Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1η ΜΑΗ 2018
Για την ανάγκη η εργατική τάξη να παρέμβει στις εξελίξεις

Η 1η Μάη βρίσκει τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις, που τους θέτουν το ερώτημα: Θα τις παρακολουθούν ως θεατές παρότι τους αφορούν ή θα παρέμβουν αποφασιστικά σε αυτές;

Μία από τις πιο σοβαρές, ίσως η σοβαρότερη, είναι η ένταση των ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων) στην περιοχή μας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων περάσματος και η επιδίωξη των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής να ενισχύσουν την θέση τους, καθεμιά για λογαριασμό της ή για λογαριασμό της δικής της συμμαχίας.

Με αυτό το κίνητρο, η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της (κυβέρνηση, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής κ.λπ.) επιδιώκουν, μέσα από την πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, συμπλέοντας κυρίως με τα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, να πετύχουν τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας. Αυτή η επιδίωξη ενώνει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, να γίνει δηλαδή η Ελλάδα ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, επιδίωξη που αυξάνει την ένταση με τις άλλες αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής μας, ενώ με αυτό το κριτήριο η Ελλάδα συμμετέχει σε άξονες και αντι-άξονες.

Παρόμοιους τυχοδιωκτισμούς η αστική τάξη της χώρας μας και τα κόμματά της έχουν πολλούς να επιδείξουν, οι οποίοι αιματοκύλησαν το λαό μας. Από την εκστρατεία στη Μικρά Ασία και την αποστολή δυνάμεων ενάντια στους μπολσεβίκους, την εκστρατεία στην Κορέα έως και τους πιο πρόσφατους, με συμμετοχή και ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και σε 7 - 8 ακόμα αποστολές σε διάφορες χώρες και περιοχές. Και πάντα βαφτίζοντας το συμφέρον της εθνικό συμφέρον...

Μια δεύτερη, και σε αλληλεξάρτηση με την πρώτη, εξέλιξη είναι η ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επίθεσης το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια. Ενταση και βάθεμα που επιβάλλουν η ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η ανάγκη διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που δρα στη χώρα μας.

Την ζουν αυτήν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και οι λαϊκές οικογένειες που δεν πηγαίνουν διακοπές, την ίδια ώρα που οι αφίξεις των τουριστών σπάνε κάθε ρεκόρ και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων είναι αστρονομικά. Την ζουν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, που δουλεύουν στην αιχμή των νέων τεχνολογιών και ο μεγαλύτερος αριθμός τους εργάζεται σε συνθήκες γαλέρας, όπως και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουμε πανάκριβα αυτές τις υπηρεσίες, την ίδια ώρα που και εδώ τα κέρδη των πολυεθνικών του κλάδου σπάνε κάθε ρεκόρ. Τα ανάλογα παραδείγματα δεν έχουν τέλος...

Κάποιες παροχές που θέλουν να δώσουν στους πιο φτωχούς από τους φτωχούς, όχι μόνο δεν αναιρούν το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης, απεναντίας είναι αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού από τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις.

Με το δικό μας σχέδιο απέναντι στο ενιαίο σχέδιο του κεφαλαίου

Ο πυρήνας αυτού του σχεδίου της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποχής» είναι η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και η συμπλήρωσή τους με νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, π.χ. φορολογικές απαλλαγές, οικονομικές ενισχύσεις, βάθεμα των δυσκολιών στην οργάνωση και τη συλλογική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, ιδιωτικοποιήσεις, νόμος για την απεργία, κ.λπ.

Αυτοί οι δύο άξονες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του ενιαίου σχεδίου που έχει και προπαγανδίζει το κεφάλαιο στη χώρα μας, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του, επιδιώκοντας παράλληλα να το στηρίξουν, είτε ενεργητικά είτε και παθητικά, οι εργαζόμενοι.

Ενα βασικό συμπέρασμα στην ιστορική διαδρομή των 100 χρόνων από τη δημιουργία της επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης της χώρας μας, του ΚΚΕ, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής και δράσης του, είναι ότι μόνο η αποφασιστική δράση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών μαζών, με σχέδιο που κάθε φορά εξασφάλιζε και επιβάλλεται να εξασφαλίζει η επαναστατική πρωτοπορία, μπορούσε να αποκαλύπτει, να παρεμβάλλει εμπόδια, να μετριάζει επιπτώσεις και να αξιοποιεί τις επιλογές της αστικής τάξης και των συμμάχων της, τις συνέπειές τους, υπέρ της εργατικής τάξης και της πάλης της.

Είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα το επόμενο διάστημα να παρέμβουν στις εξελίξεις ακόμα πιο αποφασιστικά, αντί να τις παρακολουθούν απλά - άλλοτε με ενδιαφέρον και άλλοτε μοιρολατρικά και με φόβο -, να ενισχύσουν τις δυνάμεις και το σχέδιο που αντιπαλεύει την αστική τάξη και τις επιλογές της.

Ποιες είναι ορισμένες άμεσες βασικές πλευρές αυτού του σχεδίου;

-- Η πλατιά γενικευμένη συζήτηση για τις εξελίξεις, πριν από όλα μέσα στους εργασιακούς χώρους, στους τόπους δουλειάς, στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, στις εργατικές γειτονιές. Η ενημέρωση αλλά και η αντιπαράθεση για τα δύο σχέδια: Αυτό της αστικής τάξης να πάρει μέρος σε όλους τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς και να επιβάλει μια ανάπτυξη που τα θεμέλιά της θα είναι τα νεκροταφεία των δικαιωμάτων μας και ίσως όχι μόνο, αλλά και τα νεκροταφεία πριν από όλα των παιδιών της εργατικής τάξης και του λαού και, από την άλλη, το σχέδιο που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις και βρίσκεται στον αντίποδα αυτού της αστικής τάξης.

Το εργατικό - λαϊκό σχέδιο που λέει:

-- Καμιά συμμετοχή σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμός. Μακριά από τους δήθεν προστάτες, Αμερικανούς, Ευρωπαίους, ΝΑΤΟικούς, Ρώσους κ.ά., που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας και την περιοχή όλη σε μια τεράστια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί συνολικά και να μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο λαών.

-- Εξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-- Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. Να μη δεχτούμε παθητικά η χώρα μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής «που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

-- Ούτε ένα ευρώ για πρόσθετες ΝΑΤΟικές δαπάνες, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις, για παράδειγμα, στα νοσοκομεία γεννάνε πια καθημερινά το θάνατο.

-- Ούτε ένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων.

Κανένας συμβιβασμός με τους στόχους και τα συμφέροντα των καπιταλιστών

Οπως κάναμε στην 100χρονη Ιστορία μας, οι κομμουνιστές θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη σε αστική τάξη και κυβέρνηση, που έχουν ευθύνες για τις άσχημες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Κανένας συμβιβασμός, καμιά συναίνεση στους στόχους των καπιταλιστών, που τους βαφτίζουν «εθνικό συμφέρον». Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Κανένας συμβιβασμός με την προπαγάνδα των μεγαλοκαπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ ότι θα ήταν καταστροφή η επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Κανένας συμβιβασμός με την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδυτών, που τη βαφτίζουν «εθνικό στρατηγικό σχέδιο».

Αυτή η λογική και αυτή η πρακτική έχουν μετατρέψει και μετατρέπουν τον πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας από ευλογία που θα μπορούσε να είναι για το λαό μας σε πηγή τεράστιων κινδύνων και έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες και τη δύναμη των εργαζομένων και του λαού

Παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες της αστικής τάξης, όλων των κυβερνήσεων, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, όχι μόνο να επιβάλουν άκρα του τάφου σιωπή αλλά και να κάνουν τους εργαζόμενους θερμούς υποστηριχτές των δικών τους σχεδίων, δεν τα έχουν καταφέρει.

Ενα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, με πρωτοπορία τους κομμουνιστές, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εξακολουθεί να αντιστέκεται και όχι μόνο δεν ενσωματώνεται, δεν κουράζεται, απεναντίας δυναμώνει.

Η ενδυνάμωση με κάθε τρόπο αυτής της πρωτοπόρας δύναμης, που αντιστέκεται και έχει ένα συνολικό ενιαίο σχέδιο στον αντίποδα αυτού της αστικής τάξης, είναι βασικό στοιχείο της ικανότητας της εργατικής τάξης και του λαού να αντισταθούν, να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τη ζωή τους.

Η δράση αυτής της πρωτοπορίας ενισχύει τις δυνατότητες αντίστασης, γεννά νέες δυνατότητες, ακόμα και εκεί που φαίνονται οι δυσκολίες αξεπέραστες, ακόμα και εκεί που εντείνεται η αντεργατική δράση της εργοδοσίας (εκβιασμοί, απολύσεις κ.λπ.) και εκεί που η υπονομευτική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κάθε κλάδο και των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδείγματα της δράσης των πρωτοπόρων αυτών δυνάμεων:

-- Στους οικοδόμους, με την πιο επιτυχημένη απεργία των τελευταίων χρόνων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε βασικούς χώρους του κλάδου, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα με την υπογραφή ΣΣΕ, στους ηθοποιούς, με την επιτυχημένη απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο.

-- Η επιτυχημένη απεργία στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, με τη συμμετοχή εργαζομένων που διατηρούν ακόμα ένα επίπεδο συγκροτημένων δικαιωμάτων, καταρρίπτοντας στην πράξη την άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στη δράση των συνδικάτων.

-- Η προσπάθεια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες να εμποδίσουν τα φαινόμενα νοθείας και αλλοίωσης των συσχετισμών και η στήριξη και από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που στέκονταν έως χτες με επιφύλαξη απέναντι στο ΠΑΜΕ, καθώς και η σημαντική σε αρκετούς χώρους και κλάδους ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζουν οι δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ακόμα πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή της δράσης

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλες και οι φίλοι του Κόμματος, άλλοι αγωνιστές, όσοι αναγνωρίζουν στο ΠΑΜΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να βρεθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή της δράσης, με σχέδιο ανά χώρο δουλειάς και γειτονιά, ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας να υποτάξει, να φοβίσει τους εργαζόμενους, να τους κρατήσει μακριά από την ταξική πάλη, να βάλει στο χέρι ακόμα περισσότερα συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Αναπτύσσουμε πρωτοπόρα δράση σε κάθε χώρο, για την απόρριψη της υπάρχουσας κατάστασης, με στόχο τη βελτίωση των μισθών και ημερομισθίων, τη σταθερή δουλειά για όλους, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, τη βελτίωση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη μείωση των ωρών εργασίας, την πληρωμή των απλήρωτων εργαζομένων.

Επαγρυπνούμε και δρούμε αποφασιστικά ώστε κανένα σπίτι συναδέλφου ή γείτονα να μην καταλήξει στα «κοράκια» μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επαγρυπνούμε ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να μειώσουν παραπέρα συντάξεις και προνοιακές παροχές, μεγαλώνοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αξιοποιούμε αυτή μας τη δράση για να μεγαλώνει η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, σε κάθε χώρο δουλειάς και στη γειτονιά. Οσο μεγαλώνει αυτή η οργάνωση, τόσο πιο αποφασιστικά και ολοκληρωμένα σχεδιάζουμε τη δράση μας.

Θέλουμε και μπορούμε, οι απεργιακές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις να είναι μαζικές αποφασιστικές εκδηλώσεις καταδίκης των σχεδίων της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ιδιαίτερα ενάντια στους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς τους, που μας φέρνουν πιο κοντά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να γίνουν βήμα προβολής των αιτημάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, της δυνατότητας να ζήσει σε έναν κόσμο ειρηνικό, όπου θα ικανοποιούνται οι διευρυνόμενες ανάγκες της.


Του Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*
*Ο Γιώργος Σκιαδιώτης είναι μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ