Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Προς νέες συναντήσεις με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη

Επιταχύνεται το παζάρι για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων, με νέες συναντήσεις εντός Μάη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως και την προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών για ολόκληρα τα Δ. Βαλκάνια.

Χτες, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, συναντήθηκαν στην Οχρίδα, με τον πρώτο να τονίζει, στις κοινές δηλώσεις τους, ότι «κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα πέρα από τα θέματα που επιλύουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση».

Προανήγγειλε, δε, ότι επίκεινται και νέες μεταξύ τους συναντήσεις (μετά και από αυτές που είχαν πρόσφατα σε Σκόπια και Ελβετία): «Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση (σ.σ. Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) στις 3 - 4 Μαΐου και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής, όπου επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης», σε συνάντηση που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση, ως άλλη μια «πρωτοβουλία» της για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, επίσης μέλη της ΕΕ) και τις πέντε υποψήφιες χώρες της ΕΕ (Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Τουρκία).

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες και «ειδικοί» των δύο χωρών που επεξεργάζονται το θέμα «έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Ιδιαίτερα σε όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης εργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό, για εμάς, ζήτημα του αλυτρωτισμού».

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε - και οι δυο μας - να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα να τα κάνουμε εύκολα».

Συζητούν τα επόμενα βήματα, με το βλέμμα στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Σημειωτέον, με την εκτίμηση Κοτζιά ότι στο τραπέζι έχουν απομείνει τα δύσκολα θέματα συμφώνησε και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ν. Ντιμιτρόφ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία», συμπλήρωσε, καθώς όλα κατατείνουν ότι επείγονται για δρομολόγηση μιας λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές του Ιούλη στις Βρυξέλλες, προκειμένου τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία και να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια σταδιακής ένταξης όλων των χωρών της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Ντιμιτρόφ, συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς (βλ. μπίζνες όπως Ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός), μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές».

«Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας», κατέληξε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Εχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης το κόμμα VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μίτσκοσκι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κατά» της πρότασης ψήφισαν 62 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και «υπέρ» 40 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές. Το VMRO-DPMNE είχε καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι «όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης» τους δέκα μήνες που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, «έχουν αποτύχει οικτρά».

Αργότερα χτες, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Χ. Θάτσι, και τον ΥΠΕΞ, Μπ. Πάκολι. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το ταξίδι έχει ως βάση τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Κοσσόβου με τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις δύο μεριές για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς».

Αξίζει να καταγραφεί, τέλος, πως παραχωρώντας χτες συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα και σε ερώτηση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ζήτησε να μην «προεξοφλείται» η στάση του κόμματός του, ενώ τόνισε ευθύς εξαρχής ότι «οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα», άρα και μια κυβέρνηση ΝΔ, ακόμα και αν δεν υπερψηφίσει προηγουμένως το κείμενο όντας στην αντιπολίτευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφηκε το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ(7/2/2019)
Με όλα τα μέσα...(31/7/2018)
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ευρωατλαντικό υποβολέα(9/6/2018)
«Με τόλμη» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών(11/4/2018)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί(4/1/2018)
Νέα κυβέρνηση και πιέσεις για ενταξιακές συνομιλίες με ΕΕ(30/5/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org