Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης

Στις 15 του Απρίλη «έφυγε» από τη ζωή ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης σε ηλικία 84 ετών. Ο Τριαντάφυλλος, Λάκης για τους οικείους, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934. Μεγαλωμένος σε περιβάλλον με δημοκρατικές παραδόσεις και δεσμούς με το κίνημα, συμμετείχε νεαρός στην ΕΠΟΝ και ταυτόχρονα εργαζόταν και πήγαινε στο Γυμνάσιο. Το 1949 κατετάγη εθελοντής στον ΔΣΕ, πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών της Λάρισας. Με την αποφυλάκισή του συνέχισε τις σπουδές του και τη δράση του μέσα στο κίνημα, μέχρι την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1974.

Αγωνιστής, ερευνητής, ιστορικός, συγγραφέας, δικηγόρος Αθηνών, εργάστηκε στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως επιστημονικός συνεργάτης (1987 - 2010). Την περίοδο 1993 - 1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Εργα του: «Ο τελευταίος», «Τέλος και Αρχή», «Αγκόλα, το κλειδί της Αφρικής», «Το Σώμα των Αξιωματικών 1881 - 1975» (Διδακτορική Διατριβή), «Δωδεκάνησα, 1947 - 1997», «Ανταρτόπουλο στον ΔΣΕ», «Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη - Μπελογιάννη - Παπαγεωργίου (Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1949)», «Εφοδος στον ουρανό», «Λόγια της κάλπης», «Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα - Α' τόμος», «Λάζαρος Ος, 1769 - 1797» (μετάφραση). Ακόμα, είχε δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο θάνατος τον πρόλαβε πριν δημοσιεύσει τον ολοκληρωμένο δεύτερο τόμο του έργου «Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα».

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην προβολή του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ μέσα από τα τελευταία βιβλία του και στην αντιμετώπιση του σύγχρονου αντικομμουνισμού, δίνοντας με τα γραφόμενά του αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ., στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου (οδός Αναπαύσεως).

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Τριαντάφυλλου Γεροζήση:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον αντιστασιακό και συγγραφέα Τριαντάφυλλο Γεροζήση, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης γεννήθηκε το 1934 στη Λάρισα και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, στη συνέχεια στον ΔΣΕ και φυλακίστηκε για την αγωνιστική του δράση και τις ιδέες του. Ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης έμεινε μέχρι το θάνατό του πιστός στο ΚΚΕ, έχοντας, με το συγγραφικό του έργο, ιδιαίτερη συμβολή στην αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού και στην αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

  • Στον λατρευτό τους σύντροφο και πατέρα, η Κυριακή και ο Θανάσης Γεροζήσης προσφέρουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για το οποίο θα έδινε και τη ζωή του, 1.000 ευρώ, και προτρέπουν σε όσους επιθυμούν, αντί στεφάνων, να κάνουν δωρεά στο ΚΚΕ, στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ή στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ