Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μια ιδιαίτερη έκδοση για τα πρώτα χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ

Συνέντευξη με τους Στέλλα Παπαοικονόμου και Νίκο Αξυπολιτίδη, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

Μια ιδιαίτερη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», που αφορά τα πρώτα βήματα της ΚΝΕ, από την ίδρυσή της το 1968 έως το 1974, θα κυκλοφορήσει από το Σάββατο 21 Απρίλη με τον «Οδηγητή».

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Στέλλα Παπαοικονόμου και τον Νίκο Αξυπολιτίδη, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Γιατί η ΚΝΕ πήρε αυτήν την πρωτοβουλία;

Στέλα Παπαοικονόμου: Η έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Αφορά την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, μέσα στη δικτατορία, τα πρώτα βήματα της Οργάνωσής μας στο πλάι του Κόμματος, σε συνθήκες διώξεων, φυλακίσεων κ.λπ. Φωτίζει μια περίοδο που μοιάζει μακρινή και είναι λιγότερο γνωστή στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, στους νέους στους οποίους απευθυνόμαστε. Ομως οι μαρτυρίες, οι ανταποκρίσεις του παράνομου «Οδηγητή», οι παράνομες ανακοινώσεις, τυπωμένες στο «κρυφό» πιεστήριο της ΚΝΕ, όλες οι «στιγμές» που αποτυπώνονται στην έκδοση, μπορούν να εξοπλίσουν και να παραδειγματίσουν ιδίως για τη δράση σε σύνθετες συνθήκες, για τις απότομες στροφές και καμπές της ταξικής πάλης.

-- Τι αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη έκδοση;

Σ.Π.: Η έκδοση αυτή, χωρίς φυσικά να εξαντλεί την ιστορική πείρα εκείνης της περιόδου, μπορεί να δώσει πολύτιμα συμπεράσματα. Για την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικής Οργάνωσης Νεολαίας στο πλευρό του ΚΚΕ, κάτω από όλες ανεξαιρέτως τις συνθήκες. Για το ρόλο της ΚΝΕ στη διαμόρφωση επαναστατών, νέων αγωνιστών, με αντοχή και πίστη στο δίκιο του αγώνα. Είναι χαρακτηριστική η επίδραση της ίδρυσης της ΚΝΕ όπως τη διαβάζουμε στα χαιρετιστήρια γράμματα εξορίστων, που αντλούσαν δύναμη από τα κατορθώματα των νέων συντρόφων «έξω», για να σταθούν αλύγιστοι. Τα παραδείγματα δράσης μελών της ΚΝΕ στα σχολεία και τις σχολές, που έβρισκαν τρόπους να διακινούν τα παράνομα υλικά τους, πρωτοστατούσαν σε κινητοποιήσεις, στις μεγάλες διαδηλώσεις του 1973, αποδεικνύουν τις δυνατότητες της ΚΝΕ να επιδρά πλατιά, να χτίζει γερούς δεσμούς με τη νεολαία της χώρας μας σ' όλες τις συνθήκες. Χαρακτηριστικά είναι και τα έγγραφα της κρατικής Ασφάλειας από τα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, που περιέχονται στην έκδοση και στα οποία μπορεί να δει κανείς ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ήταν πάντα «καρφί στο μάτι» του αστικού κράτους.

Σημαντικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες

-- Τι περιέχει η έκδοση;

Νίκος Αξυπολιτίδης: Η εισαγωγή της έκδοσης είναι γραμμένη από τον σ. Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δεύτερο Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ανέλαβε το 1972. Παρατίθεται έπειτα το βιογραφικό σημείωμα του σ. Δημήτρη Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, από το 1968, που δείχνει τη διαδρομή της πλειοψηφίας των πρώτων μελών και στελεχών της ΚΝΕ. Ακολουθούν κεφάλαια για την ίδρυση της ΚΝΕ και για το ρόλο του «Οδηγητή». Στη συνέχεια διαβάζουμε για την καθημερινή δράση της Οργάνωσης σε όλα τα τμήματα νεολαίας και στις μαζικές οργανώσεις, με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων συνωμοτικότητας. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτυπώνει τη ζωή και δράση των εξόριστων και φυλακισμένων συντρόφων μας, όπως των κρατούμενων φοιτητών που η χούντα είχε επιστρατεύσει. Η έκδοση κλείνει με τους μεγάλους φοιτητικούς αγώνες του '73, στους οποίους πρωτοστάτησε η ΚΝΕ και οι οποίοι οδήγησαν στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

-- Πού βρήκατε το αρχειακό υλικό και μαρτυρίες:

Ν.Α.: Το περιεχόμενο της μπροσούρας αντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Αρχείο του ΚΚΕ, όπως και τις σελίδες του παράνομου «Οδηγητή» της περιόδου '68 - '74. Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά συντρόφων οι οποίοι ήταν μέλη και στελέχη της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της δράσης της ΚΝΕ και των μαζικών νεολαιίστικων οργανώσεων. Οι προσωπικές τους μαρτυρίες δίνουν ζωντάνια, βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα τις συνθήκες εκείνης της περιόδου.

-- Πώς θα αξιοποιηθεί η έκδοση στη συνέχεια; Τι σχεδιάζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ;

Σ.Π.: Η έκδοση θα κυκλοφορήσει μαζί με τον «Οδηγητή» το Σάββατο 21 Απρίλη. Προετοιμαζόμαστε ήδη για την πλατιά διάδοση του «Οδηγητή», για να μελετηθεί η έκδοση από κάθε σύντροφο και φίλο της Οργάνωσης, να την προμηθευτούν όλοι οι νέοι με τους οποίους η ΚΝΕ έχει συναντηθεί στον αγώνα. Να φτάσει σε κάθε χώρο νεολαίας, στα χέρια κάθε νέου και νέας που έχει συμφέρον να παλέψει μαζί μας. Η έκδοση θα αξιοποιηθεί από τις Οργανώσεις με βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ