Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Συνεννόηση» με το βλέμμα στραμμένο στις επιλογές των ΗΠΑ

Στη Μόσχα βρέθηκαν πρόσφατα τόσο ο υπουργός Αμυνας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου υποδέχεται με τιμές τον Κινέζο ομόλογό του Γ. Φενχέ, που συνέδεσε τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας με την «αντιμετώπιση» των ΗΠΑ
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου υποδέχεται με τιμές τον Κινέζο ομόλογό του Γ. Φενχέ, που συνέδεσε τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας με την «αντιμετώπιση» των ΗΠΑ
Η επισήμανση που έκανε ο νέος υπουργός Αμυνας της Κίνας, στρατηγός Γουέι Φενχέ, από τη Μόσχα, στις αρχές Απρίλη, δικαιολογημένα τράβηξε την προσοχή πολλών στον πλανήτη: Περιγράφοντας τη σημασία της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Μόσχας, είπε ότι «η κινεζική πλευρά ήρθε για να ξεκαθαρίσει στους Αμερικανούς τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις ρωσικές και τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Αρκετοί σχολίασαν το ασυνήθιστα «τολμηρό» (ειδικά για τα κινεζικά δεδομένα) περιεχόμενο των δηλώσεων Γουέι, αφού έδειξαν με έμφαση τη σημασία που δίνουν Μόσχα και Πεκίνο στην «αντιμετώπιση» των επιλογών των ΗΠΑ, που οξύνουν την αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα. Αλλωστε, η όξυνση της κόντρας ξεκινά από τη ραγδαία ανέλιξη των κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων σε όλους τους κλάδους αλλά και συνολικά στη διεθνή ιμπεριαλιστική «σκακιέρα», ασκώντας διαρκή πίεση και στις ΗΠΑ. Καθόλου τυχαία, η νέα «εθνική στρατηγική για την ασφάλεια των ΗΠΑ» που παρουσίασε το Δεκέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφάνισε Ρωσία και Κίνα ως «αναθεωρητικές δυνάμεις» που αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ και «προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο στάτους κβο».

Με δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι φυσικό Μόσχα και Πεκίνο να μελετούν πόσα θα μπορούσαν να τις «ενώνουν» απέναντι στην Ουάσιγκτον, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι εξαλείφονται οι διμερείς αντιθέσεις. Παρά τις διαφωνίες, φαίνεται ότι στις παρούσες συνθήκες οι δύο πλευρές εκτιμούν αρκετά τη «βοήθεια» που η μία μπορεί να βρει από την άλλη, για την ενίσχυση των προσπαθειών αναβάθμισης της θέσης των κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων, σε μια γεωπολιτική «σκακιέρα» γεμάτη εστίες που «σιγοκαίνε» και με τις πιθανότητες ευρύτερων αναφλέξεων να δίνουν νέα ώθηση σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που ήδη προχωρούν.

Συνεργασία σε «πρωτόγνωρο επίπεδο»

Στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε ότι «οι ρωσοκινεζικές σχέσεις σήμερα έχουν φτάσει σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο και έχουν μετατραπεί σε κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας».

Από τη δική του μεριά, ο Γουέι, απευθυνόμενος στους Ρώσους από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, είπε καθαρά ότι «ήρθαμε να σας υποστηρίξουμε», όπως έσπευσε να μεταδώσει και το ρωσικό πρακτορείο «ITAR - TASS».

Την ίδια στιγμή, ο Γουέι είπε πως «σήμερα η περιεκτική στρατηγική συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου είναι τόσο σταθερή όσο το όρος Τάι (σ.σ. στη Βόρεια Κίνα)», αναδεικνύοντας παράλληλα ότι το Πεκίνο κάνει τις επιλογές του διεκδικώντας ευρύτερη αναβάθμιση του «αμυντικού» του ρόλου, διεθνώς. Εξέφρασε έτσι τη διάθεση της Κίνας να διευρύνει το δίκτυο των «αμυντικών συνεργασιών» της παγκοσμίως, δηλαδή να αξιοποιήσει ακόμα ενεργότερα και τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει, για να προωθήσει επιχειρηματικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις που ωφελούν τα μονοπώλια τα οποία εκπροσωπεί. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Κίνα θέλει να βελτιώσει την αμυντική συνεργασία της με διάφορες χώρες και να δημιουργήσει μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους («win-win») και ένα περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας από το οποίο όλοι θα έχουν οφέλη...

Τις διαστάσεις που αποκτά η ρωσοκινεζική συνεργασία ανέδειξαν και οι επαφές που είχε στη Μόσχα, επίσης στις αρχές Απρίλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γι είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού ΥΠΕΞ:

«Η Κίνα θα συνεχίσει σταθερά να στηρίζει τη Ρωσία στην επιλογή του δρόμου ανάπτυξης που είναι κατάλληλος για τις δικές της εθνικές συνθήκες, για να διαφυλάττει τα δικαιώματα και συμφέροντά της και για να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στις περιφερειακές και τις διεθνείς υποθέσεις... Από τη στιγμή που η σημερινή διεθνής κατάσταση αλλά και η κατάσταση στην περιφέρειά μας είναι ακόμα γεμάτες από διάφορες αβεβαιότητες, είναι απαραίτητο Κίνα και Ρωσία, δύο στενοί στρατηγικοί εταίροι, να δυναμώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και το συντονισμό...».

Και ο Γι πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε και οι δύο πλευρές ότι σήμερα οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν με επιτυχία τη σύνδεση ανάμεσα στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας "OBOR" (σ.σ. οι κινεζικοί, ενεργειακοί και εμπορικοί, "Δρόμοι του Μεταξιού") και την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, και ενεργά προχώρησαν τη συνεργασία σε κρίσιμα μεγάλα σχέδια σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι επενδύσεις, οι υποδομές, η αεροπλοΐα και η αεροδιαστημική... Οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει έντονο συντονισμό σε ζητήματα διεθνών σχέσεων, έδωσαν ενεργό ώθηση στην πολιτική διευθέτηση κρίσιμων θεμάτων και ενίσχυσαν την επικοινωνία και το συντονισμό τους σε πολυμερή πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης και των BRICS, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων, βασισμένων στο σεβασμό, τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους...».

Ο Γι συνάντησε και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και συνεχώς ανεβάζουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων σε νέα επίπεδα.

Τέλος, μιλώντας και ο ίδιος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Μόσχας, ο Γι απευθύνθηκε σε όσους ανησυχούν από τις επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ (και ως προς την ενίσχυση μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία) και επισήμανε: «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντισταθεί από κοινού σε εκείνου του είδους τις μονομερείς ενέργειες και την παραβίαση των κανόνων, πρέπει από κοινού να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να βοηθήσει να λογικευτούν όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους αρέσει...». Νωρίτερα είχε πει ότι αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα ωφεληθούν από μια πολιτική προστατευτισμού κάνουν λάθος, ξεκαθαρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν θα μείνει θεατής: «Τα αντίμετρά μας είναι απαραίτητα... Μια νόμιμη υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας...».

Συνεργασία σταθεροποιητικού ρόλου

Αλλά και η Ρωσία φρόντισε να υπογραμμίσει τις προσδοκίες που της δημιουργεί η ρωσοκινεζική συνεργασία. Οπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την κοινή συνέντευξη με τον Γι, «τονίσαμε ότι ο τακτικός και εντατικός διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες (σ.σ. των δύο χωρών) δίνει μια ισχυρή ορμή στη συνεργασία μας... Μοιραστήκαμε την άποψη ότι ο συντονισμός μας στην εξωτερική πολιτική παίζει έναν αυξανόμενα σταθεροποιητικό ρόλο στη διεθνή αρένα, σε συνθήκες μέσα στις οποίες συνεχίζεται η διαμόρφωση μιας ρωμαλέας πολυκεντρικής διεθνούς τάξης πραγμάτων...».

Ο δε Πούτιν χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «αληθινά υγιείς». Συμπλήρωσε ότι «και οι δύο πλευρές καθίστανται περιεκτικοί στρατηγικοί εταίροι, κάτι που δεν αποτελεί πράξη σκοπιμότητας αλλά εκούσια απόφαση κάθε πλευράς», και εξέφρασε την ελπίδα πως οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, κάτι που «θα ωφελήσει πολύ» όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά και όλο τον κόσμο.

Τέλος, χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο και της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που αγόρασε επίσημα το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα «S-400».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ