Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Οταν εμφανίζονται οι ... «άνωθεν»

Η στιγμή της σύλληψης των δύο φοιτητών την περασμένη Δευτέρα
Η στιγμή της σύλληψης των δύο φοιτητών την περασμένη Δευτέρα
Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από την αιματηρή καταστολή και τις διώξεις φοιτητών που συμμετείχαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Δευτέρας 16/4, και εμφανίστηκαν και οι ...«άνωθεν» που σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουν τις σχετικές υποδείξεις.

Πρώτος και καλύτερος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, που πήγε να κάνει αυτοψία στο άγαλμα του Τρούμαν, να ελέγξει από κοντά τα... τραύματα στο μπρούντζινο πόδι του και να δει αν στέκει καλά στη θέση του. Οι καμαρωτές πόζες του διπλωμάτη δίπλα στον ανδριάντα συνοδεύτηκαν και με τις απαραίτητες «συστάσεις». Γράφει στο «Τουίτερ»: «...Πέρασα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν - ένα σύμβολο της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας και μία υπενθύμιση για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού στη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας»...

Για όσους, όμως, παρέμεναν και μετά τη φωτογράφιση του πρέσβη δύσπιστοι για το αν η επίθεση και οι διώξεις στους διαδηλωτές ήταν μέρος σχεδίου, ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για να επιβεβαιώσει τις «άνωθεν» εντολές. Οπως είπε χτες στο ραδιόφωνο, «η Αστυνομία δεν προστάτευε το άγαλμα του Τρούμαν να μην πέσει, η Αστυνομία δεν ήθελε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο διπλωματικό πρόβλημα, εκεί που δεν χρειάζεται»!

Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη, στον «καθαρό» από διαδηλωτές περίβολο του αγάλματος
Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη, στον «καθαρό» από διαδηλωτές περίβολο του αγάλματος
Η χτεσινή φωτογράφιση του περήφανου Αμερικανού πρέσβη στο άγαλμα του Τρούμαν και η παραδοχή αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, είναι το κερασάκι στην τούρτα, που επιβεβαιώνει ότι είχαμε μια στημένη επίθεση στους αγωνιστές φοιτητές, με όλα τα επακόλουθα, όσο βέβαια και ότι η καταστολή ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι πάει χέρι χέρι με την εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ξύλο και τρομοκρατία όχι απλά για ένα άγαλμα

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα έγιναν η μαζική κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών και μια συμβολική κίνηση, η προσπάθεια να αποκαθηλώσουν ένα σύμβολο μίσους, που ντροπιάζει εδώ και χρόνια το κέντρο της Αθήνας, το άγαλμα του Χ. Τρούμαν.

Η «απάντηση» της κυβέρνησης στην κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής από τότε που υπάρχει αυτό το αισχρό κατασκεύασμα, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον: Αγρια και πρωτοφανής καταστολή, γκλομπ σε κεφάλια διαδηλωτών, «φυσουνιές» με χημικά κατά πρόσωπο και τραυματίες στα νοσοκομεία. Οι γνωματεύσεις είναι χαρακτηριστικές της λύσσας των δυνάμεων καταστολής για να περιφρουρηθεί ο ανδριάντας: Ανοιχτά θλαστικά τραύματα, κατάγματα στους κροτάφους και στη γνάθο, κάκωση σε αυχένα, πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Μετά την εκκαθάριση του «πεδίου», μάλιστα, ακολουθεί και δεύτερο κύμα επίθεσης από τα αφιονισμένα ΜΑΤ, όταν πλέον το ...άγαλμα δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο. Κι αυτά μαζί με βρισιές, απειλές, προσωπικές επιθέσεις, χυδαίους χαρακτηρισμούς για τις «μανάδες» και τους «πατεράδες» των διαδηλωτών. Αλλά και λόγια θαυμασμού από τους ΜΑΤατζήδες για το αίμα των διαδηλωτών που έσταξε στο πεζοδρόμιο: «Τέτοια γουστάρω να βλέπω», έλεγαν μεταξύ τους. Ετσι περιφρουρούνται οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ...

Δεύτερον: Δύο προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Οι κατηγορίες δείχνουν την αποφασιστικότητα της «μηδενικής ανοχής» σε κινητοποιήσεις ενάντια στον πυρήνα της αστικής στρατηγικής, που αφορά την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Σε δύο νέα παιδιά φόρτωσαν σχεδόν όλο τον ποινικό κώδικα, επειδή τόλμησαν να συμμετάσχουν σε μια συμβολική αντιπολεμική κινητοποίηση: Απρόκλητη φθορά αντικειμένου, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά! Κι αυτά όταν κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο, όπου φαίνονται τα πρόσωπα όλων των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί συνδικαλιστές σε χώρους δουλειάς, ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκλεγμένοι σε διοικήσεις μαζικών φορέων από εκατοντάδες συναδέλφους τους. Ετσι κατοχυρώνονται η «συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ», η συμμετοχή σε βρώμικους σχεδιασμούς που βάζουν σε κινδύνους το λαό και τη χώρα μας...

Τρίτον: Χειρισμός από τις δυνάμεις καταστολής των τραυματιών και των συλληφθέντων, με πολλά σκοτεινά σημεία, που παραπέμπει σε μαφιόζικες πρακτικές και σε εμπλοκή «μηχανισμών» και «παραγόντων», έξω από τις καθιερωμένες διαδικασίες. Εχουμε και λέμε: Ασφαλίτες με πολιτικά να μπουκάρουν στις κλινικές νοσοκομείων, να διακόπτουν ιατρικές πράξεις και να τραβάνε παραβάν, ψάχνοντας τραυματίες για να πάρουν «άτυπη κατάθεση»... Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με καταγγελίες, μεταφέρθηκαν μυστικά, συνοδεία δυνάμεων ΟΠΚΕ και Ασφάλειας, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν βαρυποινίτες, από τη ΓΑΔΑ στο ΚΑΤ. Κι αυτό την ίδια στιγμή που οι δικηγόροι τους διαβεβαιώνονταν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι είναι στο κτίριο της ΓΑΔΑ, στη Σήμανση! Μάλιστα, μετά τη μετάβασή τους στο ΚΑΤ, περίμεναν να εξεταστούν δεμένοι με χειροπέδες. Να και νέα «κατασταλτικά ήθη», στο πνεύμα των «άνωθεν» υποδείξεων.

Κυβερνητικά διαπιστευτήρια

Μετά τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ δεν έχουμε ούτε «υπερβολικό ζήλο» κάποιων αστυνομικών ούτε «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά εφαρμογή σχεδίου από την κυβέρνηση, που στέλνει το μήνυμα ότι η αμφισβήτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου θεωρείται έγκλημα και ως τέτοιο θα καταστέλλεται και θα διώκεται.

Συνεπώς, τα ανοιγμένα κεφάλια των διαδηλωτών είναι τα κυβερνητικά διαπιστευτήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους, ότι δεν «σηκώνει μύγα στο σπαθί της». Είναι η άλλη όψη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», του ρόλου σημαιοφόρου που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι δεσμεύσεις, που υλοποιεί η κυβέρνηση, συνδέονται με το μαστίγιο για τους εργαζόμενους. Οτι η ανάκαμψη για την οποία παλεύει έχει συστατικό της στοιχείο την ένταση του αυταρχισμού, τη συκοφάντηση των αγώνων, για να εξουδετερώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις.

Να πάρει απάντηση η ιμπεριαλιστική «γενναιοδωρία»

Οσο για τη «γενναιοδωρία», που διαφήμισε ο Τζ. Πάιατ, είναι οι βόμβες ναπάλμ ενάντια στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, στα βουνά του Γράμμου. Η «Συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ» είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο αιματοκύλισμα του κορεατικού λαού το 1950 και από τότε η στήριξη όλων των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων στην περιοχή, με τις βάσεις κ.λπ. «Γενναιοδωρία» είναι και τα εκατομμύρια δολάρια στους καπιταλιστές και στο κράτος τους για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να στήσουν το μετεμφυλιακό καθεστώς της τρομοκρατίας, των εκτελέσεων, των εξοριών, των διώξεων του ΚΚΕ.

Για το κεφάλαιο και την εξουσία του το άγαλμα συμβολίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, τη συμμαχία με το κράτος - παγκόσμιο δολοφόνο.

Για τους λαούς συμβολίζει τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα (μέχρι και σήμερα) του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τον αντικομμουνισμό εντός και εκτός ΗΠΑ, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζει όμως και την ανάγκη της επαγρύπνησης, της αταλάντευτης πάλης για να ξεριζωθεί όχι απλά ένα μπρούντζινο κατασκεύασμα, αλλά και όλο το σάπιο σύστημα που εκπροσωπεί, μαζί με τη φτώχεια, την καταστολή και τους πολέμους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτηνιάρηδες(10/10/2019)
Το άγαλμα(8/10/2019)
Την Τετάρτη η δίκη των φοιτητών για την κινητοποίηση στο Αγαλμα του Τρούμαν(14/6/2019)
Τα σύμβολά τους στάζουν αίμα, αντικομμουνισμό και μίσος για τους λαούς(28/4/2018)
Ιερά και όσια(20/4/2018)
Ο πρέσβης επιβεβαίωσε τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης(19/4/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org