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ακούσουν τι λέει η ΚΝΕ για όσα συμβαίνουν γύρω μας, ποια είναι η θέση μας για το πώς πρέπει να δράσει σήμερα ένας νέος ενάντια στους πολέμους. Με ενδιαφέρον συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως «τι είναι δίκαιο και άδικο, τι είναι το ΝΑΤΟ, αν μπορούν να σταματήσουν οι πόλεμοι και πώς;». Πρόκειται για ερωτήματα πάνω στα οποία οι νέοι μοιράζονται με την ΚΝΕ τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους.


Τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης δίνουν τη μάχη μέσα στα σχολεία ώστε να διαφωτίσουν για τα πραγματικά αίτια των πολέμων, για τον πραγματικό - δολοφονικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, κόντρα στα ψέματα που μαθαίνουν οι μαθητές από τα σχολικά τους βιβλία, στα οποία η ίδρυση του ΝΑΤΟ παρουσιάζεται πως έγινε με σκοπό «τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας των μελών του». Τα μέλη της ΚΝΕ μπροστά και στα Μαθητικά Φεστιβάλ ανοίγουν τη συζήτηση που αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Πώς το ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια έχει αιματοκυλήσει λαούς, έχει εξαπολύσει και στηρίξει με κάθε τρόπο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, πώς όλη του η πορεία είναι μια ιστορία φρίκης, πολέμων, πραξικοπημάτων, προβοκάτσιας. Ολα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να πιστεύει κάποιος σήμερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τη χώρα μας, προσπαθώντας να εφησυχάσει το λαό, παραχωρώντας στο ΝΑΤΟ περισσότερες υποδομές, διευκολύνσεις και βάσεις στη χώρας μας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν καθημερινά τη μάχη για να μη «συνηθίσουν» οι συμμαθητές τους τις εικόνες φρίκης του πολέμου, ώστε ο φόβος που μπορεί να έχουν κάποιοι, να γίνει οργή και οργανωμένη δύναμη. Μπαίνουν μπροστά οργανώνοντας μέσα στα σχολεία δράσεις αλληλεγγύης, δράσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με παρεμβάσεις στα μαθήματα, πανό, συνθήματα κ.λπ. Η παραπάνω συζήτηση και δράση έχει ανοίξει καιρό τώρα, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες αλληλεγγύης όπως π.χ. για τους πρόσφυγες, για την 16χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι, μαζί με δράσεις καταδίκης και απομόνωσης των φασιστών της Χρυσής Αυγής όπου προσπαθούν να σπείρουν το ρατσιστικό, ναζιστικό τους δηλητήριο.


Μπροστά και στα Μαθητικά Φεστιβάλ, επιδιώκουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις. Οταν όλοι μας θέλουν θεατές, εμείς πρέπει και μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές! Η οργανωμένη πρωτοπόρα δράση είναι αυτή που μπορεί να δώσει δυναμική στο λαό. Την μετράνε και την τρέμουν! Αυτό έδειξαν άλλωστε και η τελευταία επίθεση των ΜΑΤ και οι συλλήψεις στο αντιπολεμικό μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο.

Πολύμορφη προετοιμασία από την πρώτη στιγμή!

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των Μαθητικών Φεστιβάλ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπήκαν στη μάχη της προπαγάνδισής τους. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται γνωστά στα σχολεία και στα στέκια των μαθητών με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο στήνονται: Με το μεράκι, τη φαντασία, την όρεξη των μελών της ΚΝΕ και εκατοντάδων μαθητών. Σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές, σε σχολεία και πλατείες, τα πανό και οι αφίσες των Φεστιβάλ «φτιάχνουν κλίμα», κάνουν γνωστά τα μεγάλα ραντεβού των μαθητών. Με τη μέχρι τώρα προσπάθειά μας έχουμε φτάσει ήδη σε εκατοντάδες σχολεία, μεταφέροντας το σύνθημα - μήνυμα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία... Είναι δικαιοσύνη!».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, όλες οι Οργανώσεις έβαλαν έναν πολύμορφο σχεδιασμό, μέσα από τον οποίο ανέδειξαν το σύνθημα και το περιεχόμενο των φετινών μας Φεστιβάλ. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκαν τρεις ιστορικοί περίπατοι. Η Οργάνωση της Ανατολικής Υπαίθρου διοργάνωσε ιστορικό περίπατο για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από τους ναζί και τους Ελληνες συνεργάτες τους, ενώ οι Οργανώσεις της Δυτικής και Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν ιστορικούς περιπάτους στην Ανω Πόλη και στο στρατόπεδο του «Π. Μελά» για να γνωρίσουν οι μαθητές περισσότερα για τον ηρωικό αγώνα της ΕΠΟΝ.

Αντίστοιχα, σε μια σειρά από πόλεις όπως το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, τα Μουδανιά κ.ά., διοργάνωσαν συσκέψεις και εκδηλώσεις με αφορμή τα 50χρονα της ΚΝΕ, αλλά και προβολές ταινιών.

Ολοκληρώνονται επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο τα αθλητικά τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και συνοικίες της Θεσσαλονίκης που είχαν οριστεί ενόψει του φεστιβάλ, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές. Ολες οι ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους στα αντίστοιχα Μαθητικά Φεστιβάλ, όπου θα γίνουν και οι βραβεύσεις των νικητήριων ομάδων.

Ολο και περισσότερες ομάδες μαθητών στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά

Μεγάλη είναι η συμμετοχή ομάδων από καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, όπου μαθητές που ασχολούνται με το θέατρο, παίζουν σε μουσικά συγκροτήματα, σκιτσάρουν ή χορεύουν, διψούσαν να βρουν βήμα! Παραδέχονταν ότι οι όροι για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν σήμερα είναι δύσκολοι και επικρότησαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, γιατί δίνει βήμα σε μια σειρά μαθητικά και άλλα σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Συνολικά πάνω από 20 μαθητικά, νεανικά συγκροτήματα θα πάρουν μέρος στα Μαθητικά Φεστιβάλ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολλές ομάδες μαθητών αλλά και θεατρικές ομάδες σχολείου, όπως είναι του 1ου Γυμνασίου Θέρμης, ετοιμάζουν για τις μέρες των Φεστιβάλ αφιερώματα, σκετς, γράφουν σενάρια, κάνουν πρόβες και συζητούν τους προβληματισμούς που τους γεννάει το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ. Ετοιμάζονται πολλά video, εκθέσεις φωτογραφίας και ταμπλό με θέματα όπως η προσφυγιά και ο πόλεμος.

Επίσης, σε κάθε Φεστιβάλ, ξεχωριστό κομμάτι του προγράμματος θα είναι αφιερωμένο σε πολύμορφες και για πολλά και διάφορα θέματα εργασίες του Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Τα Φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν επίσης και πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων και επιδείξεων από μαθητές.

Δίνουμε τη μάχη να φτάσουμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε μαθητή που ανησυχεί για το μέλλον που του ετοιμάζουν, νιώθει την αδικία στη ζωή του αλλά και γύρω του, εξοργίζεται με τις εικόνες της φρίκης από τους πολέμους.

Δίνουμε τη μάχη να έρθουν όλο και πιο πολλοί μαθητές γιατί έχουν συμφέρον να γνωρίσουν και να δυναμώσουν την ΚΝΕ, είναι ό,τι πιο «νέο» και «ελπιδοφόρο».

Μπροστά στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσής μας, κάθε μαθητής που είναι παιδί λαϊκής οικογένειας, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για να τσακίσουμε το σύστημα που τσακίζει τις ζωές μας. Για το νέο κόσμο που μας ανήκει, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση!


Αρτεμις ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ
Μέλος του Γραφείου του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ